Veszélyes járvány vár a magyarokra: ezekkel a módszerekkel megúszhatod a bajt

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyes járvány vár a magyarokra: ezekkel a módszerekkel megúszhatod a bajt

Hamarosan itt van az influenzaszezon: december vége-január eleje környékén érkezhet meg a vírus Magyarországra, az influenza elleni vakcinákat már lehet kérni a háziorvosoknál. A védőoltás mellett számos olyan módszer van, amivel megakadályozhatod, hogy ledöntsön a lábadról a betegség: mutatjuk, hogyan előzd meg az influenzát, ha nem szeretnél tüsszentéssel, orrfújással és köhögéssel bajlódni a karácsonyi készülődés alatt!

Ahogy hűvösödik az idő, egyre több ember esik bele egy csúnya megfázásba vagy kapja el az influenzát. Az influenza ellen már védőoltás is elérhető, amit egyre több településen kérhetnek ingyenesen a kockázati csoportokba tartozók, például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők. Emellett minden 60 év feletti jogosult az ingyenes védőoltásra. Idén összesen 1,3 millió vakcina lesz elérhető ingyenesen a lakosság számára.

Abban mindenki egyetért, hogy jobb inkább messziről elkerülni és megelőzni a betegségeket, mint a gyógyulás hosszú lépcsőfokait végigjárni. Ha már megjelentek az első tünetek, akkor hiába tömöd magadba a gyümölcsöket, C-vitamint, gyógynövényeket és fokhagymát, nem számít semmit. Közismert, hogy a C-vitamin rendkívül jó immunrendszer-védő, de a betegség ellen nem tudja felvenni a harcot.

Ahhoz, hogy a C-vitamin hatékony legyen a betegségek megelőzésére, minden nap fogyasztani kell belőle

- árulta el Dr. Kathleen Dass allergológus és immunológus a Women’s Health magazinnak. Hozzátette: a vitaminpótlás fokozása jobban működik, ha ételekkel visszük azokat az anyagokat, amelyekre szüksége van a szervezetnek. Egyes orvosok szerint a cink szedése a megfázás kezdetén – a tünetek észlelésének első néhány napján – lerövidítheti a betegség hosszúságát, de erre még kevés bizonyíték van. Mindenesetre jobban tesszük, ha már a betegségek kialakulása előtt odafigyelünk magunkra és megakadályozzuk a vírusok terjedését. Lássuk csak, mit tehetsz azért, hogy ne fázz meg csúnyán és idén elkerüljön téged az influenza!

Aludj jól!

Az állandó fáradtság, kimerültség nagy sebeket ejthet az ember immunrendszerén. Éppen ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alvás zárja a napjaidat, ugyanis a kevés alvás káros lehet a T-sejtek működésére, növeli a gyulladásos citokinek számát, ami csökkenti a megfázás és az influenza elleni küzdelem eredményességét.

Egyél növényi ételeket!

A gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, melyek kritikus jelentőséggel bírnak a sejtek helyreállításában és erősítik az immunrendszert.

El a kezekkel!

Az orvosok szerint a szem, a száj és az orr a baktériumok közvetlen belépési pontjai, ezért ne fogdosd a saját arcodat, sőt, mások arcát sem. A cseppfertőzéssel terjedő betegségek tüsszentéskor vagy köhögéskor nagyon gyorsan haladnak, ezért érdemes odafigyelni, ha valaki beteg a közelünkben. Egy felnőtt naponta nagyjából 16-szor érinti meg a saját arcát, a gyerekek pedig ennél gyakrabban, ezért jelentősen gyorsabban terjed a körükben a baktérium és a vírus. A kézfogás, kézzel evés is rendkívül kockázatos ilyenkor!

Moss kezet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez a legfontosabb a betegségek megelőzésére! Rengeteg szennyeződés, baktérium, vírus lehet a kezünkön – elég csak arra gondolni, hogy mennyi mindent megfogunk vele egy nap. Soha sem lehet tudni, hogy az ajtó kilincsét vagy a tömegközlekedési eszközökön található korlátokat éppen ki fogta meg előttünk. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen moss kezet lehetőleg meleg szappanos vízzel, legalább 20 másodpercig. Ezzel megakadályozhatod a bőrön található baktériumok lerakódását.

Ne stresszelj!

Biztosan te is tudod már, hogy a stressz semmi jónak nem lehet a forrása, ugyanis a hosszú távú, folyamatos idegeskedés több stresszhormont szabadít fel a szervezetben, ami csökkenti a fehérvérsejtek termelését. A fehérvérsejtek pedig kritikusan fontos szerepet játszanak a fertőzések megelőzésében.

Hidratálj!

A megfelelő hidratálás segít a testnek a fertőzés elleni küzdelemben, de a megelőzésben is fontos szerepe van. Nem csoda, hogy betegség során mindenki azt ajánlja, hogy forró levest és teát fogyasszunk!

Takaríts rendszeresen!

Ha megtisztítod a lakásodat, a munkaterületed, sokat teszel a betegség megfékezéséért! Fokozottan igaz ez, ha nyitott terű (open office) irodában dolgozol. Az a legjobb, ha fertőtlenítő kendővel végigtörlöd azokat a tárgyakat, amiket nap mint nap használsz, de emellett érdemes az ajtókilincseket és a fiókok fogantyúit is áttörölnöd. Otthon a távirányítót, konyhai munkalapokat és a gyerekjátékokat mindenképp fertőtlenítsd le! Az edzőterem még egy olyan terep, ahol könnyen terjednek a betegségek. A gépek használata előtt használj törlőkendőket, ezzel is elkerülheted a csúnya megbetegedést!

Oltasd be magad!

Az influenza ellen az oltás a leghatásosabb védekezés, ami akár 90 százalékkal csökkentheti az influenza megbetegedésének valószínűségét. Bár a járvány megjelenésétől egyelőre nem kell tartani, az oltást célszerű mostanában beadatni a fertőzés elleni hatékony védekezés érdekében, mielőtt lecsapna a vírus. A legtöbb háziorvosnál már kérhető az influenza elleni ingyenes védőoltás.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

életmód

betegség

megelőzés

védekezés

influenza

megfázás

nátha