Rettegnek a betegségtől, mégse kell a védelem: nem fogy az ingyenes influenza oltás

HelloVidék   
  Megosztom
Rettegnek a betegségtől, mégse kell a védelem: nem fogy az ingyenes influenza oltás

Az influenza figyelőszolgálat jelzései szerint folyamatosan nő a betegek száma, mégsem jelentkeznek az influenza elleni vakcináért a háziorvosoknál, pedig több mint egy millió ember kaphatná meg az influenza elleni védőoltást - írja a Világgazdaság.

A lap információi szerint január vége és február eleje között 30 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami 72 százalékkal több az előző heti adatokhoz képest, ám a növekvő szám ellenére továbbra sem népszerű a térítésmentes influenza elleni védőoltás.

Az idei szezonban az 1,3 millió rendelkezésre álló influenza elleni ingyenes vakcinának az 53,3 százalékát, vagyis csaknem 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok

– közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, vagyis a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben, illetve immunhiányban szenvedők kaphatják meg. De ajánlott még az egészségügyi intézményekben és az állattartást területén dolgozóknak is beadatni az oltást.

Komáromi Zoltán XII. kerületi a lapnak elmondta, hogy a legszerencsésebb az lenne, ha a rizikócsoportba tartozók minden évben beoltatnák magukat, mert így még imunisabbak lehetnek a betegségre.

Az NKK szerint az egy évvel ezelőtti adatokat szemlélve nem meglepő ez az alacsony arány, mivel tavaly mindössze 628 ezren igényelték a védőoltást, így a térítésmentes vakcinák 60 százaléka fogyott csak el. A 2020-as oltóanyag-felhasználásról a végleges részletes adatok április végén jelennek meg.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

influenza

védőoltás

influenza elleni védőoltás

járvány

betegség

egészség