Itt az erdészek rémálma: kipusztulhatnak a magyar kőrisek

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az erdészek rémálma: kipusztulhatnak a magyar kőrisek

Veszélyben vannak a magyar kőris erdők egy gombás fertőzés okozta megbetegedés miatt. A fafajtát fenyegető hajtáspusztulás az egyik legújabb erdészeti probléma Magyarországon, melyre egyetlen megoldás az ellenálló egyedek védelme és nemesítése. A Fertő-Hanság Nemzeti Park felhívja a figyelmet a betegségre, és mindenkinek azt javasolja, ha fertőzött, kidőlt kőriseket lát a környezetében, azt mielőbb jelezze a helyi erdőgazdálkodásnak.

Augusztus elején a Fertő-Hanság Nemzeti Park az önkormányzattal együtt helyszínelt a súlyos állapotú lébényi erdőben. A térséget egy új, a kőrisekre komoly veszélyt jelentő betegség támadta meg, amelynek hatására életveszélyessé vált az erdőben való tartózkodás is. A gombás fertőzés 8-10 éve jelenhetett meg az erdőben, azóta a kőrisek több, mint fele teljesen elpusztult – olvasható a Fertő-Hanság Nemzeti Park közleményében.

Egy gombafaj okozza a fafajtára veszélyes hajtáspusztulást, ami tápanyagszállítási zavarokat idéz elő a növényben. Először a levelek barnulnak meg és száradnak el, majd az ágak, a törzs és a gyökerek is, míg végül bekövetkezik a teljes száradás. A beteg fákban megjelennek a másodlagos károsítók, korhadéklakók, így azok rövid időn belül teljesen elpusztulnak és kidőlnek.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetőségének többször is jelezték a lébényiek, hogy az erdő életveszélyes. A terület viszont eddig osztatlan közös tulajdonban volt, és az elődeimnek nem volt jogosultsága az erdőgazdálkodásra. Kinevezésem után az egyik első terepi bejárásom a lébényi erdőbe vezetett, magam is láttam az áldatlan állapotokat. A tulajdonviszonyok rendezésének folyamatán azóta rajta tartom a szemem, így reményeink szerint ősszel elkezdhetjük a terület rehabilitációját.

– mondta el Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatónője.

A kőrisek hajtáspusztulása egy új erdészeti probléma, aminek mielőbb meg kell akadályozni a terjedését, tette hozzá a szakértő. Az utóbbi évtizedekben a szilfa kapcsán bebizonyosodott, hogy egy-egy fertőzés az érintett fafajta teljes pusztulásához is vezethet. Ez a folyamat reményei szerint a kőrisfák esetében még visszafordítható, ha azonnal lépéseket teszünk a beteg területek rehabilitációjára.

Címlapi kép és fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

gomba

fertőzés

nemzeti park

veszély

tanösvény