Csak így adhatsz most vért: kötelező szűrésen kell mindenkinek átesni

MTI   
  Megosztom
Csak így adhatsz most vért: kötelező szűrésen kell mindenkinek átesni

A múlt heti visszaesés után megint egyre többen adnak vért - mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese.

Az igazgató elmondta, körülbelül 1500 egységnyi vért vesznek le naponta, de ez a szám a múlt héten ezerre esett vissza a koronavírus-járvány miatt.

A véradók száma azonban újra emelkedik, ezen a héten már naponta 1100-1200 egységnyit tudtak levenni

- tette hozzá.

Ebben az is szerepet játszott, hogy a Nemzeti Népegészségügyi központ lehetőséget adott a vérellátónak, hogy azokban az intézményekben is szervezhetnek véradást, amelyek egyébként a járvány miatt zárva vannak. Ez például kisvárosokban vagy falvakban komoly segítségnek számít

- mondta.

Jelen pillanatban a készleteink egyensúlyban vannak a felhasználással. Nem tudhatjuk természetesen, hogy az elkövetkező napok-hetek mit hoznak, de rövid távon, középtávon - azt gondolom -, hogy semmi okunk az aggodalomra

- fogalmazott Nagy Sándor.

Kitért arra is, a koronavírus miatt szűrésen kell átesniük a véradóknak, hogy ne fertőzzék meg egymást vagy a személyzetet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

véradás

véradó

szűrés

koronavírus

koronavírus-járvány