Eltűnt az ország egyik legidősebb erdője a Bükkben

Index   
  Megosztom
Eltűnt az ország egyik legidősebb erdője a Bükkben

Védett területen álló, 180 éves erdőt vágtak ki a Bükki Nemzeti Parkban. A 180 évnél idősebb erdők területe országosan nem éri el az 1000 hektárt, ami az országos erdőterületnek kevesebb, mint a fél ezreléke - írja az Index a WWF Magyarország közlése alapján.

A szervezet szerint a nemzeti park területén található, a Bükk-fennsík peremén fekvő Tar-kő mellett egy 180 éves bükkösben vágott ki egy egyhektáros erdőst az Egererdő Zrt.

Magyarország egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból különösen értékes, az európai Natura 2000 hálózat részeként is nyilvántartott erdejében olyan ritka madárfajok fordultak elő, mint a fehérhátú fakopáncs vagy a kék galamb, emellett 13 védett és fokozottan védett növényfaj példányainak adott otthont

- fogalmazott a szervezet, mely szerint a kitermelt 600 köbméternyi faanyag a fák magas kora miatt csak tűzifának vagy rostfának alkalmas. A WWF szerint a

Az állami Egererdő Zrt. közleményt adott ki az ügyről, miszerint "a természetvédelmi hatóság engedélyével és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett módon végeztek fakitermelést, ami az erdő megfiatalítását szolgálta."

Közlésük szerint "nem gazdasági okokból vágták ki a fákat, hanem azért mert az érintett erdőrészben több évtizeden át tartó erdőfelújítási munka folyik, melynek során az idős erdő mintegy felét hátrahagyták. A fennmaradó részen is csak azon a szűk egy hektáron vágták ki az idős fákat, amelyen a természetes úton születő csemeték további növekedéséhez ez már szükséges volt. Az Egererdő Zrt. szerint a WWF hazai hivatásos természetvédelem munkáját veszi semmibe, amikor a tények egy részének ismertetése nélkül ágazatok közötti ellentétként próbálja ábrázolni a szakmailag egyeztetett folyamatokat."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fa

erdő

védett terület

natura 2000

növény

bükk

bükki nemzeti park