Brillírozik a vidéki egyetem: rengeteg pénzt kaptak

MTI   
  Megosztom
Brillírozik a vidéki egyetem: rengeteg pénzt kaptak

Kétmilliárd forintot nyert kutatásokra a Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) idei témakerületi kiválósági programjának keretében - közölte a felsőoktatási intézmény sajtóirodája.

A közlemény szerint a program forrásaiból mintegy 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete kapott támogatást. Összesen 14 milliárd 600 millió forintot ítéltek oda, ebből az összegből a Debreceni Egyetem kapta a legtöbbet. A kétmilliárd forintból három területen végeznek kutatásokat a felsőoktatási intézményben. Az inzulinrezisztencia-kutatás során vizsgálják a többi között, hogy milyen gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel vagy akár funkcionális élelmiszerekkel lehetne befolyásolni az inzulinszintet és a vércukor értékét, az elhízás szövődményeinek kialakulását.

A támogatásból a műszaki képzést stratégiai célként kezelő egyetemen járműipari kutatásokat is végeznek, figyelembe véve a városba betelepülő járműipari vállalatok igényeit is. Az intézmény űrkutatásra is nyert támogatást. Az egyetem szakemberei az űrutazás során végbemenő fiziológiai folyamatokat vizsgálják és a speciális körülményeknek megfelelő gyógyszerek, élelmiszerek fejlesztésével foglalkoznak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutatás

fejlesztés

debrecen

debreceni egyetem

pályázat

támogatás

kutatóintézet