Először kóbornak macskának nézték: elindult a genetikai vizsgálat

HelloVidék   
  Megosztom
Először kóbornak macskának nézték: elindult a genetikai vizsgálat

Vadmacska kölyökkel bővült a drávaszentesi madárrepatriáló állomás. Barcs külterületén találtak az állatra, akiről először azt hitték, hogy házi macska – derült ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának hírleveléből.

A helyi állatmenhely vezetője találta meg a kölyköt, és ideiglenes gazdihoz adta az állatot. A befogadó azonban másnap jelezte, hogy valami gond van a macskával, ugyanis nagyon vad, fújtat, nem házi macska módjára viselkedik - írja a travelo.hu.

Hazánkban fokozottan védett állat a vadmacska, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Ennél a kölyöknél genetikai vizsgálat fog fényt deríteni arra, hogy tiszta vérű vadmacskáról vagy hibridről van-e szó. Ezt azért fontos tudni mert a szakemberek szerint félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal. Emiatt, illetve rejtőzködő életmódja miatt állománybecslése nagyban nehezített.

A vadmacskák különösen félénkek és óvatosak, rejtőzködő életmódot folytatnak, így kerülik az emberi településeket. Leginkább a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket kedvelik. Bundájuk szürkésbarna, jellegzetesen cirmos, fekete harántcsíkokkal. Vastag bozontos farkukat 7-9 fekete harántcsík is díszítheti. A házi macskával ellentétben leginkább éjjel és hajnalban aktívak, a nappalt kotorékokban, fák odvaiban töltik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vadmacska

macska

védett faj

genetika