Kampány az ittas vezetés ellen: ebben a vidéki városban kezdődött az akció

HelloVidék   
  Megosztom
Kampány az ittas vezetés ellen: ebben a vidéki városban kezdődött az akció

Nyolc Veszprém megyei város 31 élelmiszerboltjában telepített az ittas járművezetés veszélyére intő padlómatricákat a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az Aegon Magyarország támogatásával. A közös kampány célja, hogy eltántorítsa a sofőröket attól, hogy alkoholfogyasztás után volán mögé üljenek.

A múlt év első háromnegyedében mintegy 2,5 százalékkal kevesebb esetben volt az okozó járművezető ittas a baleset bekövetkezésekor, mint 2018 hasonló időszakában. A negyedév alatt országosan 12.267 esetben következett be személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset, melyből 1041 alkalommal volt az okozó ittas. Ennek ellenére a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásaiban szereplő járműkategóriák mindegyikében kedvezően alakultak a folyamatok – a motorkerékpárosok kivételével: esetükben 7,7 százalékkal nőtt az alkohollal összefüggésbe hozható balesetek száma az említett periódusban.

Az Európai Unióban 2016-ban a közúti halálozások mintegy negyede volt az ittasságra visszavezethető.

Sajnálatosan Magyarországon is még mindig jelentős számban fordul elő, hogy a járművezetők ’felelőtlenül’ ittasan ülnek a volán mögé. A Rendőrség elsődlegesen ezen jogsértő cselekmények megelőzésére fekteti a hangsúlyt, ezért a Veszprémi Balesetmegelőzési Bizottság az Aegon Magyarország támogatásával egy újirányú megközelítéssel veszi fel a harcot annak érdekében, hogy MINDENKI HAZAÉRJEN!

- hangsúlyozza Csizmadia Zoltán rendőr százados a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság Titkára, majd hozzátette, 2019-ben Veszprém Megyében regisztrált 592 személyi sérüléses balesetből 44 esetben az okozó járművezető alkoholos befolyás alatt állt.

Az életek megóvása érdekében indított közös kampányt az Aegon Magyarország és a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság, amelyben az ittas járművezetés veszélyére hívják fel a figyelmet. Nem is akárhol: nyolc Veszprém megyei város 31 élelmiszerboltjában helyeztek el lépésálló padlómatricákat az alkoholos italokat tartalmazó polcok előtt. A helyválasztás nem véletlen: „Ha csak egyetlen embert sikerül eltántorítani attól, hogy ittasan kezdjen el vezetni, már megérte a fáradságot az akció” – fogalmazott Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigzagató-helyettese. A szakember szerint egyáltalán nem mellékes szempont az alkoholos befolyásoltság szintje: miközben két sörtől vagy egy pohár tömény italtól a véralkohol szint lineárisan nő meg, annak az esélye bizonyítottan a sokszorosára emelkedik, hogy az illető balesetet okoz.

Az ittas vezetést egyébként az Aegon hasonló mértékű kockázati faktornak tartja, mint a mobiltelefon használatot a volán mögött: mindkettő esetében komoly változásokra van szükség az emberek hozzáállásában, felelősségtudatában, hogy ezek a ma még jelentős veszélytényezők egyre kevesebb tragédiát okozhassanak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

veszprém

ittas vezetés

ital

alkohol

alkoholfogyasztás

akció

kampány

autó

vezetés

sofőr