Itt a tuti trükk: így szabadulhatsz meg a horkolástól!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a tuti trükk: így szabadulhatsz meg a horkolástól!

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a jelenség és mikor érdemes műtétre adnunk a fejünket. Dr. Tóth Eszter, a Duna Medical Center fül-orr gégésze és horkolás szakértője elmondja, a horkolás nem elsősorban az orrhoz köthető, mint korábban gondolták, az orrlégzést javító műtéttel csak az esetek 10-20%-ban remélhetjük, hogy megszüntethetjük a tünetet. Napjainkban leginkább a lágyszövetek feszesítésében látják a szakemberek a megoldást.

A horkolás egy hangjelenség, amelyet a garatban létrejövő szűkület hatására felgyorsuló levegőáramlás hoz létre a laza lágyszöveteken. A felgyorsult levegő miatt rezonál a lágyszájpad, a nyelvcsap vagy akár a gégefedő. Bár a jó orrlégzés fontos a jó alváshoz, de annak hiánya nem feltétlenül okoz horkolást. Az orrsövényferdülés helyreállítása fontos a jóindulatú horkolás megszüntetésében, de ez csak az esetek 10-20 százalékára igaz.

Tulajdonképpen bárkit érinthet a probléma, a fiatalkori horkolás gyakran genetikai, alkati eredetű lehet. Jellemzően azonban a 40-es korosztálynál, a mozgásszegény életmódhoz, testtömeg emelkedéshez köthető horkolás-alvási apnoe előfordulása. Azt mondhatjuk, hogy 50 felett a férfiak közel 60%-a horkol, az alvási apnoe kb. 1-5% között mozog. A nőknél főleg hormonális hatásra, klimax körül jellemző a horkolás kialakulása. A túlsúly is gyakori oka a betegségnek, a stressz inkább elalvási zavart okoz, illetve rontja az alvásminőséget. Dr. Tóth Eszter szerint testmozgás és életmódváltás nélkül a terápia nem lehet teljes.

A nappali tevékenységre inkább az obstruktív alvási apnoeval járó horkolás van hatással. A számtalan éjjeli légzéskimaradás és az ennek hatására létrejövő megébredések széttördelik az alvásfolyamatot, alváshiányt eredményezve. Ezt nappal szeretné bepótolni a szervezet, ezért az ilyen beteg elaludhat monoton munka közben, vagy vezetés alatt. Sérül a memória funkció, csökken a koncentrációs képességünk, nem beszélve, hogy komoly betegségek kialakulásához is vezethet pl. hypertonia, stroke, ritmuszavar. A betegség férfiaknál okozhat még merevedési problémát is, vagy a szexuális libidó csökkenését. A tartós horkolás-vibráció hosszú távon tönkreteszi a lágyszájpadi-garatnyálkahártya receptorokat, így sérül az a reflex, mely éjszaka hivatott nyitva tartani a garatunkat. Ez és egyéb faktorok sora idővel az alvási apnoe betegség kialakulásához vezethet. Érdemes ezért már időben, a horkolással is foglalkozni.

Szervezetünk hihetetlen tűrőképességgel van megáldva, és egy jól működő automatikus ébresztőrendszer segít abban, hogy ne fulladjunk meg alvás alatt. Persze ilyenkor a szervezetben óriási stressz folyamatok zajlanak, és nem mindegy, hogy milyen egyéb betegségben szenvedünk, vagy hány évesek vagyunk. Nagyon súlyos esetben nem fulladás, inkább szívmegállás is lehet a vége.

Mit tehetünk mi a horkolásunk megszüntetésére?

Segíthet a sport, a diéta, alváshigiénia betartása (korai fekvés, min. 8 óra alvás, az elektromos berendezések kerülése lefekvés előtt), stressz kezelése, anatómiai párna használata. Fontos, hogy lefekvés előtt 2 órával már ne étkezzünk nagyobb mennyiséget, alkoholt kerüljük.

A horkolás kivizsgálása minden esetben valamilyen típusú műszeres alvásvizsgálattal indul, ez lehet hazavihető szűrőkészülék vagy gyanús esetekben rögtön bennalvásos poliszomnográfia. Természetesen minden esetben érdemes előzetesen specialistával konzultálni (szomnológussal, fül-orr-gégésszel vagy alvásszakértővel), aki a megfelelő vizsgálatot elrendeli. Ezt követően az eredménytől függetlenül kötelező a fül-orr-gégészeti vizsgálat, hiszen a horkolás vagy az alvási apnoe hátterében állhatnak direkt és indirekt fül-orr-gégészeti elváltozások, betegségek.

Természetesen vannak műtétmentes direktebb megoldások is, pl. a fogsorra helyezhető harapásemelő sín, mely fixen tartja az állkapcsot, nem engedi kinyílni a szájunkat éjszaka. Szimpla horkolás esetén a legvéglegesebb megoldások mégiscsak a műtétek. Ha már alvási apnoe áll fenn, annak elsődleges kezelése az ún. pozitív nyomású légsínterápia, a sebészi megoldás másodlagos vagy kiegészítő kezelés részeként jelenik meg.

Egyszerű horkolásnál a műtét célja a lágyszövetek feszesítése, hegesítése. Erre többféle eljárást alkalmaznak világszerte, 10-15 éve gyakori volt a lézeres kezelés, amely igen komoly nyálkahártya-sérüléssel járt. Ma már létezik sokkal kímélőbb megoldás is, ilyen például a koblációs műtét. A módszer előnye, hogy nincs kifejezett vágás - hacsak nem a műtéti technika ezt megkívánja - és csak kis hőhatással jár, így nem károsítja jelentősen a környező szövetet. A koblációs eljárás már szinte azonnal létrehozza a lágyszájpadi redukciót, de a teljes gyógyulás mindkét esetben 4-6 hét.

A tapasztalat az, hogy már egy kezelés is igen hatékony, és a betegek 80%-nál már csökkenti a horkolást. A műtét nem jár fájdalommal, ha csak a lágyszájpad feszesítése a cél. A teljes gyógyulás, körülbelül 6 hét. A közvetlen műtét utáni nehezebb időszak kb. 10-12 nap, ilyenkor inkább gombócérzés, nyelési fájdalom, néha egy kis hőemelkedés lehet, sőt ebben az időszakban a helyi ödéma miatt a horkolás még hangosodik is kicsit. Ezt követően, ahogy megnyugszik a műtéti terület és kezd kialakulni a várt hegesedés, ezek mind elmúlnak - és várhatóan a horkolás is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alvás

horkolás

életmód

egészség

betegség

műtét