Továbbra sem apad a Tisza vízszintje: Szegeden már lezárták a rakpartot

HelloVidék   
  Megosztom
Továbbra sem apad a Tisza vízszintje: Szegeden már lezárták a rakpartot

A Maros makói szakaszának vízszintemelkedése és az ott lehullott nagyobb mennyiségű csapadék miatt nem apad a Tisza vízszintje. Szegednél 24 óránként 7 centiméteres vízszintemelkedéssel számolnak a szakemberek, ezért ma hajnalban lezárták a rakpartot – írja a Délmagyar.hu.

Szombaton elérte a 10 milliméteres területi átlagot a csapadék mennyisége a Maroson, itt a következő napokban is hasonló mennyiségű esőre számíthatunk. Ennek következtében az alsó-tiszai enyhébb áradást felváltja egy kicsit intenzívebb árhullám. közölte Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Szombatig 5, vasárnaptól napi 7 centiméter vízszintemelkedéssel számolnak a szakemberek Szegednél. Vasárnap délelőtt 553 centiméter volt a vízállás, amely ma reggel elérheti az 560 centimétert, így az útpálya legalacsonyabb szintén az átfolyókon keresztül már eléri a víz a Huszár Mátyás rakpartot.

Jeleztük ezt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nek, és kezdeményeztük a rakpart lezárását. A környezetgazdálkodás munkatársai vasárnap kihelyezték a megállni tilos táblákat, reggel 6 órakor pedig lezárták a forgalom elől az útszakaszt

– tájékoztatott a szakember.

Egyelőre nem tudják, meddig van szükség a lezárásra, az látszik a Tisza minden szakaszán, hogy hosszabb ideig stagnálni fog a vízállás, mondta el Kozák Péter. Néhány helyen az alacsonyabb hullámterekbe már kilépett a Tisza vize, ugyanakkor a Felső-Tiszán jelentősebb emelkedést nem prognosztizáltak, itt csekélyebb csapadék-utánpótlásra számítanak, így további vízszintemelkedés nem várható.

A Körösök vízrendszerében, a Hármas-Körösön Szarvasnál vasárnap reggel 581 centimétert mértek, ott 600 centiméter az elsőfokú árvízvédelmi készültség, ezt hétfőn elrendelhetik Kunszentmárton és Öcsöd környékén. Szegeden a rakpart lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével: az I. fokú készültség életbe léptetése 650 centiméteres vízszint esetén történik.

Fotó: MTVA/Jászai Csaba

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

maros

vízszint

áradás

csapadék

eső

lezárás

szeged