Súlyos dolog derült ki a gyümölcslevekről: a Te gyerekeid mennyit isznak belőle?

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos dolog derült ki a gyümölcslevekről: a Te gyerekeid mennyit isznak belőle?

A gyerekek szeretik a gyümölcsleveket, de jót tesz-e nekik, ha rendszeresen ezt iszogatják napközben? Egy kutatás szerint nagyon nem mindegy milyet gyümölcslevet adunk a gyerekeknek. Sőt, lehet az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem is fogyasztanának ilyen italokat? Ennek jártunk utána.

Nagyon sokáig kiemelt helyet foglalt el a gyümölcslé a családok asztalán, de manapság sokan bizonytalanodnak el és gondolják azt, hogy nem egészséges a túlzott gyümölcslé fogyasztás. A túlzott cukortartalommal és kalóriatartalommal rendelkező italok aggodalmat keltettek a szülőkbe, ezért nagyon sokan már nem is vásárolnak ilyesmit a gyerekek és maguk számára.

Ezt csak erősítette az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 2017-es tanulmánya, melyben kijelentették, hogy az egy évesnél fiatalabb csecsemők számára nem ajánlott a gyümölcslevek fogyasztása. A tanulmányban arra is kitértek, hogy még az idősebb gyerekeknél is korlátozni kell a gyümölcslevek fogyasztását, ezzel minimalizálható az elhízás és a fogak romlásának kockázata.

Tényleg ilyen veszélyes egy pohár gyümölcslé?

Az tény, hogy a cukor- és kalóriafogyasztás korlátozása nagyon fontos, de Dr. Wanda Abreu, a NewYork-Presbyterian Morgan Stanley Gyermekkórház gyermekorvosa szerint a kérdés inkább az: hogyan tudjuk helyettesíteni az egészségtelen italokat valami egészségesebbel?

A gyerekeknek sokkal jobb, ha magát a gyümölcsöt eszik meg

- mondja.

A szakértő kitért arra is, hogy a gyümölcslevek ugyanazokat a vitaminokat és természetes cukrokat tartalmazzák, amelyeket az egész gyümölcsben is megtalálhatunk, viszont hiányzik belőlük számos rost, amely elősegíti az egészséges emésztést

- magyarázza Abreu, aki kitért arra is, hogy ennek eredményeként a gyümölcslevek kevésbé épülnek be a szervezetbe, mint a zöldségek, gyümölcsök. Éppen ezért ezekből a levekből nagy adag cukor kerül közvetlenül a véráramba - mindez súlygyarapodáshoz vezethet. Ráadásul, ha a gyerekek egész nap ezeket az italokat fogyasszák, akkor hamarabb romlanak el a fogaik.

Dr. Matt Haemer, a Coloradoi Gyermekkórház gyermekgyógyászati és táplálkozási szakértője úgy véli, ha nem tehetjük meg, hogy naponta friss zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk a gyermekeinknek, akkor érdemes fagyasztott változatokhoz nyúlni. Valamint vásárolhatunk konzerveket is, de csak olyanokat, amelyeken fel van tüntetve, hogy édesítőszert nem tartalmaznak.

A lényeg, hogy jó mintát mutassunk a gyermekeinknek, amit tovább tudnak vinni. Meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás, káros. El kell érnünk, hogy a gyerekeknek természetes legyen a zöldség- gyümölcsfogyasztás

- fejtette ki Dr. Matt Haemer.

Dr. Wanda Abreu arra is felhívja a figyelmet, hogy a szülők ne érezzék magukat bűnösnek, ha olykor a gyerek megiszik egy pohát gyümölcslevet. Tanácsként azt tudja javasolni, hogy érdemes a 100 százalékos gyümölcsleveket keresni, nem pedig a „gyümölcsitalokat”, „gyümölcs tartalmú” készítményeket, mivel ezek hozzáadott cukrot tartalmaznak a gyümölcsökben megtalálható cukrok mellett. Vagy készítsük el magunk, facsarjuk ki a gyümölcsöket, de ne adjunk hozzájuk semmilyen ízfokozót és adalékanyagot.

(via: time.com)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyerekek

gyümölcslé

gyerek

ital

egészség

egészséges

étkezés

kutatás