Trükkös címkék a magyar boltokban: ezek a termékek rákot okozhatnak

HelloVidék   
  Megosztom
Trükkös címkék a magyar boltokban: ezek a termékek rákot okozhatnak

Kutatók szerint a vörös- és fehér húsok kiváló fehérje és B-vitamin források, ráadásul bizonyos ásványi anyagok is megtalálhatók bennük. Ezzel szemben vizsgálatok igazolták, hogy a feldolgozott hús kis mennyiségű fogyasztása is növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Mi a különbség vörös hús és a feldolgozott hús között?

Vörös húsnak számít a marhahús, sertéshús, bárányhús és a kecskehús is. A vadhús és a belsőségek nem tartoznak ide, sőt a baromfi sem. Utóbbi fehér húsnak számít és sokkal egészségesebb is, mint a vörös húsok. Habár a vörös húsok nem kifejezetten egészségesek, mégis különböző tápanyagok fontos forrásai. Emellett fogyasztásuk csak kis mértékben ajánlott, mivel növelhetik a bélrák kialakulásának valószínűségét.

Feldolgozott húsnak számít minden füstöléssel, érleléssel, sózással, vagy kémiai tartósítószerek hozzáadásával készített termék. Ebbe a kategóriába soroljuk például a sonkát, kolbászt, a szalonnát, a szalámit és még a virslit is.

Miért veszélyesek a feldolgozott húsok?

A rák kockázatának kialakulása akár négy százalékkal is megnőhet, ha naponta csupán 15 gramm feldolgozott hús fogyasztunk. Szemléltetve ez tulajdonképpen egy szendvics tartalma. Továbbmegyek, ha naponta 50 grammnál több feldolgozott húst fogyasztunk, akár 18%-kal is megnőhet a vastagbélrák kockázata egy 2011-es tanulmány szerint.

- mondta a The New York Times-nak Dr. Nigel Brockton, az Amerikai Rákkutató Intézet kutatási igazgatója. Az Európai Rákellenes Kódex által közétett iránymutatás alapján érdemes elkerülni a heti több, mint 500 gramm vörös hús fogyasztását, mivel nagymértékben káros lehet az egészségünkre. Vörös húsok terén a kb. 700–750 gramm nyers tömegű hús tesz ki 500 gramm főtt tömegű terméket. Persze ez nagyban függ attól, hogy milyen húsról beszélünk, az adott állat melyik részét dolgozzuk fel, na és persze milyen módon.

Külön kiemelték, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása még kis mennyiségben is összefüggést mutat a bélrák kialakulásával, valamint semmilyen jótékony hatása nincs, így táplálkozás szempontjából, amennyire csak lehetséges, kerülni kell a fogyasztásukat.

A szakértők szerint a feldolgozott húsokat nátrium-nitrit hozzáadásával kezelik, ettől lesz a húsnak rózsaszínes színe, valamint ez ad nekik egy meghatározó, különleges ízt. Vannak viszont trükköző gyártók is, akik úgy adják piacra termékeiket, hogy az összetevők listájára azt írják, nátrium-nitrit nélkül dolgozták fel az adott húst, vagy azt, hogy nem tartalmaz mesterséges tartósítószereket. Viszont ezzel megtévesztik a vásárlókat.

Hiába használnak természetes anyagot tartósításhoz - mint például a zeller lé, cékla lé vagy egyéb gyümölcslevek – ezekben is megtalálható a nátrium-nitrit. Ennek eredménye, hogy az a hús, amit zeller lével, burgonyakeményítővel vagy egyéb más természetes anyaggal kezeltek, ugyanolyan magas nitrát tartalmú lesz, mint azok a húsok, amik egyszerűen, sima nátrium-nitrit hozzáadásával készültek. Ez azért veszélyes mert a gyomorba került nitritekből és az ott jelenlévő fehérjékből káros nitrózaminok képződhetnek, melyeknek rákkeltő hatást tulajdonítanak.

Az átlag ember bemegy egy áruházba és mindenféle címkékkel találkozik: nem tartalamaz mesterséges anyagot, nem tartalmaz nitrátokat, csak természetes anyagokat tartalamaz stb. Azt feltételezik ezektől a feliratoktól, hogy az adott étel biztonságos, bátran fogyaszthatja.

- mondta Bonnie Liebman táplálkozási szakértő. Kitért arra is, hogy mivel bizonyítottan káros hatással vannak ránk a feldolgozott hústermékek, ezért fokozatosan csökkenteni kell a belőlük elfogyasztott mennyiséget. Korábban már indult petíció azért, hogy minden feldolgozott hústermékre kerüljön fel az a mondat, hogy „a termék fogyasztása növeli a vastagbélrák kockázatát” de 2016 óta még mindig csak felülvizsgálat alatt áll az ügy.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

hús

rák

betegség

vastagbélrák

étkezés

gazdák

jelzés