Rettegnek a betegségtől, mégse kell a védelem: nem fogy az ingyenes influenza oltás

HelloVidék   
  Megosztom
Rettegnek a betegségtől, mégse kell a védelem: nem fogy az ingyenes influenza oltás

Az influenza figyelőszolgálat jelzései szerint folyamatosan nő a betegek száma, mégsem jelentkeznek az influenza elleni vakcináért a háziorvosoknál, pedig több mint egy millió ember kaphatná meg az influenza elleni védőoltást - írja a Világgazdaság.

A lap információi szerint január vége és február eleje között 30 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami 72 százalékkal több az előző heti adatokhoz képest, ám a növekvő szám ellenére továbbra sem népszerű a térítésmentes influenza elleni védőoltás.

Az idei szezonban az 1,3 millió rendelkezésre álló influenza elleni ingyenes vakcinának az 53,3 százalékát, vagyis csaknem 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok

– közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, vagyis a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben, illetve immunhiányban szenvedők kaphatják meg. De ajánlott még az egészségügyi intézményekben és az állattartást területén dolgozóknak is beadatni az oltást.

Komáromi Zoltán XII. kerületi a lapnak elmondta, hogy a legszerencsésebb az lenne, ha a rizikócsoportba tartozók minden évben beoltatnák magukat, mert így még imunisabbak lehetnek a betegségre.

Az NKK szerint az egy évvel ezelőtti adatokat szemlélve nem meglepő ez az alacsony arány, mivel tavaly mindössze 628 ezren igényelték a védőoltást, így a térítésmentes vakcinák 60 százaléka fogyott csak el. A 2020-as oltóanyag-felhasználásról a végleges részletes adatok április végén jelennek meg.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

influenza

védőoltás

influenza elleni védőoltás

járvány

betegség

egészség