Felejtsd el a pirulákat: ez a csodanövény jobb alvászavarra, mint az altatók

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a pirulákat: ez a csodanövény jobb alvászavarra, mint az altatók

Tudtad, hogy természetesebb módszerek is vannak az alvászavarok megoldására, mint az altatók használata? Gondoltad, hogy a jázmintól nemcsak hogy jobban tudsz aludni, hanem oldja a szorongást és a közérzetedet is javítja? Egy új kutatás szerint a jázmin illatanyagai rendkívül jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ha még nincs ilyen virágod, akkor nem árt beszerezni egyet: mutatjuk, miért!

Ismered a már megszokott rutint: egy hosszú nap után kiderült az ágyba zuhansz, és alig várod, hogy elaludj. De akkor, amikor becsukod a szemed, elkezdesz forgolódni és szenvedni, hogy nem jön a szemedre az álom. Agyalsz a holnapi teendőkön, és azon kapod magad, hogy már órák teltek el és még mindig fent vagy.

Ha rendszeresen előfordul az álmatlanság, az is lehet, hogy valamilyen betegség állhat a háttérben, ugyanakkor egyszeri megoldásra sokan használnak altatót vagy nyugtatót. Az altatók viszont nem számítanak a legjobb megoldásnak: ezek a szerek függőséget okozhatnak, melynek köszönhetően idővel az alkalmazásuk nélkül már nem is sikerül elaludni. Az altatók másik hátránya, hogy számos mellékhatást válthatnak ki, ami lehet depresszió, szédülés, izomgyengeség vagy rossz koordináció.

A Journal of Biological Chemistry folyóiratban közzétett tanulmányban közzétették, hogy a jázmin két illatanyagát hatékonynak találták az alvás elősegítésében, melyek a vertacetal-coeur (VC) és PI24513. A tanulmányban leírták, hogy ezek az illatanyagok ugyan azt a molekulária hatásmechanizmust alkalmazzák és ugyanolyan altató és nyugtató hatással rendelkeznek, mint a felírt altató tabletták. Sőt, a jázmin illata a szorongást is enyhíti és a hangulatot is javítja.

Hogyan is működik ez?

A nyugtatók, altatók és görcsoldók (pl. benzodiazepinek, barbiturátok) vagy bizonyos érzéstelenítők (pl. propofol) feladataikat az agyi receptorok specifikus adhéziós pontjain látják el, amelyek az idegsejtek érintkezési pontjain helyezkednek el. Ezek növelik endogén neurotranszmitter GABA (gamma-amino-vajsav) hatását: a GABA az agy elsődleges védelmi rendszereinek inger-közvetítője , amely arra hivatott, hogy csökkentse az idegrendszer ingerlékenységét, ezáltal közérzetjavító hatású.

A tanulmányban több száz illatot teszteltek annak érdekében, hogy meghatározzák, hogyan módosítják az illatok az emberek és az állatok GABA-recepcióit. A kutatásban megállapították, hogy a vertacetal-coeur (VC) és PI24513 érték el a legerősebb eredményt: több mint ötszörösére növelték a GABA hatást, ez ugyanannyira erős, mint a tabletták hatása!

A szorongás, idegesség és agresszió enyhítésére, valamint az alvási problémák kezelésére elképzelhető, hogy a jövőben ezeket, a jázminban megtalálható illatanyagokat fogja alkalmazni az orvostudomány. Az eredmények akár még az aromaterápia tudományos alapjának bizonyítékaként is tekinthetőek

- foglalta össze Professzor Hatt a kutatás eredményeit.

Forrás: TipHero

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

alvás

növény

jázmin

hangulatjavító

kémia

altató

virág

illat

egészség

életmód