Fontos döntés előtt állnak a magyar páciensek: a mentális egészségük a tét

Pénzcentrum   
  Megosztom
Fontos döntés előtt állnak a magyar páciensek: a mentális egészségük a tét

Most, hogy a koronavírus járvány terjedését egyedül azzal tudjuk hatékonyan akadályozni, ha minden emberi kontaktust minimalizálunk, az online tér adta lehetőségek meglehetősen felértékelődtek. Aki megteheti, otthonról dolgozik távmunkában, a gyerekek digitális tanrend szerint tanulnak, hivatalos ügyeinket is inkább online intézzük, így vásárolunk, és így tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, munkatársainkkal. Az internet arra is lehetőséget nyújt, hogy mentális egészségünket megőrizzük, fent tartsuk a járvány ideje alatt is, mégpedig online terápiával. Ez a megoldás a szakemberek és a páciensek számára is sok kihívást jelenthet, azonban emellett is érdemes folytatni vagy elkezdeni az üléseket az interneten keresztül is. A témáról Ferles Péter pszichológust kérdezte a Pénzcentrum.

Ahogy a portál írja, a koronavírus-járvány gyökeres változásokat hozott a mindennapi életünkben, onnantól kezdve, a kapcsolattartási formák átalakulásától kezdve, a távmunkán és digitális tanrenden át egészen a munkahelyek megszűnéséig. A járvány tetőzésére és végére vannak találgatások, de biztosan senki nem tudja megmondani, meddig tart még ez az állapot. Ez az időszak még sok lemondással fog járni, azonban alkalmazkodással meg lehet oldani, hogy az életet mégis egy tűrhető mederben tartsuk.

Rengetegen vannak, akiknek ebben a helyzetben szükségük lehet mentális támogatásra, vagy a már megkezdett terápia jelentette biztos ponthoz ragaszkodnának, viszont a kijárási korlátozás - és az egészségügyi kockázat - gátolja a személyes üléseket. A Pénzcentrum Ferles Péter pszichológust kérdezte arról, mit tanácsolnak a pácienseknek jelen helyzetben, és milyen kihívásokra kell számítania a szakembereknek, illetve az ügyfeleknek, ha online terápia mellett döntenek.

Most, hogy rengetegen szorultak a négy fal közé, és egyre többen maradnak szigorúan otthon, sokan nem tudják folytatni a megkezdett terápiát a megszokott formában. Megoldást jelenthetnek erre az online felületen, pl. Skype-on megtartott ülések? Milyen nehézségei lehetnek a terápiának ebben a formában a személyes ülésekhez képest?

Ferles Péter pszichológus szerint az online tanácsadás lassan évek óta teljesen elfogadott formája a segítő beszélgetéseknek. A külföldön élő magyarok például gyakran dolgoznak Skypeon magyar pszichológussal.

Nagy szerencséje a tanácsadó szakpszichológusoknak, hogy itt a munka nagy része verbálisan és vizuálisan történik. Sajnos sok terápiás eljárás létezik, ahol elengedhetetlen a személyes kontakt, vagy a közös tér, például a pszichodráma, vagy a táncterápia. Ezek a terápiás formák nehéz helyzetben vannak sajnos

- meséli a szakember, aki hozzátette, természetesen egy kis hozzászokást igényel az online kapcsolat és elképzelhető, hogy kevésbé mennek át a finom nonverbális jelek, de teljesen elfogadható minőségű üléseket lehet tartani.

Ennek mindenképp feltétele a jó minőségű kép és hang. Amennyiben picit is késik, szaggat, vagy nem jó a kép, az megtörheti a rapportot és kizökkentheti a feleket. A megkezdett tanácsadói munkát félbeszakítani nem érdemes, minőségi munka folytatható online is, de a megfelelő feltételeket biztosítania kell mindkét félnek

- tette hozzá.

Mit tapasztal a saját ügyfeleik körében a szakember: folytatják a terápiát online vagy inkább bizonytalan időre elhalasztják általában az emberek? Mint mondja, az, hogy folytatják-e a munkát inkább egyéb tényezők függvénye. Talán két-három ügyfél jelezte, hogy ragaszkodik a személyes tanácsadáshoz és kivárja a járvány enyhülését.

Sokan sajnos anyagi megfontolásból, kiszámíthatatlan és bizonytalan munkaügyi helyzetből adódóan, vagy egész egyszerűen praktikus korlátok miatt szüneteltetik a konzultációkat. Nem igazán tudnak például egylégterű lakásban, ahol hallótávolságban vannak mások, vagy kisgyerek mellől a pszichológusra koncentrálni. De szerencsére sok olyan ember van, akivel zökkenőmentesen át tudtunk állni az online munkára

- magyarázza Ferles Péter.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, fel vannak készülve a pszichológusok egy ilyen típusú krízis kezelésére - úgy, hogy szinte kizárólag online csatornákat használhatnak - a következőket mondta:

Azok, akik magabiztosan mozognak az online térben, rendelkeznek eszközökkel és van gyakorlatuk abban, hogy megtartsák a kereteket, szerepeket ilyen formán is, ők biztosan. Az interneten ingyen elérhető olyan anyag, ami felkészít az online tanácsadás sajátosságaira. Aki pedig bizonytalannak érzi magát mindezekben, az biztosan fog tudni segítséget kérni és egy rövid felkészülés után alkalmas kereteket biztosíthat az online munkához. Abban is biztos vagyok, hogy sok szakember, akik szorosabb kontakttal, hipnózissal, mozgással, érintéssel, közös térrel dolgozik, nem akar vagy tud az online csatorna korlátai miatt ugyanúgy dolgozni

- emelte ki a szakember.

Természetes, hogy most a járvány okozta mentális kihívások is felülírják a megkezdett terápia ütemét. Megkerülhetetlen témák jelenleg a terápiákon a koronavírus terjedése nyomán kialakult félelmek, szorongások. Meg kell egyáltalán kerülni, vagy éppen ellenkezőleg: muszáj beszélni róla? A szakember szerint Az, hogy milyen mértékben esik szó a koronavírusról, attól függ, a páciens szeretne-e róla beszélni, behozza-e témaként, vagy sem.

Eddigi tapasztalataim alapján van olyan páciens, aki érintőlegesen foglalkozik vele és sokkal jobban érdekli a magánéleti témája, de van olyan is, akinek a jelen helyzet ráterhel a meglévő félelmeire és csak erről beszélünk. Sokféle hatást válthat ki az emberekből, főleg a meglévő problémákat erősíti tovább, de sajnos néhányukat új megoldandó kihívások elé állította. Ebben az esetben egy pszichológus segítsége rendkívül jól jöhet újfajta megküzdési, megoldási stratégiák kidolgozásában

- tette hozzá Péter.

Hogy mit tanácsolna azoknak, akik most fognának bele egy terápiába, akár éppen a járvány okozta nagyobb nyomás, akár más természetű gondok miatt? Miben lehet más számukra egy online ülés, mint a hagyományos személyes találkozók? A cikkt tovább olvashatod, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

pszichológus

életmód

online terápia

terápia

internet

kapcsolat