Egyre több helyen lehet cserélni: ne aggódj a rosszul választott ajándék miatt

MTI   
  Megosztom
Egyre több helyen lehet cserélni: ne aggódj a rosszul választott ajándék miatt

Még a legnagyobb gondossággal, odafigyeléssel kiválasztott ajándékkal is előfordulhat, hogy inkább visszavinnénk a kereskedőhöz. A termék hibájától egy ruhadarab nem megfelelő méretén át a több helyről több példányban megkapott könyvig számos oka lehet annak, hogy újból felkeressük az üzletet, webáruházat. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk lehetőségeinkkel, és már a vásárlásnál is megfelelő körültekintéssel járjunk el. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ebben szeretne segíteni a fogyasztóvédelmi előírások ismertetésével.

Ha a karácsonyra kapott ajándék hibás, sérült vagy nem működik, szavatossági, jótállási igényeket érvényesíthetünk: az üzlet köteles a terméket javíttatni, vagy ha nem javítható, akkor egy ugyanolyan termékre kicserélni, végső esetben pedig visszafizetni a vételárat. Ha ilyen probléma merül fel, és azt a kereskedővel nem sikerül rendezni, a vásárlóknak a fogyasztóvédelmi hatósághoz és a békéltető testületekhez érdemes fordulniuk. Külföldről beszerzett termék esetén a fogyasztók az ITM-en belül működő Európai Fogyasztói Központtól kérhetnek ingyenes szakmai segítséget.

Ha webáruházban, applikációból vásároltunk, a kereskedők a jótállási, szavatossági igények intézése mellett az átvételtől számított 14 napon belül kötelesek a hibátlan árucikket is visszavenni. A fogyasztónak nem kell indokolnia, hogy miért küldi vissza a terméket. Egyre több online kereskedő vállal önkéntesen ennél hosszabb, akár 30 napos elállási időt is. Fontos tudni azonban, hogy az elállási idő elsősorban a termék kipróbálását szolgálja, amelynek során úgy próbálhatjuk ki a terméket, ahogy azt egy üzletben tennénk.

Megesik, hogy a kapott ajándék minőségét nem érheti jogos kifogás, azonban nem stimmel a mérete, már van belőle, vagy egyszerűen nem tetszik a megajándékozottnak. Ha az ajándékot interneten vettük meg, akkor az indoklás nélküli elállás lehetőségével élhetünk. Az üzletben beszerzett termékek esetében jogszabályi előírás nem kötelezi a kereskedőt a visszavásárlásra. A vevői elégedettség fokozása és a cég hírnevének öregbítése érdekében ugyanakkor egyre inkább jellemző, hogy a boltok, áruházak önkéntesen biztosítanak levásárlási vagy cserelehetőséget az év utolsó napjaiban, január elején. Célszerű ezért erről előzetesen érdeklődni, tájékoztatást kérni, a vállalást a vásárlás során akár a blokkra is felíratni.

A vásárlásról kapott nyugtát, blokkot a későbbi igényérvényesítés érdekében minden esetben meg kell őrizni. Az ünnepi vásárokban beszerzett ajándékok esetében a kereskedő adatait hasznos feljegyezni, hogy bármilyen probléma esetén fel tudjuk venni vele a kapcsolatot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei az adventi időszakban rendszeresen ellenőrzik az üzleteket és webáruházakat. A karácsonyi vásárokban azt is nézik, hogy a vállalkozó neve, elérhetősége látható-e.

Az év végi kiskereskedelmi főszezonban a fogyasztóvédelem fokozott jelenléttel védi a magyar családokat. Az országos időszaki ellenőrzések november elején megkezdődtek és december végéig folytatódnak. A nyugodt ünnepi készülődés érdekében eddig több mint 1100 üzlet vizsgálata és hozzávetőleg ugyanennyi próbavásárlás történt meg. Az ellenőrzések harmadánál találtak jogsértést, a legtöbb probléma az árak feltüntetésével volt. A vásárlóknak karácsony előtt és után is fontos tisztában lenniük jogaikkal és a kereskedők kötelezettségeivel

- mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ajándék

ajándékok

csere

termékcsere

termék

ajándékozás

karácsony

karácsonyi ajándék