Súlyos betegségeket jelezhet a nyakad: 7 árulkodó tünet, hogy baj van

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos betegségeket jelezhet a nyakad: 7 árulkodó tünet, hogy baj van

Kevesen tudják, de a nyakunk sok titkot elárulhat egészségi állapotunkról, ha tudjuk, milyen jeleket kell keresnünk. A csomók és dudorok, az erekben bekövetkezett változások, és minden, ami szokatlan, új, vagy furcsa a nyakon, az a test jelzése, mely akár komoly betegségről is árulkodhat.

Ha furcsa dudort, csomót, vagy egyéb elváltozást veszünk észre nyakunkon, nem szabad semmibe venni: a legjobb, amit tehetünk, hogy minél előbb megmutatjuk orvosunknak. Mark A. Varvares, a Harvardi Orvostudományi Iskola (Harvard Medical School) fül-orr-gégész orvosa fontos információkat osztott meg a nyaki elváltozásokról. A szakember hét tünetről beszélt, melyek a nyakon jelentkeznek, és arról, hogy ezek milyen betegségekkel lehetnek összefüggésben – írja a Good House Keeping.

1. Látható csomó a nyak alján

Egyáltalán nem szabadna látni pajzsmirigyet, mivel ott nincs sok szövet, mondta Mark A. Varvares. Bármely olyan csomó, amely alacsonyan helyezkedik el a nyakon a középvonal mentén - a nyak közepétől balra vagy jobbra -, pajzsmirigy csomót jelenthet.

A pajzsmirigy csomók túlnyomó többsége jóindulatú daganat, de a nagyon nagyok befolyásolhatják a nyelést, légúti nyomó érzést okozhatnak, és megnehezítik a légzést is. Ha ezek közül bármelyik tünet jelentkezik, forduljunk orvoshoz!

2. Duzzadó véna

Egy duzzadó véna úgy néz ki, mintha egy hosszú kötél húzódna a nyak egyik oldalán. Ilyen esetben az is előfordulhat, hogy nyaki vénás fájdalom lép fel. Ennek oka lehet szívelégtelenség, pulmonális hipertónia, fertőzés vagy szívbillentyűszűkület. A pulmonális hipertónia egy tünetegyüttes megnevezése, mely esetenként akut életveszélyt is jelenthet, és azonnali beavatkozást igényel.

Az ereknek nem szabadna jól kivehetően látszaniuk a nyakon. Ha a nyaki véna puffadt, feszül, az vena cava szindrómára utalhat. Ha ehhez duzzanat társul a mellkas felső részén, akkor a felduzzadt erek jobb oldali szívelégtelenséget jelezhetnek, mivel a vér visszafolyik az erekbe.

– magyarázta Dr. Varvares.

3. Széles nyak

Amennyiben a nyak igen széles – férfiak esetében több mint 43 centiméter, nők esetében pedig szélesebb, mint 40 centiméter – akkor nagyobb az alvási apnoe kialakulásának kockázata. Ennek a betegségnek az egyik tünete a horkolás, a másik pedig a fáradékonyság. Ha alvás után úgy ébredünk, mintha semmit sem aludtunk volna, és az álmosság nap közben sem múlik el, ráadásul nyakunk rövid, és vastag, akkor valószínűleg alvási apnoenk van.

Akinek vastag a nyaka, érdemes rákérdeznie annál, akivel együtt alszik, hogy szokott-e horkolni. Ha a válasz igen, érdemes orvoshoz menni és utánajárni a dolognak. Az alvásterápiás maszkok és készülékek – úgynevezett CPAP készülékek – igen jó eredménnyel megszüntethetik a horkolást, de ha ez nem sikerül, műtéti úton is gyógyítható a betegség.

4. Duzzadt nyirokcsomó a nyakon az állkapocs alatt

Az állkapocs alatti, nyakon megjelenő duzzanat humán papillomavírusra (HPV) enged következtetni. Ez a vírus rendkívül gyakori, bár, mivel a legtöbb ember tünet nélkül kigyógyul belőle, sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek voltak. Azok, akiknél megmarad, duzzanatot vehetnek észre a nyakukon. A HPV-típusok nagyon sokfélék, a magas rizikófaktorba tartozók között szerepel a méhnyakrák is, épp ezért nem szabad félvállról vennünk, ha az említett tünet jelentkezik nálunk.

A HPV-vírussal kapcsolatos szájrák a becslések szerint 225% -kal nőtt az előző évtizedekben. A szájrák első tünete is lehet a nyakon lévő, állkapocs alatti daganat. Ez általában nem jár fájdalommal.

– mondta Dr. Varvares.

Ez a tumorfajta általában a szájban fejlődik ki, de amikor a rák átterjedni a nyirokcsomókra, láthatóvá válik a nyakon. Mivel a HPV-típusok igen sokfélék lehetnek, nem kell azonnal kétségbe esni, de mindenképp ki kell vizsgáltatni!

5. Golflabdánál nagyobb nyirokcsomó a nyak bármely részén

A nyirokcsomók általában körülbelül 1,5 centiméter nagyságúak, ha ennél nagyobb csomót találunk nyakunkon, haladéktalanul vizsgáljuk meg.

Ha megnyomkodjuk a csomót, olyan érzés lesz, mintha egy vízzel telt lufit érintenénk. Az ilyen csomóból rákos daganat is kifejlődhet.

– mondta Dr. Varvares.

6. Duzzadt nyirokcsomó, mely nem tűnik el a fogorvosi vizsgálat után

A fogtisztítás a nyirokcsomók duzzadását okozhatja, ugyanis a fogorvos által eltávolított baktériumok bejuthatnak a véráramba. A baktériumok, melyek ilyen úton jutottak be szervezetünkbe ideiglenesen duzzadást eredményezhetnek a nyirokcsomókon. A duzzanatnak két héten belül csökkennie kell.

Amennyiben nem javul a duzzanat, orvoshoz kell fordulnunk annak érdekében, hogy ne kapjunk el fertőzést.

7. Lüktető pulzus

Ha a lüktető pulzus mellett más tünetek is vannak, mint például légszomj, gyengeség, vagy ájulás közeli állapot, azonnal hívjuk a mentőket. Ezek a tünetek ugyanis utalhatnak szívproblémára, például aortabillentyű elégtelenségre. Az aortabillentyű elégtelenség azt jelenti, hogy az aorta szelep szivárog, és a szív ezért jóval keményebben dolgozik, mint normális esetben.

Amennyiben a pulzus annyira erős a nyakon, hogy szabad szemmel is látható, szintén azonnal hívnunk kell a mentőket.

Ez a nyaki artériás daganatra is utalhat. Ilyen esetben lehetséges, hogy a nyak felső részén kemény csomó is látható.

– mondja Dr. Varvares.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyak

csomó

nyirokcsomó

duzzanat

elváltozás

egészség

betegség

orvos

mentők

pulzus