Ez a fejlesztés életeket menthet: 7 perccel gyorsabban ér ki a mentő!

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a fejlesztés életeket menthet: 7 perccel gyorsabban ér ki a mentő!

A Lébény környékén élő 20 ezer ember sürgősségi ellátása átlagosan hét perccel rövidült le a helyi önkormányzat és az OMSZ együttműködésének köszönhetően. A kisváros még 2016-ban, önköltségen alakított át egy önkormányzati épületet mentési ponttá, hogy a mentőegységek gyorsabban kiérthessenek a betegekhez. Az átadás óta több mint háromezer embert látott el az ott állomásozó mentő. A mentőszolgálat szerint az elemezték az időnyereséget, és az derült ki, hogy a város befektetése éves szinten 7 percet javított a betegek elérési idején, ami kritikus esetekben nagyon sokat számít.

Lébény saját forrásból alakított ki mentési pontot, amelynek köszönhetően a város minden lakosához korábban ér ki a mentő. Az önkormányzat a statisztikát látva felkereste az Országos Mentőszolgálatot, akik megvizsgálták a Győr-Moson-Sporton megyei kiérési adatokat. Akkor az esetek 83 százalékában ért ki a mentőegység 15 percen belül, Lébény esetében viszont ezek az adatok a megyei átlag alatt voltak – olvasható Lébény önkormányzatának közleményében.

Egy mentési pont kialakítását javasolta a mentőszolgálat, a helyi önkormányzat erre a célra egy saját épületet ajánlott fel, amit ötmillió forintból újított fel és rendezett be a mentők számára, az ezzel járó közüzemi számlákat pedig azóta is állja. A mentőegységek a környező mentőállomásokról érkeznek, ahonnan biztosítják a környező települések mielőbbi sürgősségi ellátását is. Az OMSZ a 2016 és 2018 közötti esetszámokat vizsgálva megállapította, hogy a befektetés éves szinten 7 percet javított a betegek elérési idején, ami kritikus esetekben nagyon sokat számít.

A mentési pont olyan állomáshely, ahová valamelyik környékbeli mentőállomás mentőegysége reggeli váltás után egy bizonyos időszakra (rendszerint az esti váltásig) kitelepül, így szükség esetén közelebbről indulhat és gyorsabban érkezhet a beteghez. Ilyen „kihelyezett állomás” létesült többek között Solton, Révfülöpön, Dédestapolcsányban, Pálházán, Füzesabonyban, Nádudvaron, Dunaharasztiban, Hajdúsámson, Dévaványán, Kiskörén és Abádszalókon is.

Fotó: Lébény önkormányzata

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lébény

sűrgősségi ellátás

mentők

mentőszolgálat