Magas a vérnyomásod? Itt a 7 pontos házi kúra, amivel alacsonyan tarthatod

HelloVidék   
  Megosztom
Magas a vérnyomásod? Itt a 7 pontos házi kúra, amivel alacsonyan tarthatod

A magas vérnyomás egy alattomos betegség, mivel nagyon kevés tünete van, viszont számos súlyos betegség előjele lehet: növeli például a szívbetegségek vagy a stroke kockázatát is. Nagyon sok embert diagnosztizálnak magas vérnyomással, de még így is rengetegen vannak, akik nem tudják vagy nem törődnek igazán azzal, hogy érintettek a betegségben. Pedig étrend és életmódváltással könnyen kordában tartható. Most összegyűjtöttük azokat az ételeket, amiket érdemes elkerülni, ha magas vérnyomásunk van.

A magas vérnyomás is azok közé a betegségek közé tartozik, amit a megfelelő gyógyszerekkel, életmódváltással és étrenddel kordában lehet tartani. Ehhez viszont ismerni kell azokat az ételeket, alapanyagokat, amik nem tesznek jót nekünk, amiket el kell kerülnünk, ha meg akarjuk kímélni magunkat. A szakértők szerint, már azzal is sokat teszünk az egészségünkért, ha csökkentjük a nátriumbevitelünket.

A következő listában felsoroljuk azokat az ételeket, amiket nem ajánlott fogyasztani annak, akinek magas a vérnyomása:

  1. Csökkentsd a cukor és sófogyasztást

    Az, hogy csökkentened kell a só bevitelét, még nem jelenti azt, hogy életed végéig csak unalmas ételeket kell enned. A só nagyon könnyen helyettesíthető, ráadásul sokkal különlegesebb ételeket készíthetsz, ha mondjuk olyan zöldfűszereket használsz, mint a kakukkfű, bazsalikom, oregáno, rozmaring, kapor, majoranna, menta, szegfűszeg, kurkuma, gyömbér, citromfű vagy bors. Ha semmiképp nem hagynánk el a sót, akkor mindenképp olyat válasszunk, aminek nátrium szintje 40 százalék alatt van. Ezek péládául a himalája só, tengeri só, parajdi só. Jó, ha tudjuk: egy felnőtt ember számára ajánlott napi nátriumbevitel legfeljebb 2300 mg (vagyis kb. egy teáskanálnyi asztali só) lehet.

    A szervezetnek szüksége van a cukorra, hogy egészségesen működjön. A szükséges cukrokat viszont természetes úton kell magunkhoz vennünk, például a gyümölcsökből. A legtöbb esetben, mint az elhízásnál is, a probléma inkább a hozzáadott cukorral van, amiket az édességekből és a cukrozott gyümölcslevekből fogyasztunk el. Ezért érdemes otthon, házilag készíteni gyümölcslevet és ajánlott a cukrozott ételek, sütemények elkerülése is.
  2. Figyeld az összetevőket a konzervek címkéin

    A zöldségkonzerveknek magas nátriumtartalma van, mivel ezzel tudják növelni a szavatossági idő hosszát. A dobozban található zöldségek alapvetően egészségesek, viszont nem tesz jót nekik az, hogy sok ideig áznak a több mint 41 százalékos sós lében. Ha nem szeretnénk lemondani a konzervekről, akkor mossuk át a zöldségkonzervet főzés előtt. és arra is figyeljünk, hogy a címkén lévő összetevők között szerepeljen a "alacson nátrium tartalmú" vagy a "csökkentett sótartalmú" felirat.
  3. Hanyagold az előre csomagolt (zacskós) leveseket

    A különböző tasakokban vagy poharakban kapható levesek is rengeteg nátriumot tartalmaznak, emellett számos más mesterséges ízfokozót is. Ugyan nagyon gyorsan elkészülnek, a benük található zöldségek nem fedezik egy felnőtt ember napi zöldség szükségleteit. Ha megtehetjük, inkább firssen vásárolt zöldségekből készítsünk levest - nem sok időbe tart az elkészítésük, ráadásul sokkal egészségesebbek leszünk tőle, mint a zacskós változatoktól.
  4. Szószok helyett olajok

    A különböző ízésítésű szószok mind tartalmaznak nátriumot és tartósítószereket, de a legtöbb üveges mártás, öntet még cukrot is. A szakértők azt javasolják, hogy a salátánkba vagy szendvicsünkbe inkább balzsamecetet vagy olívaolajat használjunk, sőt érdemes megbolondítai néhány idény zöldséggel is.
  5. Csak óvatosan a csomagolt és feldolgozott húsokkal

    A legtöbb esetben a só szinte észrevétlenül kerül szervezetünkne, készételek útján. Az előre elkészített, csomagolt húsok, beleértve a virslit, szalonnát és a kolbászokat is mind nagy mértékben emelik a vérnyomást, hiszen sok bennük a só. Ugyan a vörös húsokat egészségtelenebbnek tartják, mint a fehér húsokat, a boltokban kapható, kész csirke és pulyka készítmények is ugyan úgy tartalmaznak sőt, ízfokozókat és tartósítószert, mint a sertés vagy marhahúsok. Pont ezért érdemes a húsokat hentesnél beszerezni és otthon, saját magunk által elkészíteni. Ha tehetjük, legfőképp friss csirkehúst vagy halat válasszunk.
  6. Inkább almát egyél csoki helyett

    Az szénhidrátok nagyon gyorsan képesek megemelni az inzulinszintet, de a szénhidrátdús táplálkozás akár elhízáshoz is vezethet. Kevesen tudják, de a sütemények túlzott fogyasztása nagyon könnyen felpumpálhatja a vérnyomásunkat is. Szakértők azt tanácsolják, ha megkívánunk egy szelet csokit, péksüteményt vagy valami más nassolnivalót, érdemes enni néhány szelet almát vagy bármilyen más gyümölcsöt. Ez sokkal egészségesebb megoldás a szervezetünk számára.
  7. Használjunk teljes kiőrlésű lisztet a sima helyett

    Könnyen válthatsz a lisztek terén, hiszen a legtöbb boltban már megtalálhatók a teljes kiőrlésű alapanyagok. Az így készült kenyér, kifli vagy más pékáru sokkal egészségesebb lesz, mint a boltban vásárolt. Ráadásul nem járul hozzá az elhízáshoz, így elkerülhető a magas vérnyomás.

(vis: hhdresearch.org)

  Megosztom

hellovidék

vérnyomás

magas vérnyomás

étel

táplálkozás

lista

ételek