Súlyos dolog derült ki a gyümölcslevekről: a Te gyerekeid mennyit isznak belőle?

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos dolog derült ki a gyümölcslevekről: a Te gyerekeid mennyit isznak belőle?

A gyerekek szeretik a gyümölcsleveket, de jót tesz-e nekik, ha rendszeresen ezt iszogatják napközben? Egy kutatás szerint nagyon nem mindegy milyet gyümölcslevet adunk a gyerekeknek. Sőt, lehet az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem is fogyasztanának ilyen italokat? Ennek jártunk utána.

Nagyon sokáig kiemelt helyet foglalt el a gyümölcslé a családok asztalán, de manapság sokan bizonytalanodnak el és gondolják azt, hogy nem egészséges a túlzott gyümölcslé fogyasztás. A túlzott cukortartalommal és kalóriatartalommal rendelkező italok aggodalmat keltettek a szülőkbe, ezért nagyon sokan már nem is vásárolnak ilyesmit a gyerekek és maguk számára.

Ezt csak erősítette az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 2017-es tanulmánya, melyben kijelentették, hogy az egy évesnél fiatalabb csecsemők számára nem ajánlott a gyümölcslevek fogyasztása. A tanulmányban arra is kitértek, hogy még az idősebb gyerekeknél is korlátozni kell a gyümölcslevek fogyasztását, ezzel minimalizálható az elhízás és a fogak romlásának kockázata.

Tényleg ilyen veszélyes egy pohár gyümölcslé?

Az tény, hogy a cukor- és kalóriafogyasztás korlátozása nagyon fontos, de Dr. Wanda Abreu, a NewYork-Presbyterian Morgan Stanley Gyermekkórház gyermekorvosa szerint a kérdés inkább az: hogyan tudjuk helyettesíteni az egészségtelen italokat valami egészségesebbel?

A gyerekeknek sokkal jobb, ha magát a gyümölcsöt eszik meg

- mondja.

A szakértő kitért arra is, hogy a gyümölcslevek ugyanazokat a vitaminokat és természetes cukrokat tartalmazzák, amelyeket az egész gyümölcsben is megtalálhatunk, viszont hiányzik belőlük számos rost, amely elősegíti az egészséges emésztést

- magyarázza Abreu, aki kitért arra is, hogy ennek eredményeként a gyümölcslevek kevésbé épülnek be a szervezetbe, mint a zöldségek, gyümölcsök. Éppen ezért ezekből a levekből nagy adag cukor kerül közvetlenül a véráramba - mindez súlygyarapodáshoz vezethet. Ráadásul, ha a gyerekek egész nap ezeket az italokat fogyasszák, akkor hamarabb romlanak el a fogaik.

Dr. Matt Haemer, a Coloradoi Gyermekkórház gyermekgyógyászati és táplálkozási szakértője úgy véli, ha nem tehetjük meg, hogy naponta friss zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk a gyermekeinknek, akkor érdemes fagyasztott változatokhoz nyúlni. Valamint vásárolhatunk konzerveket is, de csak olyanokat, amelyeken fel van tüntetve, hogy édesítőszert nem tartalmaznak.

A lényeg, hogy jó mintát mutassunk a gyermekeinknek, amit tovább tudnak vinni. Meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás, káros. El kell érnünk, hogy a gyerekeknek természetes legyen a zöldség- gyümölcsfogyasztás

- fejtette ki Dr. Matt Haemer.

Dr. Wanda Abreu arra is felhívja a figyelmet, hogy a szülők ne érezzék magukat bűnösnek, ha olykor a gyerek megiszik egy pohát gyümölcslevet. Tanácsként azt tudja javasolni, hogy érdemes a 100 százalékos gyümölcsleveket keresni, nem pedig a „gyümölcsitalokat”, „gyümölcs tartalmú” készítményeket, mivel ezek hozzáadott cukrot tartalmaznak a gyümölcsökben megtalálható cukrok mellett. Vagy készítsük el magunk, facsarjuk ki a gyümölcsöket, de ne adjunk hozzájuk semmilyen ízfokozót és adalékanyagot.

(via: time.com)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyerekek

gyümölcslé

gyerek

ital

egészség

egészséges

étkezés

kutatás