Az ellenőrzések szigorúbbak, de az ördög nem alszik: erre figyelj, ha tűzifát veszel!

HelloVidék   
  Megosztom
Az ellenőrzések szigorúbbak, de az ördög nem alszik: erre figyelj, ha tűzifát veszel!

A hatóságok tapasztalatai szerint egyelőre nem jellemzők az átverések miatti vásárlói panaszok, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a tavalyi szigorítás eredményeként a csalók már a hirdetéseik alapján kiszűrhetők – írja a Bama.

Eljött a tűzifavásárlás ideje, átverések miatti vásárlói panaszok egyelőre nem jellemzőek a fogyasztóvédőknél, ami köszönhető egyrészt annak, hogy még csak most kezdődik a szezon, illetve az elmúlt években életbe lépett, kereskedőket érintő szigorítások is hatásosnak bizonyulnak.

2018 óta a jogszabály lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy a csalókat a megrendelést megelőzően, a hirdetések alapján kiszűrjék. A tűzifát értékesítőknek jelentkezniük kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásába, EUTR technikai azonosítószámot kapnak, amelyet a hirdetésekben kötelezően fel kell tüntetniük. Azoknak, akik a saját erdejükből adnak el faanyagot, elegendő az erdőgazdálkodói kódjukat jelölni. Ezek alapján a hirdető beazonosítható, reklamáció esetén pedig elérhető.

A NÉBIH arra figyelmeztet, hogy a vásárlónak már a megrendeléskor ajánlott jeleznie, hogy csak olyan tűzifát hajlandó átvenni, melyet a hirdető a NÉBIH-hez bejelentett szállítójeggyel szállít, vagy ad át a vevőnek. Mindig kérjünk számlát vagy nyugtát, és a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót is.

Az áru átvételekor ellenőrizni kell, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosító száma, adószáma, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve. Ha ezek az adatok szerepelnek, akkor a vevő későbbi reklamációját biztosabban tudja majd érvényesíteni. Minőségi kifogások előfordulhatnak ilyen esetekben is, de az adatainak megadását vállaló kereskedő felé nagyobb bizalommal lehetünk, hívja fel a NÉBIH a figyelmet.

Azt tanácsolják a fogyasztóvédelmi szakemberek, hogy inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyünk tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, azt a fa víztartalma nem befolyásolja. Ha tömegre vesszük, fontos, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessünk. Célszerű megrendelés előtt a hirdetésben szereplő EUTR azonosítószám valódiságát is leellenőrizni, ez egyetlen kattintással megoldható a NÉBIH honlapján. Ha valaki megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, a NÉBIH-nél és a fogyasztóvédelmi hatóságnál is tehet panaszt a vevő.

A Mecsekerdő Zrt. árlistája szerint a bükk, gyertyán, tölgy, cser, akác és egyéb kemény hosszú, vastag tűzifa erdei köbmétere 22 860 forint, ugyanez a nyár és a fűz esetén 12 700 forint. A darabolt kemény tűzifa mázsája 3100 forint, aprítva 3300 forintba kerül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tüzifa

fa

fűtés