Szennyvíztisztító épül Kányaváron: milliókat költöttek a különleges rendszerre

MTI   
  Megosztom
Szennyvíztisztító épül Kányaváron: milliókat költöttek a különleges rendszerre

Mesterséges tavak nádas gyökérzetén keresztül tisztítják meg a szennyvizet a jövőben a Zala megyei Kányaváron, ahol a csaknem 170 millió forintos beruházással épülő csatornahálózat vezeti el az eddig a családi házaktól nagyobb részt a talajba elszivárgó szennyvizet - közölte a település önkormányzata.

Kányavár a 168 millió forintba kerülő beruházáshoz 151,2 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Vidékfejlesztési programból. A szeptemberben kezdődött és a jövő év végére záruló munkák során szennyvízcsatorna-hálózat és egyedi, természetközeli állapotokat idéző tisztítómű épül.

A családi házaknál keletkező szennyvíz jelentős része ma még tisztítás nélkül jut a talajba, kis hányadát a zárt derítőkből szippantókocsikkal szállítják Lentibe. A beruházás révén kiépülő, 2,1 kilométeres csatornahálózat mellett háromkamrás vasbeton oldómedencét, a természetközeli tisztításhoz hat darab, 840 négyzetméter felületű gyökértéri nádas medencét és egy 260 köbméteres aerob tavat is kialakítanak, így a megtisztított szennyvíz az Alsó-Válicka-patakba folyik majd.

A mintegy száz lakosú településen a beruházás végére várhatóan 60 háztartást és négy intézményt kötnek rá a csatornahálózatra.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kányavár

szennyvíztisztító

mesterséges tavak

nádas

tisztítás

zala megye