Drasztikusan lecsökkent a méhek száma: elbúcsúzhatunk a méztől?

HelloVidék   
  Megosztom
Drasztikusan lecsökkent a méhek száma: elbúcsúzhatunk a méztől?

Hazánkban a méh­családok teleltetése nem nevezhető sikeresnek. A szakemberek harmincszázalékos pusztulásról számoltak be, illetve a népesség húsz százalékát rendkívül gyengének titulálták. Ennek a legnagyobb kárát a gyümölcsfák láthatják, mivel virágzáskor kevés méh „segítette” a beporzásukat - kemma.hu.

A portál szerint Komárom-Esztergom megyében a méhésztársadalom a családok közel felét elvesztette, ugyanis a teleltetést követően nagymértékű méhelhullással és legyengült állománnyal találkoztak. A lapnak a Turul Méhész Egyesület vezetője, Simonné Venter Éva elárulta, hogy az ő méhészetükben 120 családdal kevesebb indult fejlődésnek, valamint a fejlődés is lassabb volt. Ennek az az oka, hogy kisebb népesség esetén nehéz megtartani az utódok fejlődéséhez szükséges 35 Celsius fokot a méhlakban, ezért a méhkirálynő csak annyi petét rak le, amennyit biztonsággal fel is tudnak nevelni.

A mézgyűjtő szezon a gyümölcsösök virágzásával indult, ám ekkor még nagyon alacsony volt méhek száma. Ez pedig a gyümölcstermésre is befolyással lehet, hiszen nem volt kellő mennyiségű beporzást végző rovar. Ennek következtében pedig kevesebb nektárt is tudtak gyűjteni a méhek

- fogalmazott Simonné Venter Éva. Problémát jelent, hogy a jól mézelő és sok virágport adó repce túl korán kezdett virágozni - ekkor ugyanis a méhcsaládok még nem voltak elér erősek. Ez azt jelenti, hogy a repcemézből jóval kevesebb várható idén.

A rendkívül hektikus időjárás, a nagy hőingadozás is befolyásolja a méztermést. A szárazság miatt például csökkenő a nektárképződés. Eközben kezdenek virágba borulni az akácfák. A gyűjtést a jelenlegi csapadék ugyan hátráltatja, de ha néhány napon belül felmelegszik az idő, és a hőmérséklet eléri a 22–24 fokot, a méhek azonnal indulhatnak, mivel a párás meleg kifejezetten kedvezne az akác nektárképződésének. Gyakorlatilag most erre várunk, mert meg kellene kezdeni a vándorlást is.

- mondta az elnök asszony a portálnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méh

méhek

beporzás

gyümölcs

állat

gyümölcsfa

pollen

nektár

pusztulás