Hihetetlen, mit művel a testeddel a kertészkedés: erről kevesen tudnak

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen, mit művel a testeddel a kertészkedés: erről kevesen tudnak

A karantén alatt mindenki próbál kicsit kikapcsolódni, olyan tevékenységeket végezni, amelyektől jobban, boldogabban érzi magát. A legtöbbet javasolt olvasás, a filmezés vagy a zenehallgatás mellett érdemes kreatívabb és mozgalmasabb elfoglaltságok után nézni, mint például az ültetés, kertészkedés. Rengeteg tippet adtunk már, hogyan fogjanak növénynevelésbe azok, akik kezdő kertésznek számítanak. De írtunk már a legigénytelenebb, legegyszerűbben gondozható fajokról is. Most pedig annak jártunk utána, miért hasznos, ha a karantén alatt növényekkel foglalkozunk, valamint, hogyan hat ez a mentális egészségünkre. Lássuk, mit mond a szakértő!

Egy vérbeli kertész főbb ismertetője, hogy sosem tudja teljesen késznek látni a kertet, mivel mindig talál elvégzendő feladatot az udvaron. Ez nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik, és talán pont ez a kertészkedés lényege: mindig keresnünk kell valamilyen kreatív tevékenységet, el kell végezni az évszakhoz kapcsolódó feladatokat, ezután elégedetten élvezhetjük a jól végzett munkánk gyümölcsét.

Most, hogy a koronavírus járvány miatt sokan önkéntes karanténban töltik a napjaikat, a kertek felértékelődtek. Azok, akik eddig nem használták ki a meglévő terülteket, most játszótérnek használják az udvart, relaxációra, sportra a zöld pázsitot és kertészkedésre a nem használt földterületeket.

A legjobb megoldás arra, hogy a szabadban töltsd az időt, de mégis távol legyél másoktól az, ha a kimerészkedsz a kertbe. Nem is gondolnánk, mennyit segítünk ezzel magunknak. A szakértők szerint, ebben a nehéz időszakban, a legjobb dolog, ha van legalább egy talpalatnyi kertünk vagy udvarunk. Mint mondják, érdemes nem egyből nekirontani a kerti teendők elvégzésének, sokkal többet érünk el azzal, ha projektekre, napokra osztjuk be a feladatokat. Minden nap érdemes egy-egy apróságot elvégezni, hogy hosszabb ideig kitartson a kertészkedéssel töltött napok száma.

Talán nem is hinnéd, de a tavaszi kertészkedés gyakorlati hasznán túl, a mentális egészség megtartásához is hozzájárul. Az ásás, gyomlálás, ültetés képes Zen-állapotot idézni, ez a nyugalmi állapot pedig segít kiüríteni az elménket. Egyszerűen képesek leszünk arra, hogy az adott feladatra koncentráljunk és távol tartsunk minden más gondolatot.

Korábban írtunk már arról, hogy a Psychology Today szakértője szerint, több szempontból is pozitívan befolyásol minket a kertészkedés, amire szintén érdemes figyelni:

  • A növények gondozása növeli a felelősségérzetet.
  • A növényápolás megtanít a gondoskodás fontosságára.
  • Ha egy növény szépen cseperedik, magunkat is értékelni fogjuk miatta - ez növeli az önbecsülés érzését.

Persze kicsit mélyebben is elmerültünk a kertészkedés jótékony hatásaiban, így jutottunk el egy kutatásig, mely szerint az ültetés és gyomlálás kiváló kedélyjavítóként hat az emberi szervezetre. A vizsgálat szerint, kertészkedés közben gyakran piszkos lesz a kezünk, ami meglepő módon, de képes pozitív irányba befolyásolni a mentális egészségünket.

Korábbi kutatások alátámasztották, hogy a talajban található különleges mycobacterium vaccae nevű talajbaktérium képes javítani az agyi funkciókat úgy, hogy közben fokozza a hangulatunkat. Ezt a természetes talajbaktériumot, az emberek gyakorta lenyelik vagy belélegezik, amikor a szabadban töltik az idejüket, így ez a baci képes növeli a szervezet szerotonin termelődését - ez a „boldogságért” felelős hormon. Tehát, miközben a kezed egyre piszkosabb lesz, te annál jobban érzed majd magad.

Dr. Sue Stuart-Smith pszichiáter szerint, a gyerekeket is érdemes bevonni a kertészkedésbe, hiszen a növénygondozás során ők is megtapasztalhatják az élet körforgását.

Ez a kertészkedés egyik tanító feladata, a gyerekek így megismerik az életciklusokat, megtanulhatják, hogy a dolgok akkor élnek, majd meghalnak

- mondja a szakember.

Persze nem csak ez az egyetlen dolog, amiben segíteni tud a növényekről való gondoskodás. Sue a világ minden tájáról összegyűjtötte a stresszel, depresszióval és traumákkal küzdő emberek történeteit, a hajléktalanoktól az elítélteken át, a a háborús veteránokig. Beszélt a ifjúsági csoportokkal és a nyugdíjas közösségekkel - és eredményei arra mutattak rá, hogy mindannyian óriási megkönnyebbülést, támogatást és reményt találtak a kertészkedésben.

A mezőgazdaság nagyon funkcionális, így ahhoz nem tud mindenki kapcsolódni. A kertészkedésnél azonban egyéni szinten viszonyulunk a növényekhez. Lehet, hogy szentimentális, de igaz! Kötődést, kapcsolatot alakítunk ki velük, és gondoskodni kezdünk róluk

- magyarázza Dr. Sue Stuart-Smith.

A növényeket nem érdekli, kik vagyunk vagy mit tettünk. A növények nem ítélnek minket. Ez a jutalmazó kapcsolat talán megmagyarázza, hogy a kertészkedéshez miért társul, az agyban a jó érzést előidéző vegyi anyagok megnövekedett termelődése, valamit a stressz hormon szintjének csökkenése

- teszi hozzá a pszichiáter, aki arra is kitért, hogy a természet befogadása, a természethez való kapcsolódás segít az összpontosításban is. Ezáltal képesek leszünk kizárni a külvilágot és csak a növényre, az elvégzendő feladatra gondolni. Ez nem csak a stressz szintet, de a szorongást is képes csökkenteni.

Kertészkedés, de csak is felelősségteljesen!

Fontos, és minden szakember felhívja arra is a figyelmet, hogy vigyázzunk magunkra, amikor kint dolgozunk a kertben.

A kertészkedés lényege amúgy is a kikapcsolódás. Ha fáradt vagy, vagy kimerültél, nyugodtan hagyd abba, amit épp csinálsz és pihenj. Ha több felvonásban végzed az ültetést, felújításokat, az legalább több ideig tart és tovább tud lefoglalni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

karantén

koronavírus

koronavírus-járvány

izoláció

bezártság

pszichológus

mentális egészség

egészség