Az ellenőrzések szigorúbbak, de az ördög nem alszik: erre figyelj, ha tűzifát veszel!

HelloVidék   
  Megosztom
Az ellenőrzések szigorúbbak, de az ördög nem alszik: erre figyelj, ha tűzifát veszel!

A hatóságok tapasztalatai szerint egyelőre nem jellemzők az átverések miatti vásárlói panaszok, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a tavalyi szigorítás eredményeként a csalók már a hirdetéseik alapján kiszűrhetők – írja a Bama.

Eljött a tűzifavásárlás ideje, átverések miatti vásárlói panaszok egyelőre nem jellemzőek a fogyasztóvédőknél, ami köszönhető egyrészt annak, hogy még csak most kezdődik a szezon, illetve az elmúlt években életbe lépett, kereskedőket érintő szigorítások is hatásosnak bizonyulnak.

2018 óta a jogszabály lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy a csalókat a megrendelést megelőzően, a hirdetések alapján kiszűrjék. A tűzifát értékesítőknek jelentkezniük kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásába, EUTR technikai azonosítószámot kapnak, amelyet a hirdetésekben kötelezően fel kell tüntetniük. Azoknak, akik a saját erdejükből adnak el faanyagot, elegendő az erdőgazdálkodói kódjukat jelölni. Ezek alapján a hirdető beazonosítható, reklamáció esetén pedig elérhető.

A NÉBIH arra figyelmeztet, hogy a vásárlónak már a megrendeléskor ajánlott jeleznie, hogy csak olyan tűzifát hajlandó átvenni, melyet a hirdető a NÉBIH-hez bejelentett szállítójeggyel szállít, vagy ad át a vevőnek. Mindig kérjünk számlát vagy nyugtát, és a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót is.

Az áru átvételekor ellenőrizni kell, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosító száma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve. Ha ezek az adatok szerepelnek, akkor a vevő későbbi reklamációját biztosabban tudja majd érvényesíteni. Minőségi kifogások előfordulhatnak ilyen esetekben is, de az adatainak megadását vállaló kereskedő felé nagyobb bizalommal lehetünk, hívja fel a NÉBIH a figyelmet.

Azt tanácsolják a fogyasztóvédelmi szakemberek, hogy inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyünk tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, azt a fa víztartalma nem befolyásolja. Ha tömegre vesszük, fontos, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessünk. Célszerű megrendelés előtt a hirdetésben szereplő EUTR azonosítószám valódiságát is leellenőrizni, ez egyetlen kattintással megoldható a NÉBIH honlapján. Ha valaki megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, a NÉBIH-nél és a fogyasztóvédelmi hatóságnál is tehet panaszt a vevő.

A Mecsekerdő Zrt. árlistája szerint a bükk, gyertyán, tölgy, cser, akác és egyéb kemény hosszú, vastag tűzifa erdei köbmétere 22 860 forint, ugyanez a nyár és a fűz esetén 12 700 forint. A darabolt kemény tűzifa mázsája 3100 forint, aprítva 3300 forintba kerül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tüzifa

fa

fűtés