Tudtad? Ezért nem szabad kupak nélkül kukába dobni a PET palackokat

HelloVidék   
  Megosztom
Tudtad? Ezért nem szabad kupak nélkül kukába dobni a PET palackokat

Bár egyre többek gyűjtik otthon szelektíven a szemetet, sokan nem tudják a legfontosabb alapszabályokat. Ahhoz, hogy tényleg segítsünk a környezetünkön és elősegítsük az újrahasznosítást, elengedhetetlen tisztázni néhány mítoszt. A HelloVidék most utánajárt, hogy tényleg külön kell-e gyűjteni az ásványvizes palackok kupakját, mint ahogyan arra oly sokan esküsznek.

Gombaként szaporodnak hazánkban a szelektív hulladékgyűjtő konténerek, valamint a hulladékszállító cégek is egyre több helyen viszik el a háztól a gondosan szelektált műanyagot, fémet, papírt, vagy éppen üveget. Mindezek ellenére számos tévhit terjed a köztudatban a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Ahhoz, hogy sikeres legyen az újrahasznosítás és legyen értelme ennek a környezetkímélő tevékenységnek, nem árt tisztában lenni a szelektív hulladékgyűjtés legalapvetőbb szabályaival.

Sokan úgy vélik, hogy a műanyag palackok kupakjainak levételével könnyebbé teszik az újrahasznosító létesítményekben dolgozó emberek életét. Ez azonban nem így van. A The Family Handyman cikke szerint miután a műanyag palackok (kupakkal) bekerültek az újrahasznosító üzembe, egy vízfürdőn mennek keresztül. Mivel a kupakok általában nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) és polipropilénből (PP) készülnek, lebegnek, ezzel ellen tétben a műanyag palackok elsüllyednek. Ez megkönnyíti a létesítmény számára a különböző típusú anyagok rendezését és új termékekbe történő újrahasznosítását.

Ha a kupakot leválasztod és a szelektív hulladékgyűjtő helyett a kommunális hulladék közé dobod, akkor nagy valószínűséggel a környezetet fogja szennyezni és az óceánba fog kerülni. A műanyag kupak az egyik leggyakoribb szemét, ami fellelhető a vizekben, emellett hatalmas károkat okoz az állatvilágnak is. Egyre több az olyan vízi emlős, hal és madár, amely élelmiszernek nézi ezeket a kupakokat, ezzel pedig idő előtt elpusztulnak.

A kupakokat azért is érdemes újrahasznosítani, mert olyan értékes műanyagból készülnek, amelyek iránt nagy a kereslet. Újrahasznosítás után keverőedények, spatulák, öntözőkannák, lapátok, szállító konténerek, valamint tárolóedények lesznek belőle, de a felhasználási lehetőségei egyre bővülnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

újrahasznosítás

szelektív

szelektív hulladékgyűjtés

szemét

palack

kupak

műanyag