Tudtad? Ezért nem szabad kupak nélkül kukába dobni a PET palackokat

HelloVidék   
  Megosztom
Tudtad? Ezért nem szabad kupak nélkül kukába dobni a PET palackokat

Bár egyre többek gyűjtik otthon szelektíven a szemetet, sokan nem tudják a legfontosabb alapszabályokat. Ahhoz, hogy tényleg segítsünk a környezetünkön és elősegítsük az újrahasznosítást, elengedhetetlen tisztázni néhány mítoszt. A HelloVidék most utánajárt, hogy tényleg külön kell-e gyűjteni az ásványvizes palackok kupakját, mint ahogyan arra oly sokan esküsznek.

Gombaként szaporodnak hazánkban a szelektív hulladékgyűjtő konténerek, valamint a hulladékszállító cégek is egyre több helyen viszik el a háztól a gondosan szelektált műanyagot, fémet, papírt, vagy éppen üveget. Mindezek ellenére számos tévhit terjed a köztudatban a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Ahhoz, hogy sikeres legyen az újrahasznosítás és legyen értelme ennek a környezetkímélő tevékenységnek, nem árt tisztában lenni a szelektív hulladékgyűjtés legalapvetőbb szabályaival.

Sokan úgy vélik, hogy a műanyag palackok kupakjainak levételével könnyebbé teszik az újrahasznosító létesítményekben dolgozó emberek életét. Ez azonban nem így van. A The Family Handyman cikke szerint miután a műanyag palackok (kupakkal) bekerültek az újrahasznosító üzembe, egy vízfürdőn mennek keresztül. Mivel a kupakok általában nagy sűrűségű polietilénből (HDPE) és polipropilénből (PP) készülnek, lebegnek, ezzel ellen tétben a műanyag palackok elsüllyednek. Ez megkönnyíti a létesítmény számára a különböző típusú anyagok rendezését és új termékekbe történő újrahasznosítását.

Ha a kupakot leválasztod és a szelektív hulladékgyűjtő helyett a kommunális hulladék közé dobod, akkor nagy valószínűséggel a környezetet fogja szennyezni és az óceánba fog kerülni. A műanyag kupak az egyik leggyakoribb szemét, ami fellelhető a vizekben, emellett hatalmas károkat okoz az állatvilágnak is. Egyre több az olyan vízi emlős, hal és madár, amely élelmiszernek nézi ezeket a kupakokat, ezzel pedig idő előtt elpusztulnak.

A kupakokat azért is érdemes újrahasznosítani, mert olyan értékes műanyagból készülnek, amelyek iránt nagy a kereslet. Újrahasznosítás után keverőedények, spatulák, öntözőkannák, lapátok, szállító konténerek, valamint tárolóedények lesznek belőle, de a felhasználási lehetőségei egyre bővülnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

újrahasznosítás

szelektív

szelektív hulladékgyűjtés

szemét

palack

kupak

műanyag