Erre költi fizetését a magyar: túlszárnyaljuk a környező országokat is

Világgazdaság   
  Megosztom
Erre költi fizetését a magyar: túlszárnyaljuk a környező országokat is

A magyarok a fizetésük legnagyobb részét a háztartásra költik, a legkevesebbet az egészségügyre fordított kiadások képzik, derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat frissen publikált, 2017-re vonatkozó adataiból - írja a Világgazdaság.

Egy ország fogyasztási szokásait meghatározza annak jövedelmi szintje, kulturális szokásai és földrajzi helyzete

- emelte ki a statisztikai hivatal.

Ezt mutatja az Uniós összesítés

A portál szerint az EU-ban rezsire, háztartásra költik el a legtöbb pénzt, az itt felmerülő kiadások a keresetek csaknem egynegyedét teszik ki. A lakhatás Észtországban, Litvániában és Romániában kerül legtöbbe, az uniós átlaghoz képest a magyar családok viszont fizetésüknek kevesebb százalékát költik ilyen kiadásokra.

Ezután jön még csak a közlekedés 13 és az élelmiszerek 12 százalékkal. A többi termék és szolgáltatáscsoportra – ami magába foglalja az ingatlanokba vásárolt bútorokat, egyéb lakberendezési tárgyakat, öltözködést, az alkohol és dohánytermékeket, valamint az egészségünkre fordított összegeket is – uniós szinten a fizetés 4-6 százaléka megy el, míg oktatásra és kommunikációra 1 és 3 százalék között költenek.

Erre költenek a legtöbbet a magyarok

A portál az adatsor feldolgozása során négy – lakhatás, élelmiszer, egészségügy és munkába járás – fontosabb területet vizsgált meg:

  • A magyarok fizetésének megközelítőleg 18,8 százaléka megy el a háztartásokra, rezsire. Ez az unió 24,2 százalékos átlaga alatt van, összességében kevesebbet költünk tehát ezekre.
  • A hazai fizetésekből élelmiszerre és alkoholmentes italokra 18,2 százalékot költünk. Ez az uniós átlag feltt van 12,2 százalékkal.
  • Ezt követően a legtöbbet utazásra költjük - ezalatt a munkába járást, ingázást értjük - 13,2 százalékot, ami csupán két tizeddel több mint az uniós átlag.
  • Egészségügyre 4,2 százalékot költünk, ami az uniós átlaghoz közeli arányt jelent.
  • Hazánkban jóval az uniós átlag felett költünk cigarettára és alkoholta, ami 3,8 százalékot jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyarok

fizetés

költés

egészségügy

dohányzás

kiadások