Még magasabb szinten folyhat virológiai kutatás Pécsett

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Még magasabb szinten folyhat virológiai kutatás Pécsett

Tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a kormány, az idei évben 14 milliárd, a következő években pedig összesen mintegy 90 milliárd forinttal. Péntek délután a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitotta meg a Humán Reprodukciós és a Virológiai Nemzeti Laboratóriumot, így az országban a két pécsi labor kezdheti meg a munkát. A laborokat négy fő kutatási-fejlesztési területen belül alakítják ki: ipar és digitalizáció, a kultúra és család, az egészség és a biztonságos társadalom és környezet. A Humán Reprodukciós- és a Virológiai Nemzeti Laboratórium központja a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában (SzKK) kap helyet. Itt ugyanis minden feltétel adott a magas színvonalú, sokrétű és összehangolt kutatásokhoz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a Nemzeti Laboratóriumok létrehozását, melyek többek között az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia és a virológia témaköreivel foglalkoznak. Két Nemzeti Laboratórium központja is Pécsett kap helyet. Az egyik a korábban nem tervezett, ám a járvány miatt kiemelten fontossá vált Virológiai Nemzeti Laboratórium is melyet Jakab Ferenc professzor szervez és irányít. A másik pedig a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium, melyet Kovács L. Gábor akadémikus professzor szervez majd.

A Nemzeti Laboratóriumok fő célja, hogy egyrészt koncentrálják az egy adott tématerület hazai műhelyeit, hogy a globális problémákra nemzetközi szinten választ tudjanak adni. Másrészt fontos céljuk, hogy hasznosítsák a kutatási eredményeket társadalmi, gazdasági és környezeti szinteken. És az sem véletlen, hogy ezek indulását itt Pécsett jelentjük be

– emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a program nyitó eseményén.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium létrehozásának fontosságára a koronavírus-járvány mutatott rá. Egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a lehetséges fertőző betegségek felkutatására, hiszen ezek felbukkanása komoly, világméretű társadalmi, egészségügyi kockázatot jelenthet minden nemzet számára. Ezért is az állam 2 milliárd forintos támogatással segíti a virológiai kutatásokat.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium valójában egy országos összefogás, mely megpróbálja egybegyűjteni a hazánkban jelenleg is folyó kiemelkedő virológiai kutatásokat. Ennek a központját a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban hozzák létre, hiszen itt található egyedül olyan egyetemi infrastruktúrába tartozó nagy virológiai facilitás, ami a legmagasabb biológiai biztonsági szinttel (BSL-4) rendelkezik.

Ezen program kapcsán szoros kapcsolatot szeretnénk kiépíteni az ország többi egyetemével és kutatóintézetével, hiszen egy nagyon szerteágazó kutatási profilt szeretnénk felépíteni az elkövetkezendő időben

– mondta Prof. dr. Jakab Ferenc a PTE SzKK Virológiai Kutatócsoportjának vezetője.

A most létrejövő laboratóriumi hálózat három pillére épül. Az egyik a program legdominánsabb része a kutatás, mind az alap, mind az alkalmazott kutatások nagy szerepet kapnak az elkövetkezendő öt évben. A második a kisvállalkozásokkal, nagyvállalatokkal, régiós kutatásfejlesztési cégekkel való együttműködés. A harmadik elem pedig egy nemzetközi oktatási centrum, mely lehetőséget biztosít a graduális-, a posztgraduális- és a kutatóképzésre is.

"Azt tapasztaljuk, hogy a virológia, mint szakma az elmúlt időszakban kicsit hanyatlóban van ,ezért nagyon nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni az utánpótlás nevelésre. Ez azért is fontos, hiszen nap, mint nap tapasztalhatjuk egyre nagyobb szükség van az ilyen végzettségű szakemberekre" – hangsúlyozta Jakab Ferenc a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. A professzort kérdeztük arról is, hogy látja jelen pillanatban a vírushelyzetet:

Hozzuk az európai trendeket. Sajnos, ahogy Európában, úgy hazánkban is az látszik, hogy romlanak a mutatók. Megjósolni azonban nem lehet, hogy mikor fog tetőzni a járvány, és hogy mikor ér véget. Azt gondolom, hogy a járványhelyzetet csak a vakcina bevezetése és a lakosság egy bizonyos részének átoltása fogja megoldani

– emelte ki a virológus.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium létrehozását a magyar társadalomban tapasztalható jelentős reprodukciószavar indokolta. Hiszen ma Magyarországon a fogamzóképes párok 15-18 százaléka végül sosem részesül gyermekáldásban, ez nagyjából 150 ezer párt jelent hazánkban. Ennek számos oka lehet, melyeket a mai innovatív kutatások már képesek feltárni.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium központjának is a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont ad helyet, de emellett számos a PTE-hez tartozó intézet vesz részt a kutatásokban. A projekten belül három területre fókuszálnak majd a szakemberek: a fogantatás előtti-, a fogantatás körüli- és a fogantatás utáni problémakörre. Ezek mindegyike számos további résztémát ölel fel. Ez a program mintegy 2,5 milliárd forint támogatásban részesül.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

jakab ferenc

virológiai nemzeti laboratórium

pécs