Itt az erdészek rémálma: kipusztulhatnak a magyar kőrisek

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az erdészek rémálma: kipusztulhatnak a magyar kőrisek

Veszélyben vannak a magyar kőris erdők egy gombás fertőzés okozta megbetegedés miatt. A fafajtát fenyegető hajtáspusztulás az egyik legújabb erdészeti probléma Magyarországon, melyre egyetlen megoldás az ellenálló egyedek védelme és nemesítése. A Fertő-Hanság Nemzeti Park felhívja a figyelmet a betegségre, és mindenkinek azt javasolja, ha fertőzött, kidőlt kőriseket lát a környezetében, azt mielőbb jelezze a helyi erdőgazdálkodásnak.

Augusztus elején a Fertő-Hanság Nemzeti Park az önkormányzattal együtt helyszínelt a súlyos állapotú lébényi erdőben. A térséget egy új, a kőrisekre komoly veszélyt jelentő betegség támadta meg, amelynek hatására életveszélyessé vált az erdőben való tartózkodás is. A gombás fertőzés 8-10 éve jelenhetett meg az erdőben, azóta a kőrisek több, mint fele teljesen elpusztult – olvasható a Fertő-Hanság Nemzeti Park közleményében.

Egy gombafaj okozza a fafajtára veszélyes hajtáspusztulást, ami tápanyagszállítási zavarokat idéz elő a növényben. Először a levelek barnulnak meg és száradnak el, majd az ágak, a törzs és a gyökerek is, míg végül bekövetkezik a teljes száradás. A beteg fákban megjelennek a másodlagos károsítók, korhadéklakók, így azok rövid időn belül teljesen elpusztulnak és kidőlnek.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetőségének többször is jelezték a lébényiek, hogy az erdő életveszélyes. A terület viszont eddig osztatlan közös tulajdonban volt, és az elődeimnek nem volt jogosultsága az erdőgazdálkodásra. Kinevezésem után az egyik első terepi bejárásom a lébényi erdőbe vezetett, magam is láttam az áldatlan állapotokat. A tulajdonviszonyok rendezésének folyamatán azóta rajta tartom a szemem, így reményeink szerint ősszel elkezdhetjük a terület rehabilitációját.

– mondta el Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatónője.

A kőrisek hajtáspusztulása egy új erdészeti probléma, aminek mielőbb meg kell akadályozni a terjedését, tette hozzá a szakértő. Az utóbbi évtizedekben a szilfa kapcsán bebizonyosodott, hogy egy-egy fertőzés az érintett fafajta teljes pusztulásához is vezethet. Ez a folyamat reményei szerint a kőrisfák esetében még visszafordítható, ha azonnal lépéseket teszünk a beteg területek rehabilitációjára.

Címlapi kép és fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

gomba

fertőzés

nemzeti park

veszély

tanösvény