Elárulta titkát a bükki füvesember: így betegség nélkül megúszhatod a telet

Liszkai Attila   
  Megosztom
Elárulta titkát a bükki füvesember: így betegség nélkül megúszhatod a telet

A hűvös idővel a betegségek is megérkeztek: az elmúlt hónapban a vírusok rendre döntik le lábukról a magyarokat, a munkahelyeken és iskolákban könnyen terjednek a betegségek, így jobb, ha felkészülünk rájuk. A HelloVidék Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesembert kérdezte arról, melyek a legjobb immunerősítő teák.

Idén a vírusok közt igen agresszívak is akadnak, melyek még inkább kikezdik szervezetünk ellenállóképességét, mint az elmúlt évek betegségei. Ősszel érdemes minél több vitamint bevinnünk szervezetünkbe, hogy megerősítsük immunrendszerünket, ezen kívül pedig ajánlott minél több teát fogyasztanunk. A tea jótékony hatásai közismertek, azonban, ha biztosra akarunk menni, nem elég, ha mézzel és gyömbérrel isszuk a filteres teát: jobban tesszük, ha gyógyteát fogyasztunk!

A gyógytea fogyasztásnál általános szabálynak számít, hogy ha a megelőzés a célunk, akkor heti 1-2 alkalommal kell innunk őket. Abban az esetben, ha már megbetegedünk, naponta egy csészével ajánlott a fogyasztásuk, addig, míg meg nem gyógyulunk.

A nátha felső légúti megbetegedés, melyet vírusok okoznak. A tünetek kezdetben a torokfájás, fejfájás, később pedig orrváladékozás és köhögés. A legjobb védekezés a megelőzés, vagyis az immunrendszer erősítése. Erre alkalmas a mezei kakukkfű, a fürtös menta, a bodzavirág, és minden C-vitamin-tartalmú gyógynövény, így például a csipkebogyó, a fehér árvacsalán és a csalán is.

– árulta el a HelloVidéknek Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember.

Ezeken kívül az orbáncfű is hatásos immunerősítő gyógynövény, Gyuri bácsi heti 1-2 csészével ajánlja fogyasztását, melyet célszerű lefekvés előttre időzíteni. Abban az esetben, ha mégis megfáznak, kúráljuk magukat napi 1-3 csésze teával a következő gyógynövényekből:

1. Hársfavirág

A hársfavirág az egyik leggyakrabban használt gyógynövény megfázásra és influenzára. Izzasztó hatásánál fogva lerövidíti a gyógyulási időt. Csillapítja a lázat és a köhögést, valamint csökkenti az orrváladék mennyiségét és megszünteti a fejfájást is. Betegség esetén napi három csészével is fogyasztható, míg a panaszok nem enyhülnek.

Elkészítése

Egy evőkanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk le, majd 10 percig letakarva áztassuk. Az elkészítésnél fontos, hogy ne használjunk fémszűrőt. A teát melegen fogyasszuk el.

Figyelem: szívbetegeknek nem ajánlatos a fogyasztása!

2. Mezei kakukkfű

Ebből a gyógynövényből nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, és erősíti immunrendszert. Vérbőséget fokozó hatásának köszönhetően javítja a vérkeringést, kiváló vérszegénység esetén is. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és a szájüregi gyulladások többsége.

A kakukkfűből készült gyógyteát lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk. Ha még nem betegedtünk meg, és célunk immunrendszerünk erősítése, akkor napi egy csészével fogyasszunk belőle. A teával szájüregi gyulladás, vagy torokfájás esetén gargarizálni, öblögetni kell, majd a teát ki kell köpni.

Köhögés, torokfájás esetén napi 3 csésze tea elfogyasztása ajánlott étkezés előtt. Emésztésre, puffadásra esetenként étkezés után 15 perccel kell inni egy csészével. Napi egy-három csészével korlátlan ideig iható.

Egyéb felhasználás: orrdugulás esetén inhalálni is lehet vele. Fogyasztása vírusos betegségekre is ajánlott nyálkaoldó és köptető hatása miatt.

Elkészítése

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzuk le, 15 perc után szűrjük le, de ne használjunk fémszűrőt.

Figyelem: 2 éves kortól hígítva teaként adható (egy teáskanál teafű 2,5 dl vízhez).

3. Szurokfű

A szurokfű többek közt köhögéscsillapításra, hörgő- és hangszálgyulladásra, rekedtségre is igen hatásos. Ezen kívül görcsoldó, emésztést könnyítő és köptető hatása is ismert, valamint izzasztásra és migrénes fejfájás csillapítására is alkalmas.

Fontos, hogy torokgyulladás esetén nem szabad melegen meginni a teát, még 10-15 percig hagyjuk hűlni, és amikor már langyos, akkor mélyen hátrahajolva gargarizálni kell vele, csak azután ajánlott lenyelni. Napi egy-három csészével kúraszerűen, a panaszok megszűnéséig iható.

Elkészítése

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Az elkészítésnél fontos, hogy ne használjunk fémszűrőt.

Figyelem: várandósság idején kerülni kell a fogyasztását! Túlzott használata izgatja a bőrt, a nyálkahártyát, az egész szervezetet, ezért gyermekeknek 3 éves korig nem ajánlatos a fogyasztása. Gyermekeknek 3 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű 2,5 dl vízhez).

4. Bodzavirág

A bodzavirágot megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként is felhasználhatjuk. Fogyasztása ajánlott lázcsillapításra is, valamint bőséges izzadás idézhető elő vele kiütéses láz (kanyaró, skarlát) esetén, valamint hurutos fertőzésnél (hörgőgyulladás, influenza).

A bodzateát étkezés előtt fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül. Nátha esetén napi 2-3 csészével is ihatunk belőle, amilyen forrón csak bírjuk. Hatékonyságát növeli, ha forró lábfürdőt veszünk és közben forró bodzateát iszunk, majd azonnal ágyba bújunk, ugyanis ilyen módon erős izzadást érhetünk el, ezzel méregtelenítjük szervezetünket, és meggyorsítjuk a gyógyulást. Napi egy-három csészével korlátlan ideig iható.

Elkészítése

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrje le. Ne használjunk fémszűrőt.

Egyéb felhasználás: a teával orrdugulás, köhögés esetén inhalálni is lehet, kiválóan tisztítja a légutakat, oldja a lerakódást, és köptető hatása is van.

Figyelem: gyermekeknek 6 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű 2,5 dl vízhez). A tea fogyasztásánál érdemes figyelembe venni az erőteljes vizelethajtó hatást.

5. Fürtös menta

A fürtös menta kiváló immunerősítő: nélkülözhetetlen a megfázásos betegségek kezelésénél. Nagyon hatásos görcsoldó és emésztésjavító, valamint jól használható köhögésre, baktériumölő hatásának köszönhetően pedig légúti és húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra, lázcsillapításra is alkalmas.

Megfázásra, köhögésre, légúti gyulladásra napi 3 csészével kell inni bármikor napközben, és emellett inhalálni is lehet vele akár naponta többször is. Emésztésjavításra étkezés után 15 perccel kell inni egy csészével.

Elkészítése

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után pedig szűrjük le. Fontos, hogy ne használjunk fémszűrőt.

Egyéb felhasználás: orrdugulás, hörgőgyulladás esetén inhalálásra is felhasználhatjuk.

Figyelem: gyermekeknek 2 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez). Kismamák esetében a terhesség utolsó harmadában nem szabad alkalmazni, ugyanis idő előtt elindíthatja a szülést!

A nátha kezelésére a bükki füvesember Téli teája is nagyon jó választás, ez a készítmény apróbojtorjánt, szurokfüvet, lándzsás útifüvet és borsmentát tartalmaz. Mindegyik komponensnek megvan a maga jótékony hatása, erről a különleges teakeverékről itt lehet bővebben olvasni.

A betegségek ellen igen hatásos az inhalálás is, ugyanis ezzel a módszerrel kitisztulnak a légutak. Erre a célra a legmegfelelőbb gyógynövények a következők: kamilla, mezei kakukkfű, bodzavirág, szurokfű.

– mondta el a HelloVidéknek a bükki füvesember.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tea

gyógytea

betegség

vírus

egészség

megelőzés

immunrendszer

bükki füvesember

gyógynövények

nátha

ősz