Így védd ki a csalókat: erre figyelj a karácsonyi vásárlás során

HelloVidék   
  Megosztom
Így védd ki a csalókat: erre figyelj a karácsonyi vásárlás során

Hivatalosan is megkezdődött a karácsonyi ajándék vásárlási szezon. A legtöbb műszaki üzlet akciókkal és megnövelt készletekkel várja a vásárlókat. Jöjjenek most a legfontosabb tudnivalók, amelyeket érdemes szem előtt tartani a gondtalan ajándék vásárlásért.

Jótállás vagy garancia?

Sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent a jótállás, vagy a garancia, ami gyakran félreértésekre ad okot. Az igazság azonban az, hogy ezt a két fogalmat szokták együtt, összefoglaló néven garanciának hívni. A szavatossági idő a 10 ezer forint feletti műszaki cikkeknél két év, amelyből egy esztendő a jótállás.

Ez azt jelenti, hogy a termék meghibásodása esetén egy évig a kereskedőt terheli a bizonyítási teher. A jótállás pedig speciális jogokat biztosít a vásárlóknak, például visszacseréltethetik a megvásárolt készüléket, de adott esetben a vételár megtérítését is kérhetik

- hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

Amennyiben egy készüléket olyan hibával visznek vissza három munkanapon belül, ami akadályozza annak rendeltetésszerű használatát, akkor a kereskedő nem mérlegelhet, hogy javításra küldi-e a terméket, hanem azonnal ki kell cserélnie azt egy működőre. Fontos továbbá figyelembe venni, hogy a garancia az akciós áron vásárolt termékekre is vonatkozik.

Mi van, ha meggondoljuk magunkat?

A tévhitekkel ellentétben személyes vásárlás esetén nincs 8 napja arra a fogyasztónak, hogy meggondolja magát a vásárlást illetően. Ha termék gyártási hibás, akkor viszont lehet élni minőségi kifogással

- hívta fel a figyelmet a termékmenedzser. Internetes vásárlásoknál viszont valóban lehetőség van arra, hogy valaki elálljon a vételi szándékától. Ebben az esetben a vásárlás napjától számított 14 napon belül köteles visszaküldeni a terméket, ha a kereskedő nem döntött úgy, hogy saját maga szállíttatja vissza azt.

Ha a valaki az adott terméket határidőn belül küldte vissza, akkor a kereskedő köteles visszatéríteni az árát. Ugyanakkor mindaddig visszatarthatja a visszatérítést, amíg a vásárló nem küldte vissza a terméket. A folyamat meggyorsítása érdekében a vevőnek lehetősége van igazolni a visszaküldést például a postai feladóvény e-mailben történő megküldésével.

Adatkezelés

Érhető módon a legtöbb vásárló ódzkodik attól, hogy valamilyen formában megadja az adatait személyes vásárlásánál, azonban erre törvény kötelezi a vállalkozásokat abban az esetben, ha a vásárló minőségi kifogással viszi vissza az adott terméket, mert az esetről jegyzőkönyvet kell felvennie a kereskedőknek. Függetlenül ettől minden új készülék vásárlásnál javasolt megadni valamilyen elérhetőséget - például nevet és e-mail címet - a kereskedőknek, vagy forgalmazóknak, mert akkor a vásárlók első kézből értesülhetnek az esetleges termékvisszahívásokról.

Pénzvisszafizetési garancia

Bizonyos esetekben a forgalmazók és a kereskedők dönthetnek úgy, hogy kiterjesztett a garanciát biztosítanak. A Sencor már második éve, idén is elérhetővé tette pénzvisszafizetési garanciáját, amivel a karácsonyi ajándékvásárlást szeretné felhőtlenné varázsolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ajándékozás

vásárlás

ajándékok

bevásárlás

átverés

csalás