10 étel, ami felturbózza az immunrendszered: így vészeld át a megfázásos időszakot

HelloVidék   
  Megosztom
10 étel, ami felturbózza az immunrendszered: így vészeld át a megfázásos időszakot

Az elmúlt pár napban az ősz a legszebb oldalát mutatta meg nekünk, viszont a napsütéses időjárás kedvez a betegségek terjedésének is. Ha már sikerült belecsúsznunk a megfázásba vagy még éppen, hogy csak érezzük az influenza kezdeti tüneteit, akkor érdemes átböngészni a listánkat. Összeszedtük ugyanis azokat az ételeket, amiket érdemes fogyasztani ebben az időszakban, ha le akarjuk gyűrni a betegségeket. Íme az a 10 étel, ami segít a gyógyulásban.

Ugyan még a kellemes arcát mutatta meg nekünk az ősz, közelednek a hűvös és csapadékos hétköznapok. Ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a hidegebb hónapokat, érdemes most egy kicsit jobban odafigyelnünk az egészségünkre. Ha nem akarunk több napot kiesni munkából vagy szívesen segítenénk természetese módon felturbózni a gyerekeink immunrendszerét, akkor érdemes odafigyelni a következő ételek rendszeres fogyasztására. Szakemberek szerint, ha ezekből fogyasztunk, nagy valószínűséggel könnyebben elkerülhetjük a megfázást vagy épp az influenzát.

  1. Citrusok

    A citrusfélékben leggyakrabban megtalálható antioxidáns a C-vitamin, amely hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. Azt viszont érdemes tudni, hogy nem csak a citrusfélékben található meg a C-vitamin, hanem a piros paprikában, brokkoliban, kelbimbóban, édesburgonyában és a paradicsomban is.
  2. Hagymák

    Rendkívül jó antivirális ételek, mind a hagyma, lila hagyma, metélőhagyma, póréhagyma és a fokhagyma is.
  3. Gyömbér

    A gyömbér az egyik legjobb étel, amit a megfázás alatt fogyaszthatunk, ráadásul jótékony hatása van köhögés esetén is. Ezenkívül rendkívül jó gyulladásgátló, így segít leküzdeni a fertőzéseket is.

  4. Méz

    A méz természetes fertőtlenítő tulajdonságai segítenek a torokfájás leküzdésében. Emellett természetes antioxidáns, így segít a vírusok, baktériumok és gombák által okozott fertőzések leküzdésében.

  5. Kefír

    A kefir tele van probiotikumokkal, amelyek erősítik az immunrendszert, ezenkívül szabályozza az emésztést. Más ételek, például a káposzta, a kapor, a sárgarépa szintén tele van jó baktériumokkal, így képesek megakadályozni a megfázást.

  6. Szelénben gazdag ételek

    Ha elegendő szelén van a szervezetben, növekszik a citokinek termelése, amelyek elősegítik az influenzavírus elpusztítását

    - mondta James A. Duke kutató, aki kitért arra is, hogy a magas szeléntartalmú ételek, mint például a brazil dió, csirkemáj, csírák, barnarízs napi fogyasztása hozzájárul az immunrendszer védelméhez.
  7. Gombák

    A gombák már régóta a kínai gyógyítás alapvető elemei, de a modern gyógyászatban is számtalanszor helyet kapnak. Szakemberek szerint valószínűleg antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek, nagyrészt a gazdag D-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. Emellett termelnek úgynevezett citokin molekulákat, amelyek olyan sejtfehérjék, amely elősegíti a fertőzések leküzdését.
  8. Paradicsom

    A paradicsom gazdag likopinban, ami egy kiváló antioxidáns. Ráadásul a The Journal of the American College of Nutrition tanulmánya szerint, azoknál, akik nyolc hétig odafigyeltek arra, hogy likopinban gazdag ételeket fogyasszanak, azoknál csökkent az oxidatív stressz markereinek száma.
  9. Leveles zöldségek

    A saláták különösen hatékonyak, ha megfázásos tünetekről van szó.

    A levélzöldek az E-vitamin forrását jelentik ebben az esetben. A E-vitamin pedig egy nagyon erős antioxidáns

    - mondja Meyer, aki azt is kiemelte, hogy a rendszeres E-vitamin tartalmú ételek fogyasztása jelentősen csökkenti az alsó és felső légúti fertőzések kialakulását.
  10. Bodza

    A legtöbb bogyós gyümölcs szuperhatékony a betegségek elleni küzdelemben, részben a magas antocianin szintjének köszönhetően. A Journal of International Medical Research egyik tanulmánya kimutatta, hogy különösen a bodzakivonat hatékony véd az influenza ellen, és enyhíti a légúti megbetegedések súlyosságát is.

(via: womenshealthmag.com)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

betegség

influenza

influenza szezon

megfázás

tanácsok

segítség

tippek