Ez a fejlesztés életeket menthet: 7 perccel gyorsabban ér ki a mentő!

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a fejlesztés életeket menthet: 7 perccel gyorsabban ér ki a mentő!

A Lébény környékén élő 20 ezer ember sürgősségi ellátása átlagosan hét perccel rövidült le a helyi önkormányzat és az OMSZ együttműködésének köszönhetően. A kisváros még 2016-ban, önköltségen alakított át egy önkormányzati épületet mentési ponttá, hogy a mentőegységek gyorsabban kiérthessenek a betegekhez. Az átadás óta több mint háromezer embert látott el az ott állomásozó mentő. A mentőszolgálat szerint az elemezték az időnyereséget, és az derült ki, hogy a város befektetése éves szinten 7 percet javított a betegek elérési idején, ami kritikus esetekben nagyon sokat számít.

Lébény saját forrásból alakított ki mentési pontot, amelynek köszönhetően a város minden lakosához korábban ér ki a mentő. Az önkormányzat a statisztikát látva felkereste az Országos Mentőszolgálatot, akik megvizsgálták a Győr-Moson-Sporton megyei kiérési adatokat. Akkor az esetek 83 százalékában ért ki a mentőegység 15 percen belül, Lébény esetében viszont ezek az adatok a megyei átlag alatt voltak – olvasható Lébény önkormányzatának közleményében.

Egy mentési pont kialakítását javasolta a mentőszolgálat, a helyi önkormányzat erre a célra egy saját épületet ajánlott fel, amit ötmillió forintból újított fel és rendezett be a mentők számára, az ezzel járó közüzemi számlákat pedig azóta is állja. A mentőegységek a környező mentőállomásokról érkeznek, ahonnan biztosítják a környező települések mielőbbi sürgősségi ellátását is. Az OMSZ a 2016 és 2018 közötti esetszámokat vizsgálva megállapította, hogy a befektetés éves szinten 7 percet javított a betegek elérési idején, ami kritikus esetekben nagyon sokat számít.

A mentési pont olyan állomáshely, ahová valamelyik környékbeli mentőállomás mentőegysége reggeli váltás után egy bizonyos időszakra (rendszerint az esti váltásig) kitelepül, így szükség esetén közelebbről indulhat és gyorsabban érkezhet a beteghez. Ilyen „kihelyezett állomás” létesült többek között Solton, Révfülöpön, Dédestapolcsányban, Pálházán, Füzesabonyban, Nádudvaron, Dunaharasztiban, Hajdúsámson, Dévaványán, Kiskörén és Abádszalókon is.

Fotó: Lébény önkormányzata

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lébény

sűrgősségi ellátás

mentők

mentőszolgálat