Nagy a baj a magyar munkahelyeken: tízezres nagyságrendű a munkaerőhiány

Világgazdaság   
  Megosztom
Nagy a baj a magyar munkahelyeken: tízezres nagyságrendű a munkaerőhiány

Még mindig több tízezer dolgozóra lenne szükség, de idén az agráriumban és a turizmusban elkezdett csökkenni a munkaerőhiány – írja a Világgazdaság.

Magyarországon az igazi idénymunkaszezon a nyár. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban dolgozik a legtöbb idénymunkás. Attól volt hangos a sajtó az elmúlt években, hogy elképesztő mértékű munkaerőhiány tapasztalható az említett szektorokban, és magas fizetésért sem lehet kellő számú és megfelelően dolgozó idénymunkást találni.

Egyre nagyobb a munkaerőhiány: hiába érték el az óradíjak az ezer forintot, még ennyiért is nagyon nehéz jó munkást találni.

– tudatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, bár ezzel a megállapítással többen nem értenek egyet.

Tavaly volt a mélypont, az idén már kicsit javult a helyzet, könnyebben találnak a termelők idénymunkásokat, mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyü¬mölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A javulás okát még keresik, de érzékelhetően több diák is dolgozik a kertészetekben, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy az igazi nagy betakarítási szezon még csak most kezdődik.

A termelők is próbálnak minél jobb munkakörülményeket biztosítani, amit lehet, gépesítenek, nem kiváltva, hanem segítve az emberi munkát – például szalag viszi a dinnyét a teherautóra. Emellett a nagyobb termelők igyekeznek úgy kialakítani a növénykultúrát, hogy áprilistól szeptember végéig folyamatosan tudjanak munkát biztosítani, ne csak néhány hetes dömpingre kelljen hirtelen sok dolgozót találni, mondta Ledó Ferenc.

A bérekről elmondható, hogy az elmúlt öt évben megduplázódtak, az 500–600 forintos átlagos órabérek mára 900–1300 forintra emelkedtek. A mezőgazdaságban a csúcsidőszak a július–szeptemberi betakarítási szezon, a terméktanács elnöke szerint ilyenkor 60–80 ezer idénymunkásra van szüksége az ágazatnak, és körülbelül 10-15 ezer fő hiányzik a piacról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munkaerőhiány

munka

munkaeropiac

diákmunka

mezőgazdaság

bér

nyár