A kánikula betett a szúnyoggyérítésnek: mutatjuk, mikor folytatódik az irtás

HelloVidék   
  Megosztom
A kánikula betett a szúnyoggyérítésnek: mutatjuk, mikor folytatódik az irtás

Átlagos mértékű volt a szúnyogártalom az elmúlt hetekben, így kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek. A következő napokban a kiemelt turisztikai régiókban, a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tó menti településeken, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád és Zala megyében, Szolnok térségében, Budapesten és a Csepel-sziget településein fognak fellépni a vérszívók ellen. Részleges földi gyérítés lesz a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Debrecenben, Dunaújváros és Komárom térségében, a Szigetközben és a szekszárdi régióban.

A légi permetezés a hőségriasztás ideje alatt szünetel, mivel a csípőszúnyogok ilyen melegben csak később mutatnak aktivitást, emiatt a légi gyérítés hatékonysága jelentősen csökkenne. Az elmaradt kezeléseket a pótnapokon végzik el. Terv szerint zajlanak a földi kezelések, hiszen ezek egész éjszaka végezhetők – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Az elmúlt héten Baranya, Békés, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a csornai régióban csökkentették a vérszívók számát. A Duna mentén a Szigetközben, a Csepel-szigeten és Mohács környékén pedig biológiai módszerrel léptek fel a lárvák ellen, így akadályozva meg a szúnyogok kifejlődését. Szúnyoggyérítés eddig összesen 1322 településen, 935 ezer hektáron volt.

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai permetezéshez használt készítmény csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, nem kell attól tartani, hogy a rovarevő madarak táplálékául szolgáló ízeltlábúak elpusztulnak a kezelés hatására. Az irtószer az alkalmazott minimális mennyiségben emberekre, háziállatokra és növényekre nem jelent semmilyen kockázatot.

Az csapadékos időjárás, ami tapasztalható volt az elmúlt időszakban, kedvez az emberek közelében élő fajok szaporodásának. Közvetlen környezetünkben számos, a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre, ilyenek a madáritatók, locsolóvízgyűjtők, virágcserepek, gyerekjátékok, stb. Ha az ezekben összegyűlt vizet kiöntjük, a tároló edényeket pedig lefedjük, jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a szúnyogok számát. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót is készített.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldalán pontosan nyomon követhető. hogy melyik napon hol, milyen eljárással lesz szúnyoggyérítés. A beavatkozásokról az önkormányzatok külön tájékoztatást kapnak.

Fotó: MTI/Varga György

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyoggyérítés

szúnyog

irtás

permetezés

katasztrófavédelem

rovar