Először kóbornak macskának nézték: elindult a genetikai vizsgálat

HelloVidék   
  Megosztom
Először kóbornak macskának nézték: elindult a genetikai vizsgálat

Vadmacska kölyökkel bővült a drávaszentesi madárrepatriáló állomás. Barcs külterületén találtak az állatra, akiről először azt hitték, hogy házi macska – derült ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának hírleveléből.

A helyi állatmenhely vezetője találta meg a kölyköt, és ideiglenes gazdihoz adta az állatot. A befogadó azonban másnap jelezte, hogy valami gond van a macskával, ugyanis nagyon vad, fújtat, nem házi macska módjára viselkedik - írja a travelo.hu.

Hazánkban fokozottan védett állat a vadmacska, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Ennél a kölyöknél genetikai vizsgálat fog fényt deríteni arra, hogy tiszta vérű vadmacskáról vagy hibridről van-e szó. Ezt azért fontos tudni mert a szakemberek szerint félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal. Emiatt, illetve rejtőzködő életmódja miatt állománybecslése nagyban nehezített.

A vadmacskák különösen félénkek és óvatosak, rejtőzködő életmódot folytatnak, így kerülik az emberi településeket. Leginkább a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket kedvelik. Bundájuk szürkésbarna, jellegzetesen cirmos, fekete harántcsíkokkal. Vastag bozontos farkukat 7-9 fekete harántcsík is díszítheti. A házi macskával ellentétben leginkább éjjel és hajnalban aktívak, a nappalt kotorékokban, fák odvaiban töltik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vadmacska

macska

védett faj

genetika