Tisztaság, fél egészség? Fenéket: na ezért jó, ha koszos a gyerek!

HelloVidék   
  Megosztom
Tisztaság, fél egészség? Fenéket: na ezért jó, ha koszos a gyerek!

Egy friss kutatás szerint a többszörös allergiával küzdő, vagy a traumán átesett gyerekek később hajlamosabbak a krónikus gyulladásos megbetegedésekre és pszichés rendellenességekre. A Zurich-i és a Lausanne-i Egyetem kutatói olyan tanulmányt készítettek, melyben az immunrendszer kialakulását vizsgálták meg, és felfedeztek azokat a tényezőket, melyek magyarázatot adnak a felnőttkori megbetegedésekre, melyek a kortörténet alapján nem indokoltak.

Az iparilag fejlett országokban évről-évre egyre nő az allergiás és autoimmun megbetegedések száma. A jelenség, melyet higiéniás hipotézisnek nevezünk, összefüggésben áll azzal, hogy az ezekben az országokban élők egyre kevesebb fertőző betegségen esnek át a higiénés szint növekedése és a gyerekkori védőoltások miatt. A higiéniai hipotézist többször is alátámasztották már, például mára már ismert tény, hogy azok a gyermekek, akiknek van kapcsolatuk háziállatokkal – és emiatt több mikrobával találkoznak – az életük során kevesebb allergiás betegségben szenvednek, mint azon társaik, akik sterilebb, állatmentes közegben nőttek fel.

Az immunrendszer a gyermekkor alatt alakul ki, a környezeti hatásoknak köszönhetően, ilyen például a higiéniai közeg, a betegségek, mérgezések és a sérülésekkel járó fertőzések. A technológiai változások az immunrendszer kialakulására is igen nagy hatással vannak. Az urbanizációnak, a mezőgazdasági változásoknak, és a higiéniai eszközök fejlődésének hatására a gyerekek szervezete sokféle mikrobával és kórokozóval nem, vagy csak ritkán találkozik, azaz szervezetének nem kell megküzdenie az ilyen jellegű fenyegetésekkel, ezáltal pedig nem alakul ki a védelmi mechanizmus. Ennek az a hátulütője, hogy később, mikor a gyermek immunrendszere már kialakult, szervezete nem tud majd megfelelően védekezni a különféle betegségekkel szemben.

A kutatás szerint ezek a fejlemények igen kedvezőtlenül érintik azokat, akiknek nem alakult ki elég erős immunrendszer, ugyanis ez azt eredményezi, hogy az ilyen személyeknél gyakrabban előfordulnak felnőtt korban a krónikus gyulladásos betegségek, allergiák és mentális zavarok, mint például a depresszió.

A Zurich-i és a Lausanne-i Egyetem kutatói közel 5000 olyan férfit és nőt vizsgáltak meg, akik a 20. század közepén születtek. A szakemberek ezeknél a személyeknél első sorban a gyermekkorban megjelenő allergiákra, vírusos és bakteriális betegségekre és pszichés rendellenességekre fókuszáltak. A minták és információk alapján a kutatók öt csoportra osztották a kutatásban résztvevőket, azáltal, hogy ki milyen leletekkel rendelkezik. A szakemberek megvizsgálták a fehérvérsejt számot és a gyulladási mutatókat, majd egy későbbi lépésben utána jártak a felnőttkorban fellépő gyulladásos megbetegedéseknek és a pszichológiai elváltozásoknak is. Az eredmények azt mutatták, hogy ötből csak egy embernek van erős immunrendszere.

A legnagyobb csoportba tartozók – mely körülbelül a kutatásban résztvevő személyek 60 százalékát tette ki –, átlagosnak mondható immunrendszerrel rendelkeztek. Az ebben a csoportban lévőknek gyermekkorukban viszonylag keveset betegeskedtek. A második csoportba tartozóknál azt figyelték meg, hogy náluk még kevesebb volt a megbetegedések száma gyerekkorban. Ezeknél a személyeknél a kutatás különösen ellenálló, "rugalmas" immunrendszert mutatott ki. Ez a csoport a kutatásban résztvevők 20 százalékát tette ki, náluk sokkal kevesebbszer fordult elő gyermekkorban a kanyaró, mumpsz vagy rubeola, mint az első csoportnál, pedig ezeket a betegségeket még nem tudták oltásokkal megelőzni a 20. század közepén.

A kutatás további szakaszában az „ellenálló” csoportot további három részre osztották: az első az atópiások csoportja, ide azok tartoztak, akik fokozottan hajlamosak a különféle allergiás reakciókra. A második csoportnak a „kevertek” nevet adták, ide azokat válogatták össze, akik valamilyen allergiában szenvednek, és akiknél gyermekkorban fellépett valamilyen kiütést indikáló betegség, mint például a skarlát, rubeola, vagy szamárköhögés. A harmadik csoportot azokból válogatták össze, akik valamilyen traumán mentek keresztül gyermekkorukban. Ők érzékenyebbek voltak az allergiás betegségekre, de viszonylag rugalmasan reagáltak a gyermekkori vírusos betegségekre.

Az összehasonlító analízis azt mutatta ki, hogy a normális és az ellenálló csoportban több olyan személy került, aki korábbi évben született. Az atópiások csoportjánál ennek pont az ellenkezője volt megfigyelhető: náluk sokkal többen voltak, akik későbbi években születtek.

A tanulmányunk azt mutatja meg, hogy a higiéniai hipotézis nem alaptalan, sőt még erősebb, mint gondoltuk volna.

- mondta el Vladeta Ajdacic-Gross, a Zurich-i Egyetem kutatója.

A csoportok közti különbségek a későbbi egészségügyi állapotra is kihatnak. Azoknak a szervezete, akik az „ellenálló” csoportba tartoznak, nagyobb eséllyel képes felvenni a küzdelmet a felnőttkori betegségekkel, és ez nem csak a krónikus gyulladásos megbetegedésekre vonatkozik, hanem bármilyen más jellegű betegségre, beleértve a mentális rendellenességeket is.

Az „atópiás” és a „kevert” csoportba tartozók felnőtt korban kevésbé voltak ellenállóak a különféle betegségekkel szemben, míg a traumás csoportba tartozók a pszichés betegségekre hajlamosabbnak mutatkoztak, közülük a nőknél kimutatták, hogy kevésbé ellenállóak a krónikus gyulladásos betegségekre.

A kutatás eredményeiből az derült ki, hogy az emberi immunrendszer a szomatikus (testi) és a pszichés folyamatok között úgy működik, mint egy kapcsolótábla. Általuk megérthetjük, hogy miképp lehetséges az, hogy olyan személyeknél mutatnak ki pszichés betegségeket, akiknek a kortörténetében előtte egyáltalán nem fordult elő hasonló eset, valamint arra is választ kaphatunk, hogy a krónikus gyulladásos megbetegedések miért alakulnak ki a traumát átélt személyek esetében.

- mondta el Ajdacic-Gross.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

immunrendszer

betegség

gyerekkor

gyerek

allergia

kosz

krónikus betegség