Érik a légyinvázió: így védd meg otthonodat a fertőző rovaroktól!

Liszkai Attila   
  Megosztom
Érik a légyinvázió: így védd meg otthonodat a fertőző rovaroktól!

Nyáron gyakori problémát okoznak a legyek, melyek bár nem csípnek, de igen idegesítőek tudnak lenni, hiszen rászállnak az ételre, ami nem csak gusztustalan, de fertőzésveszélyes is. Mutatjuk, hogyan tartsd távol a legyeket otthonodtól!

A legyek igen kevés ideig élnek, de nagyon gyorsan szaporodnak. Amennyiben rendszeresen ellepik a házat, valószínűsíthető, hogy bent találtak maguknak egy eldugott helyet, ahol letehetik petéiket. Ilyen esetben a legjobb megoldás, ha rovarirtó céget hívunk. Ha azonban nem ilyen komoly a helyzet, van néhány igen hatásos módja annak, hogy távol tartsuk a legyeket otthonunktól – írja a Country Living

Ezekre figyeljünk nyáron:

  1. Győződjünk meg arról, hogy az összes élelmiszer-hulladékot fedett kukában tároljuk.
  2. A kültéri kukát helyezzük minél távolabb az ablakoktól és az ajtóktól
  3. Tároljuk lefedve az ételeket, hogy a legyek ne férhessenek hozzá, és ne hagyjunk elöl mosatlant, mert a rovarok arról is előszeretettel lakmároznak.
  4. Szereljünk fel szúnyoghálót az ablakokra, és mindig csukjuk be az ajtókat, ez este különösen fontos, hiszen a legyeket vonzza a fény.
  5. Amennyiben háziállatunk van, és a házban végzi a dolgát, takarítsunk fel utána minél gyorsabban.
  6. Távolítsuk el az elpusztult legyeket, mivel ezek táplálékforrásként szolgálhatnak más kártevők számára.

Házilag elkészíthető légyriasztók

Az alábbi készítmények és növények használatával hatásosan távol tarthatjuk a legyeket otthonunktól, mivel a rovarok ki nem állhatják az illatukat.

  • Tegyünk néhány csepp eukaliptusz olajat egy rongyra, és tegyük az ajtó vagy ablak közelébe
  • Vásároljunk mentát, és tegyük ki a konyhai ablakpárkányra
  • Vágjunk fel egy friss narancshéjat és tegyük egy tányérra
  • Vásároljunk Citronella gyertyákat, ezeket kihelyezhetjük a kertbe is

A legyek távoltartása az ételeinktől nagyon fontos ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. A legyek úgy táplálkoznak, hogy nyálat köpnek az ételre, az így kapott folyadékot pedig felszívják. Mivel a legyek rászállnak a székletre is, a bélből származó baktériumokat is könnyen elterjeszthetik, ha rászállnak ételeinkre, ezzel akár ételmérgezést, vagy más betegségeket is okozhatnak, akár kolerát is.

- mondta Natalie Bungay, a Brit Kártevőirtó Egyesület szakembere.

A legyek igen sok problémát okozhatnak, főleg akkor, ha a hőmérséklet magas, ilyenkor ugyanis az étel is könnyebben romlik, ami kedvez a rovaroknak, hiszen ha kidobjuk őket, az nekik táplálékot jelent. Épp ezért, ha sok a légy, mindig ellenőrizzük a szemetet, mivel általában ez vonzza őket. Ürítsük ki a kukát minél gyakrabban, és ügyeljünk arra, hogy feltakarítsuk a főzés során kifolyt / kiborult élelmiszert, mivel ez is célponttá teszi otthonunkat. Lássuk, mi vonzza még a legyeket a házhoz:

  • Piszkos környezet
  • Kiömlött ételek / italok
  • A csatornák alján összegyűlt növényi hulladék
  • Széklet
  • Alkohol

Milyen helyekre teszik le petéiket a legyek?

A legyek általában bármilyen meleg, nedves anyagba lepetéznek, ha ilyen helyet találnak a házon belül, az igen nagy problémát jelenthet, ugyanis ivadékaik igen gyorsan, mindössze 12-24 óra alatt kikelnek. A gondot csak tetézi, hogy a legyek három napos korukban már képesek maguk is petéket rakni.

Ha feltűnően sok légy van a kertben, vagy a házban, a következő helyeket érdemes leellenőriznünk, hogy megleljük a petéket: kuka, szemetes, romló anyagok, például étel, vagy a nedves, már levágott fű, háziállatunk ürüléke.

A legyek nem csak a házon belül jelentenek veszélyt: nyáron általában többet tartózkodunk, étkezünk a kertben, a legyek pedig csak arra várnak, hogy rászállhassanak az ételre. Távoltartásuknak igen jó módja, ha már a kertből is kitiltjuk őket. Ez teljes mértékben lehetetlen, azonban ha egy egész szegfűszegét érett almába, vagy egy darab citrusfélébe teszünk, az elriasztja őket. Ez a módszer jól alkalmazható erkélyeken, vagy ablakpárkányokon is. A kertet leginkább úgy tudjuk megvédeni tőlük, ha olyan növényeket ültetünk, melyeknek a legyek utálják az illatát, ezek a következők:

  • Levendula
  • Bazsalikom
  • Sarkantyúvirág

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. KATTINTS!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

légy

rovar

betegség

kórokozó

baktérium

kolera

rovarirtás

otthon

kert

hulladék

állatok