Gyógyító dallamok: onkológiai osztályra cserélte a színpadot a megasztáros

Steiner Petra   
  Megosztom
Gyógyító dallamok: onkológiai osztályra cserélte a színpadot a megasztáros

Az individualizmus korában, ahol a közösségi médiával mindenki reklámozhatja saját önzetlenségét, egyre kevesebb az olyan projekt, amely az öncél helyett ténylegesen mások megsegítésére jött létre. Seres Antal számára nem volt kérdés, hogy a zenei karrierjével szerzett sikert és népszerűséget egy jó ügy szolgálatába állítja, rákos gyerekeknek fog segíteni.

A jelenleg 39 éves zenetanár számára hamar kiderült, gyerekekkel szeretne foglalkozni. Mivel szegény családból származik, szülei nem tudták anyagilag támogatni, ezért már a testnevelés szak mellett elkezdett röplabdát oktatni Szentesen. Már az első foglalkozáson kiderült, hogy nagy igény van a sportra, mert az általános iskolásoktól egészen a gimnazista korúakig jelentkeztek, így nagy kihívás volt kitapasztalni, hogyan kell bánni a különböző korú fiatalokkal, és nem is sejtette, hogy ez a későbbiekben még nagy hasznára válhat.

Időközben egy kis falusi iskolában kezdett el testnevelő tanárként tanítani, ahol délutáni foglalkozás keretében ingyenes gitároktatást nyújtott az arra fogékony gyerekeknek. Zenei karrierje a testvéreivel alapított Fivérek együttessel indult be igazán, egy tehetségkutató által pedig országos ismertségre és hírnévre tettek szert, ezzel pedig döntés elé került.

Azt gondolom, egy előadónak két útja van: önmaga egóját építheti, illetve mi a zenekarunkat építhettük volna, de emellett a sikerrel lehet másokon is segíteni, természetesen nem marketing szempontból. Nehéz volt feldolgozni a hirtelen jött népszerűséget, de közben nagyon erős volt bennem a gondolat, hogy szeretnék segíteni valamilyen formában

– részletezte. A zenetanár számára a végső lökést egy koncertsorozat egyik állomásán szerzett élmény adta, ahol a közönség soraiban főként rákos fiatalok ültek.

Jeleztem a zenekar felé, hogy vegyék át a szerepemet az éppen játszott dalban, hogy le tudjak guggolni egy négy-ötéves gyermekhez. Odaadtam neki a pengetőmet, elkezdte pengetni a húrokat, és egy olyan intenzív kapcsolat jött létre köztünk, olyan megható pillanat volt, ami megerősített abban, hogy ez az én utam

– emlékezett vissza Seres Antal.

Az együttes menedzserével, Ombodi Csillával 2001-ben a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány életre hívásával hivatalosan is megkezdték a munkát a szegedi onkológiai osztályon. A zenész élete azóta a jól megszokott ritmusban telik, hétfőnként a Heim Pál Gyermekkórházban tanít gitározni gyerekeket háromórás intervallumban, míg a fennmaradó napokon ugyanúgy testnevelésórákt tart és könnyűzenét oktat egészséges gyerekeknek Szentesen, emellett hétvégente a gyógyult gyerekekkel és egészséges társaikkal koncerteznek.

Nem azt látom, hogy egy beteg gyermek van előttem, hanem, ha egy személyben is, de olyan, mintha egy nagy közönségnek játszanék. Mindig azt mondom, hogy az onkológiai is egy színpad

– árulta el a HelloVidéknek Seres Antal.

A zenetanár elárulta, az alapítvány célja, hogy fő területként továbbra is rákos gyermekeket tanítsanak zenélni, de ezt szeretnék kiterjeszteni minden kórházban lévő, valamilyen betegséggel küzdő gyermekre, így azt sem tartja kizártnak, hogy egy idő után az alapítványi munka válik a főfoglalkozásává az egészséges gyermekek tanítása helyett.

De mint minden beteg gyermekekkel foglalkozó egészségügyi dolgozónak, neki is meg kellett küzdeni a lelki teherrel. Egy, már a gyógyulás útjára lépett gyermek elvesztése mélyen érintette a zenészt, az ezt követő három év kemény lelki munkája pedig megértette vele, hogy egyedül képtelen huzamosabb ideig teljes erőbedobással folytatni a jótékonykodást. Muszáj önkénteseket bevonni a beteg gyerekekkel való foglalkozásba, hogy neki is legyen ideje lelkileg feltöltődni az újabb és újabb foglalkozásokra, és szerencséjére ebben több volt diákja támogatja.

Amíg foglalkozom a gyerekekkel, csak értük vagyok, de amikor véget ér a zeneterápia, onnantól kezdve magammal kell törődnöm. Akkor fogok tudni segíteni, hogyha feltöltődöm, és akkor a következő foglalkozásra már egy erős lelkületű ember megy be, aki bármit meg tud tenni a gyermekekért

- mondta a HelloVidéknek Seres.

Seres Antal számára nem volt kérdés, hogy a zenének milyen nagy szerepe van a gyógyulásban, pláne, ha a gyerekek kezükben a gitárral maguk is alkotóvá válnak egy-egy foglalkozáson, mintegy gondolatban, lélekben kiszakadhatnak a gyógyszerszagú kórházi falak közül. A fiatalabb gyermekeknek rendszerint gyermekdalokat játszik, akik korukból adódóan hamar kifáradnak, de a nagyobb, kamaszkorú fiataloknál állapotuktól függően kezdetét veheti az az oktatási folyamat, amit már húsz éve sikeresen alkalmaz.

Számomra a legnagyobb meglepetés, amikor az orvosok figyelik az oktatási folyamatot, és látják, hogy amikor a gyermeknek nem megy egy akkord megfogása, akkor jobban elkeserednek, mint amikor újabb kezelést kapnak

árulta el az egykori Megasztáros. Lehet, hogy kezdetben sok szülő szkeptikusan áll a módszerhez, azonban a terápiát az elért sikerek, eredmények igazolják, amivel kapcsolatban Seres Antal egy konkrét esetet idézett fel:

Egy csecsemőhöz hívtak oda, aki folyamatosan fulladt, köhögött. Az ember azt gondolná, nincs is annyira tudatában a gyermek, mi történik körülötte, de természetesen hallja a zenét. Ahogy tudatosan kezdtem neki harmonikus dallamokat játszani, megkérdezte tőlem a doktornő, hogy tudom-e mi történik. A gép igazolta azt, hogy a gyermeknek megszűnt a fulladása, helyreállt a légzése. Számtalan ilyen történet van, ami megerősít abban, hogy amit értük teszek, annak van értelme, segít a gyógyulásukban.

A zenész áldozatos munkáját azonban már nemcsak az orvosok és a szülők ismerik el, a Csongrád megyei regionális lap, a Délmagyar olvasói 2018-ban az Év Embere díjjal jutalmazták.

A program korábban a szegedi onkológiai osztályon, jelenleg pedig a Heim Pál Gyermekkórházban segít a beteg gyermekeknek, de az alapítvány képviselői, mind az elnök Ombodi Csilla, mind pedig Seres Antal szeretné, ha a kezdeményezés országos kereteket öltene. Egyik álmuk, hogy Magyarország valamennyi gyermekkórházában, ahol van onkológiai osztály, olyan zeneszobákat rendezhessenek be, ahol a gyerekek heti rendszerességgel foglalkozásokon vehetnének részt, amihez a művészvilágból ismert profi zenészek és énekesek is felajánlották már a segítségüket.

Mivel a zenetanár jelenleg is fontos feladatának érzi, hogy a kórházból kikerült, gyógyult gyerekekkel is tartsa a kapcsolatot, szeretné, ha a fővárosban egy zene házát hozhatnának létre, ami megkönnyítené a környékbeli gyógyulófélben lévő vagy már egészségesnek nyilvánított fiatalok további zenei oktatását. Bár jelenleg még mindkét projekt csak elérendő célként lebeg az alapítvány szeme előtt, a Heim Pál Gyermekkórház részéről szóbeli ígéretet már kaptak arra, hogy a 2020-ban átadott új részlegben lesz hely az első magyarországi zeneszoba megvalósítására.

Az alapítvány távlati céljai tehát megvannak, és bár jelenlegi az egészségügy nehéz helyzete miatt még bizonytalan a megvalósulásuk, Seres Antal számára nem kérdés, hogy ezt a munkát tovább kell folytatni. Mint mondta:

Nekem a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány az elsőszülött gyermekem, ezért azt gondolom, hogy fel kell nevelnem. Ameddig tudom és erőm engedi, addig mindenképpen folytatom a zeneoktatást. Nem is tudom elképzelni azt, hogy ne foglalkozzak beteg gyermekekkel. Ez egy föntről kapott dolog, amivel élnem kell, és azt érzem, most akár életem végéig tudnám csinálni, hiszen a gyermekek a legfontosabbak ebben a történetben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

seres antal

rák

zenész

gyógyítás

szentes

fivérek együttes

megasztár

ombodi csilla

zenével a rákos gyermekekért alapítvány

heim pál gyermekkórház