Rengeteg magyar issza így a csapvizet: nem is sejtik, mennyire egészségtelen

Liszkai Attila   
  Megosztom
Rengeteg magyar issza így a csapvizet: nem is sejtik, mennyire egészségtelen

A nejlonzacskókat és PET palackokat általában egyszeri használat után elhajítjuk, ezzel pedig nagymértékben növeljük ökológiai lábnyomunkat. Ha szeretnénk tenni a környezetünkért, akár aprónak tűnő cselekedetekkel is megtehetjük: PET palack helyett például használjunk kulacsot! Felmerül azonban a kérdés: ha nem cserélgetjük palackjainkat, akkor milyen gyakran szükséges tisztítanunk a kulacsot, hogy a baktériumok ne telepedhessenek meg bennük? Erre a kérdésre kereste a választ a HelloVidék!

Amennyiben környezettudatosak vagyunk, az egyszer használatos műanyag termékeket a szelektív hulladékgyűjtőkbe dobjuk ki. Van azonban egy még jobb módja annak, hogy védjük a természetet! Gondoljunk bele: ha meg sem vásároljuk a PET palackokat, vagy a nejlon zacskókat, akkor nagy részben a műanyagipart is tehermentesíthetjük, és a műanyag újrahasznosításába is kevesebb energiát kell befektetnünk.

Épp ezért érdemes arra törekednünk, hogy az egyszer használatos műanyag eszközöket felváltsuk olyanokra, melyeket hosszú időn keresztül tudunk használni. Ennek jó példája a textil zacskó, és a kulacs használata, ugyanis ezeket akár éveken keresztül használhatjuk úgy hogy nem vásárolunk feleslegesen műanyag termékeket.

A kulacsok, készüljenek akár fémből, akár műanyagból, magukban hordozzák a megbetegedés veszélyét, amennyiben nem tisztítjuk őket rendszeresen. A mikrobiológusok szerint ajánlott erre időt szakítanunk, és hetente forró, szappanos vízzel kimosnunk kulacsunkat, így megszabadulhatunk a baktériumoktól - írja a Country Living.

A Langone Medical Center nemrégiben végzett tanulmánya kimutatta, hogy mennyi baktérium gyülemlik fel vizes palackjainkban, a számok pedig magukért beszélnek. A szakemberek 12 különféle palackot vizsgáltak meg, és megállapították, hogy néhány palackban négyzetcentiméterenként több mint 300 000 kolóniát képező baktériumegység (CFU) van.

A laboratórium megvizsgálta a négy legnépszerűbb palacktípust, és megállapította, hogy az egyik baktériumértéke 900 000 CFU fölött található, azon a területen, ahol az ajkak érintkeznek az üveg peremével. Ez az eredmény is azt mutatja, hogy a palackok rendszeres tisztítása rendkívül fontos annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket.

A palack tisztításánál feltétlenül meg kell dörzsölni a palack belsejét is, ha egyszerűen csak kiöblítjük, az nem elég a baktériumok ellen, mondta el Dr. Philip Tierno, a New York-i Langone Orvosi Központ patológia és mikrobiológia klinikai professzora.

A szakértők kiemelték azt is, hogy az üvegeket nem csak belül, hanem kívül is fontos letisztítanunk ugyan olyan alapossággal, továbbá azt is ajánlják, hogy néhány hetente tegyük be a mosogatógépbe vizes palackunkat, és mossuk ki azzal is, így biztosan megszabadulhatunk az üvegünkbe települt baktériumtenyészetektől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

betegség

baktérium

környezettudatosság

természetvédelem

kulacs

víz