Ez történik az agyaddal, ha rendszeresen teázol: a kutatók sem hitték el, mire bukkantak

HelloVidék   
  Megosztom
Ez történik az agyaddal, ha rendszeresen teázol: a kutatók sem hitték el, mire bukkantak

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói érdekes felfedezésre bukkantak: a rendszeres teafogyasztásnak rendkívül jó hatása van az agyműködésre. A szakemberek szerint azoknak, akik sok teát fogyasztanak jobb az agyfelépítésük, mint azoknak, akik nem isznak rendszeresen teát.

Egy új kutatás szerint, melyet a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói végeztek, a rendszeres teafogyasztók agyának felépítése jobb, mint azoknak, akik nem, vagy csak elvétve isznak teát. A kutatás az Öregedés (Aging) című tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutatók 36 idős ember idegrendszeréről gyűjtöttek adatokat, és ezeket vizsgálták, és hasonlították össze. Az eredmény szerint azokra, akik rendszeresen isznak teát, kevésbé hatott az agy szerkezetének életkorral összefüggő hanyatlása – írja a Modern Farmer.

A teáról nem ez az első kutatás, bár az eddigi tanulmányok teljesen máshogy közelítették meg ezt az ősi italt, mely évezredek óta jelen van az emberek életében és kultúrájában. Az eddigi kutatások kimutatták, hogy a rendszeres teafogyasztásnak jó pár pozitív egészségbeli hatás van a szervezetre nézve.

Az eredmények azt mutatják, hogy rendszeres teafogyasztással megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Továbbá az is kiderült a teafogyasztással kapcsolatban, hogy javítja a kognitív funkciókat, azaz megelőzhető vele az elmére ható betegségek kialakulása, mint például az Alzheimer-kór és a demencia.

Példaként vegyük a közúti forgalom analógiáját - tekintsük az agyrégiókat célállomásoknak, míg az agyi régiók közötti kapcsolatok utak legyenek. Ha egy közúti rendszer jobban szervezett, a járművek és az utasok mozgása hatékonyabb és kevesebb erőforrást igényel. Hasonlóképpen, ha az agyi régiók közötti kapcsolatok strukturáltabbak, az információfeldolgozás hatékonyabban elvégezhető.

– magyarázta Professor Feng Lei, a kutatás vezetője.

A kutatás három éve folyik, ez idő alatt a kutatók adatokat gyűjtöttek a tanulmányban résztvevők egészségügyi állapotáról, életstílusáról, és a tea fogyasztási szokásairól. A résztvevőknek ezen felül MRI vizsgálatokon és egyéb teszteknek is át kellett esniük.

Eredményeik alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak az embereknek, akik körülbelül 25 évente hetente legalább négyszer ittak zöld teát, oolong teát vagy fekete teát, hatékonyabban kapcsolódtak össze az agyi régióik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tea

kutatás

agy

demencia

egészség

zöld tea

fekete tea

ital