Egyedül ünnepli 92. születésnapját a bükki füvesember: ezt mondta a koronavírusról

HelloVidék   
  Megosztom
Egyedül ünnepli 92. születésnapját a bükki füvesember: ezt mondta a koronavírusról

Szeretne jó egészségben élni 100 éves koráig, és azt is szeretné, ha a magyarok figyelnének magukra, az egészségükre és alkalmaznák azt, amit az ősök tudtak: használják a természetet, hisz a természet mindenre tud orvosságot.

Szabó Gyuri bácsi, vagyis a bükki füvesember április 15-én ünnepli a 92. születésnapját, és ahogyan sokan mások ezen a tavaszon, ő is társaság nélkül, otthon fogadja a jókívánságokat. Ebből az alkalomból készült vele egy interjú, amiben többek között arról is beszél, hogy szerinte miért sújtja most az emberiséget a koronavírus-járvány, mit érez a természetben járva, van-e olyan gyógynövény, amit ő fedezett fel, és azt is elárulta, hogy mi lenne az a három dolog, amit kívánhatna.

Gyuri bácsi ma ünnepli a 92. születésnapját. Sajnos, úgy tűnik, ezen a tavaszon elmaradnak a szülinapi vendégségek. Hogyan fog ünnepelni?

Először is megköszönöm a jóistennek, hogy engem megsegített abban, hogy idáig éljek. Úgy néz ki, hogy idén én is egyedül ünneplek. Van egy segítségem, aki főz rám, gondolom, hogy ő fog valamit sütni. Meg hát a családom, a kollégáim, a barátaim telefonon biztosan fel fognak köszönteni. De ha eljönnek, akkor is másfél méterről, szájmaszkban beszélünk. Ez most ilyen, el kell fogadni.

Ha lehetne három kívánsága, mit kérne?

Először is szeretnék jó egészségben élni 100 éves koromig, a másik kívánságom az, hogy a családom is egészséges maradjon. A harmadik kívánságom az egész magyar népnek szól, azt szeretném, ha a magyarok figyelnének magukra, az egészségükre és alkalmaznák azt, amit az ősök tudtak: használják a természetet, hisz a természet mindenre tud orvosságot.

Az első kívánsággal úgy tűnik, nem lesz gond. Ha jól tudom, önnek egyszer egy javasasszony hosszú életet jósolt.

Igen, egyszer azt mondta egy öreg cigányasszony, hogy 124 évig fogok élni. Aztán később, amikor elmentem a feleségemmel az Avasra, ahol annak idején randevúztunk, ott meg egy fiatal cigánylány jósolt nekem 94 évet. Mondtam neki, hogy ne spóroljon már, dobjon rá még valamennyit… Tény, hogy nagyon hosszú az életvonalam.

A gyógynövények sosem változnak? Mindet ugyanarra használjuk, ahogy a régiek?

Igen, hiszen ez évezredes tapasztalat. Általában az állatok megfigyelésével alakult ki a felhasználási módjuk. Meglepődve hallottam nemrég, hogy a csimpánz úgy 40 féle gyógynövényt ismer csak gyomorbajra és el tudja dönteni, hogy mikor-melyiket kell használja. De a háziállataink közül a kutya és a macska is, ha elrontja a gyomrát, akkor a tarackbúzát eszi meg, amely emésztésjavító hatású. Nekik ezt senki sem tanította, ösztönösen tudják, mi a jó nekik.

Van kedvenc gyógynövénye?

Nincs ilyen, mindegyiket a maga helyén kell használni. Vannak olyan növények, amelyek nagyon sokat tudnak, de az emberiség nem akarja használni. Ilyen a diólevél is. Kiváló, nagyon sokoldalú, olyan tapasztalataim vannak vele, amelyek már-már hihetetlenek. Egy riporternő nemrég mondta nekem, hogy egy éve fogyasztja a diólevél teát és elmúltak a mellcisztái. Erről a hatásról eddig nem tudtam. Ezért fontos, hogy kapjak visszajelzést kinek-mi-hogyan hatott, hiszen a népgyógyászat is így épült fel: tapasztalati úton.

Volt emlékezetes esete, amikor reménytelen esetben is tudott segíteni a gyógynövényekkel?

Ó, volt sok, csak az a baj, hogy nem nagyon jegyzem meg. Talán egy eset, amikor egy néni állt vesedialízis előtt. Ajánlottam neki a zsurló, tejoltó galaj és nyírfalevél keverékéből készült tea fogyasztását. A néni azóta se került dialízisre, és jól működik a veséje. És most eszembe jut még egy. Egyszer Szlovákiából hoztak hozzám egy kisgyereket, akinek a fél oldala nem mozgott rendesen, az egyik szemhéját be sem tudta csukni. Többek közt szurokfű teát ajánlottam neki, meg hogy külsőleg a cickafark-kakukkfű teával dörzsölje be a csigolyák mentén. Két hónap múlva örömmel jött az anyuka, hogy már jól mozog a gyerek és be tudja csukni a szemét.

Cickafark és kakukkfű külsőleg bedörzsölésre? Honnan jönnek ezek a gyógymódok?

Sokszor én magam se tudom, de valahonnan bevillan, hogy ez jó lehet. Régen én nemcsak a nagymamától hallottam gyógyhatásokat, hanem egy bábaasszonytól, Alvinka nénitől is. Hozzá is sokan jártak. Amíg a fiával játszottunk a konyhában, hallgattam, hogy miket tanácsol a betegeknek és úgy tűnik, sok minden megmaradt.

Ez a tudás mentődött át a Babaváró teájába is?

Igen, egy része.

Hány kisbabának lett az elmúlt években a fogadott nagypapája?

Nem tudom pontosan, több ezer baba született. A visszajelzések alapján a kúrát tisztességesen betartók harmadánál megszületett a vágyott kisbaba.

Gyuri bácsi fedezett fel gyógynövényt?

Inkább azt mondanám, tanultam sok olyan fajt, amit a nagymama nem mondott. Például a mezei ürömről vagy a bárányürömről ő nem tudott. Pedig utóbbiról Dr. Csapó azt írja 1908-as füveskönyvében, hogy „az bárányüröm jó veres borban főzve, a kopasz főn hajat növeszt”. Most már elég kopasz vagyok, nekem is ki kellene próbálni. Aztán van olyan is, hogy az embernek teljesen véletlenül bővül a tudása. Az egyik gyógynövénynapon is odajön hozzám egy férfi egy növénnyel, kérdezi, tőlem, hogy mi lehet ez? Fekete üröm volt. Kiderült, hogy a kutyáját ez gyógyította ki a rákból. A fekete ürmöt a pollenje miatt irtják, itthon nem nagyon használják. Egy embert tudok, aki Németországban kezel prosztatarákot fekete üröm gyökeréből készült készítménnyel.

Tartja a kapcsolatot más füvesemberekkel?

Van egy pár olyan szakember, akikkel tartom a kapcsolatot Erdélyből is, Magyarországról is. Hisz a jó pap is holtig tanul, én is mai napig sokat tanulok másoktól. Erdő Péter mondta tavaly a húsvéti prédikációjában, hogy azt hittük, mindent tudunk a természetről és kisült, hogy semmit sem. Mélyen egyetértek vele.

Gyuri bácsi mit érez a természetben járva?

Én azt érzem, hogy otthon vagyok. Sosem féltem a természetben, akkor se, ha egyedül sétáltam és muflonnal vagy rókával találkoztam. Pedig itt már vannak farkasok, néha-néha egy medve is lesétál a Bükkbe. A természetben rend van, szabály van. Minden növény, minden élet egy rendszernek a része és azt teszi, amit neki tennie kell. Csak az ember nem érzi magát a természet részének, kihullott belőle – és erre rá is fizet az emberiség.

Ön szerint miért kapta az emberiség most ezt a járványt? Elkényelmesedtünk? Túl nagy jólétben élünk?

Szerintem azért, mert a mai ember nem hisz semmiben. Nem ér semmit a ne ölj, ne lopj, segíts a felebarátodon parancsolat, mindenki fut a pénz után. Pedig a szegény népek, az indiaiak, hinduk sokkal boldogabbak, mi meg fogcsikorgatva nézzük a tévét. Igaz, én nem, mert nagyon kevés időt töltök tévénézéssel. Viszont minden este elég hosszan imádkozom, a családomért, az emberekért, áldást kérek a munkánkra.

Jövőbeli terveiről mit tudhatunk meg?

Szeretnék továbbra is minél több emberen segíteni. Jó lenne a gyógynövénykertemet is befejezni. Aztán azt mondják, aki diófát ültet, az bízik a jövőben, no én pár éve 1000 diófát ültettem, igaz, a levele miatt, de azért szeretnék még a dióültetvényemről jövő dióból zserbót enni.

Aki szeretné felköszönteni Gyuri bácsit, a hivatalos Facebook oldalán tegye meg ezt, és a család eljuttatja hozzá a jókívánságokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szabó gyuri bácsi

gyuri bácsi

bükki füvesember

györgytea

születésnap

koronavírus

koronavírus-járvány