Azért ez erős: ennyit keres egy coach a vidéki Magyarországon

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Azért ez erős: ennyit keres egy coach a vidéki Magyarországon

A coaching fogalma az elmúlt években szép lassan beszivárgott a köztudatba, és ahogy korábban divatossá vált pszichológushoz járni, úgy most egyre több embernek van saját coachja, tulajdonképpeni edzője, aki egyfajta támogató munkát végez. A szóhasonlóság nem véletlen, hiszen a coach magyarul edzőt jelent. A trendi irányzatnak egyre több a követője mind a kliens, mint a tréner oldalon, amire manapság coach-képzések tömkelege épül. De hány igazi coach van ma Magyarországon? Hogyan tudjuk megkülönböztetni egymástól a szakembert és a sarlatánokat? Mit is jelent ez a coaching és miért válhatott ilyen sikeressé az utóbbi években? Mennyibe kerül a coaching és milyen gazdasági oldala van a coach „szakmának”? A HelloVidék most ezeknek a kérdéseknek járt utána.

A coaching lényegéről a hetvenes években hallhattunk először. Egy bizonyos Timothy Gallwey, a Harvard Egyetem teniszcsapatának edzőjeként sajátos módszert dolgozott ki a sportolóinak. Ennek lényege, hogy azok akár utasítások nélkül, a saját, természetes képességeivel jussanak el a céljukhoz. Mindez első hallásra természetesen nagyon jól hangzik, ám sokan elfeledkeznek egy lényeges szempontról: a coach nem jelent egyet a terapeutával.

Ennyibe kerül, ha valaki coach szeretne lenni

Online vagy személyes, hétvégi vagy hétköznapi oktatás, tanfolyam vagy egyetemi képzés. A coaching olyannyira elindult Magyarországon hódító útjára, hogy számos lehetőség közül válasszon az, aki úgy dönt, hogy szeretné elsajátítani ezt a divatos szakmát. A hazai coach képzések ára nagyon változó képet mutat abból a szempontból, hogy az egy képézési tanórára jutó tandíj hogyan alakul. A Google keresője a „coach képzés” kifejezésre nem kevesebb, mint 200 ezer találatot ad, közte jó néhány hirdetéssel. Szemezgessünk most ezekből:

  • egy 12 hetes, 120 óráa intenzív Life Coach képzés (tartalma és oktatási módszere megfelel a Nemzetközi Coach Szövetség – International Coach Federation kompetencia leírásainak) 320 000 Forint vizsga és tanúsítvány nélkül
  • ugyanez 160 órában vizsgával, tanúsítvánnyal, házi feladattal és szakmai visszajelzéssel 350 000 Forint
  • ugyanez mentoringgal, szupervízióval és karrier tanácsadással 425 000 Forint
  • 120 órás coach képzés alapképzés, majd ezután választható, de nem kötelező, további 60 vagy 120 órás mester coach képzés vizsgagaranciával 325 000 Forint
  • ugyanez angol nyelven 390 000 Forint
  • Business Coach (üzleti és menedzsmenttanácsadó) képzés 120 órában, többszörös akkreditációval, ICF kompetenciákra előírt, nemzetközi követelményekkel 390 000 Forint

De nem csak tanfolyamokon, hanem egyetemi képzés részeként is lehet ma már business coach képzést választani. A diplomához kötött, államilag elismert, szakirányú továbbképzés (másoddiplomás képzés) indít évente a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola. Ahogy a képzés jellemzésében áll az egyetemek honlapján: „a coaching szemléletű fejlesztés szükségességét mára számtalan nemzetközi és hazai projekt-, és vállalkozás sikere bizonyítja”.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) coach képzése először 2011-ben indult, aki a piacon egyik első egyetemként ismerte fel, hogy a versenyszférában szükség lesz a coaching szemléletű fejlesztéseket vezető szakemberekre. A jelentkezők többsége 30 és 40 év közötti életkorban választja a képzésünket; sokan vezetői vagy szakértői háttérrel rendelkeznek, és mivel a képzés bemenetei feltétele az egyetemi diploma, mindannyian diplomások. A hallgatók egy része önálló coaching praxis elindítására készül, de sokan munkájuk során vezetőként, vagy szakértőként szeretnék használni a coaching módszertant és megközelítést. Az egyéni és csapatos fejlesztései folyamatok coaching szemléletű vezetésére készíti fel őket. A magas óraszám mellett fontos, hogy a piacon dolgozó tapasztalt szakemberek az oktatók, valamint kifejezetten figyelünk a nemzetközi coach szervezetek által meghatározott kompetenciák és standardok betartására

– mondta a HelloVidék kérdésére Sándor Jenő szakvezető.

Miután gombamód szaporodnak a coach képzések, sajnos a mennyiség növekedése sokszor a minőség csökkenésével jár együtt. Ma már vannak olyan „képzések”, amelyek kis túlzással néhány nap alatt, Skype-on keresztül „szakembert” képeznek. Az itt végzettek aztán büszkén hirdetik magukat coachként.

Épp ezért fontos a coaching szakmai és etikai követelményrendszerének egységes keretbe foglalása, a minőség biztosítása. Ezért hasznos, hogy vannak már bizonyos minőségi garanciák, ilyen például az ICF akkreditáció vagy a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége (MCSZSZ) által összeállított lista, amely az általuk ajánlott coach alapképzéseket tartalmazza.

Ezért választja valaki a coach képzést

Mind a life, mind a business coach képzés tehát komoly befektetést jelent, amely nem csak anyagi javakat, hanem időt és energiát is, tehát elvárásokkal és feltételezésekkel vágunk neki.

Én HR területen szereztem diplomát és ezen a területen dolgozom. Már évekkel ezelőtt hallottam róla, hogy létezik ez az új, dinamikusan fejlődő részterület és kerestem a lehetőséget a fejlődésre. Végül a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi képzését kezdtem el idén. Igen gyakorlatorientált, két féléves képzést kaptam, amelyben főszerepet kap többek közt pszichológia, vezetéstudomány és az emberi erőforrás. A hallgatók is változatos helyekről érkeztek, a verseny-, a szociális szférából, de van köztünk rendvédelmi dolgozó is. Ez egyfajta önismereti utazás, ahol mindenki más motivációval fejleszteni magát ezzel a képzéssel

– számolt be a zalaegerszegi business coach szakirányú továbbképzésről Miháczi Attila, ami kétheti rendszerességgel jelent kettő-kettő napos oktatást az egyetemen.

Ezért lesz valaki coach

Egy megfelelő, minőségi coach képzés elvégzése alapkövetelmény. Fontos a már sokat emlegetett ICF coach kompetenciák ismerete és betartása, ezen felül nagyon hasznos a folyamatos továbbképzés és a plusz gyakorlati tapasztalat.

Létezik két dolog, ami nagyon közel áll a szívemhez: az igazán tartalmas, mély beszélgetések és a másoknak való segítségnyújtás. Coachként épp ezeket élhetem meg, hiszen a kliensekkel zajló beszélgetéssorozat során támogatom őket a személyes fejlődésükben, céljaik elérésében. Így amikor életemben először hallottam a coachingról, olyan volt, mint amikor képzeletben megalkottad a magad számára tökéletes, minden szempontból hozzád passzoló ruhát, amit egyszer csak megpillantasz a kirakatban, és arra gondolsz: „Hát valóban létezik?”

– mesélte kérdésünkre a pécsi Halász Kinga, aki belépett egy szakmai szervezetbe is, így tagja a Magyar Coach Egyesületnek és szerepel a Magyarországi Coach-szervezetek Szövetsége által minősített coachok szaknévsorában.

Kinga szerint nagyon sokan még nem is hallottak erről a szakmáról, vagy ha hallottak is róla, nem tudják, hogy pontosan mit jelent. Ők általában kíváncsi távolságtartással állnak hozzá. Úgy látja, hogy akinek már van saját tapasztalata, az nyitottabb. Ugyanakkor azt gondolja, hogy aki elmegy egy coach-hoz, az alapvetően nyitott erre és bízik a coach-ban, mint szakemberben.

Természetesen vannak, akik úgy gondolják, hogy ez valami kamu, ők is képesek lennének rá, hiszen a coach „csak beszélget”. Valóban ránézésre kevésbé tűnik bonyolultnak, mint mondjuk szívsebésznek lenni, de az érték a felszín alatt van. A coaching nem csak egy „sima” beszélgetés, amit az ember mondjuk a barátaival csinál, hanem ennél jóval több

– magyarázta Halász Kinga.

Ilyen költségekkel számoljon, aki coach szeretne lenni

Ha valaki komolyan veszi és a coach szakmát választja, akkor egy komplex folyamattal kell szembenéznie. Ez a vállalkozás megalapításától a helyszínbérlésen és az eszközbeszerzésen át a marketing tevékenységig sok dolgot magában foglal. Nézzünk a legalapvetőbb költségelemeket:

  • Az alap a helyiséggel kapcsolatos költségek: irodabérlés (Pécsen kb. havi 80.000-100.000 Ft körül már találhatók egész jók), annak berendezése (bútorok), szükséges eszközök (laptop, nyomtató, irodaszer).
  • Az nem elég, hogy valakinek megvan a képesítése, hiszen ez még nem jelenti azt, hogy kliensei is lesznek. Ezért muszáj számolni a marketing költségekkel a „láthatóság” érdekében: honlapkészítés, hirdetések (akár online, akár offline).
  • Aki nem jártas minden területen, annak szüksége lesz különböző szakemberekre, ami szintén költség: grafikus, könyvelő, honlapfejlesztő…
  • Továbbá vannak magához a szakmához kapcsolódó költségek is: különböző coaching eszközök megvásárlása (pl. képkártyák, fizetős kérdőívek, fejlesztő füzetek…) és a szakmai fejlődésbe való befektetés (szakkönyvek, tanfolyamok, konferenciák…).

Mint mindenhol, itt is vannak sarlatánok

Mint minden területen, itt is akadnak kevésbé kompetens „szakemberek”. Hiszen beszélgetni mindenki tud és tanácsok osztogatásáért sem kell a szomszédba menni. Egyrészt ezek a coachok rontják a szakma jó hírét, hiszen aki egy hozzá nem értőnél szerez negatív tapasztalatot, az előfordulhat, hogy magát a szakmát ítéli meg. Másrészt a kliensek esetében kifejezett kárt is tudnak okozni, ha egy coach nem követi a szakmai irányelveket. Miután az emberek a magánéletüket, annak sokszor a legnehezebb, legintimebb, legproblémásabb részeit tárják a coach elé, ezért óriási felelősség, hogy az megszolgálja ezt a bizalmat.

Gyakran mélyen a zsebbe kell nyúlni

Ahogy egy pszichológusnál vagy épp egy terapeutánál, úgy a coachnál is meg kell fizetni az árát annak, hogy valaki az erőforrásainkra támaszkodva igyekszik utat mutatni és segíteni a fejlődésben. Gyakran mélyen a zsebbe kell nyúlni, hogy a személyes problémáink kerüljenek fókuszba, ami egyfajta egyéni életvezetési tanácsadást jelent.

Körülbelül ilyen árakra lehet számítani:

  • Life coaching 5.000 Ft – 20.000 Ft / óra
  • Business coaching: 20.000 Ft – 55.000 Ft / óra
  • Executive (tulajdonosi, felsővezetői) coaching: 40.000 Ft - 100.000 Ft / óra

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

coach

tanácsadás

life coach

business coach