Brutális drágulás: egyetlen hónap alatt ugrott meg a magyarok egyik kedvenc forróitalának ára

Pénzcentrum   
  Megosztom
Brutális drágulás: egyetlen hónap alatt ugrott meg a magyarok egyik kedvenc forróitalának ára

A nyár végével egyik napról a másikra a termék ára kilőtt. A Pénzcentrum utánajárt, mi okozhatta a meglepőnek tűnő 43 százalékos árrobbanást.

Igen változatos egyelőre Magyarországon a filteres teák árának a változása 2020-ban. Sok terméknél nem volt megfigyelhető markáns drágulás, megint más gyártók termékeinek az ára viszont rakétaként lőtt ki az égbe. Akkora drágulást összehozva, amekkorát eddig a 20 darabos filteres teák esetében csak 6-7 év alatt lehetett megfigyelni hazánkban. Sokan tehát biztos még mindig a forró italos bolti polcok között keresgélik az állukat az árcédulák miatt, írja a Pénzcentrum.

A KSH hónapról hónapra kiadja több mint száz termék és szolgáltatás átlagárnak a változását, így is vizsgálva az inflációt mértékét az országban. Nem minden sokat fogyasztatott termék kerül azonban be a kosárba. Így kimaradhatnak olyanok is, mint a szinte mindenki által fogyasztott filteres tea. Igaz, nem volt ez mindig így, a KSH 2017-ig vezette a Ceylon tea, 20 db filterrel, doboz megnevezésű termék árváltozását, 3 éve azonban ez már nem történik meg. A 20 darabos Ceylon teák átlagára 2011-2015 között mindössze 10 forinttal emelkedett, 2015-2016 között már történt egy 20 forintos ugrás, 2017-re azonban már egy 40 forintos. Ha ezt megnézzük, akkor kiderül, hogy 2015-2017 között a filteres Ceylon tea átlagára 24 százalékkal emelkedett. Innentől azonban a KSH nem számol a teákkal, pedig most olyan történt, amire az elmúlt 20 évet vizsgálva nem igen volt példa a filteres teák esetében.

Őrült drágulás a boltokban

Azok a vásárlók, akik eddig stabil teavásárlók voltak, könnyen az álluk után kapkodhatnak manapság, nyár végétől ugyanis

Az okok kiderítése céljából a Pénzcentrum megkereste a legnagyobb magyarországi boltokat, illetve a magyarországi forgalmazót is, mi történt az elmúlt hónapokban. Először is arra voltak kíváncsiak, hogy a koronavírus járvány kitörésekor milyen áron lehetett kapni az átlagos Pickwick 10-20 filteres teákat az Aldiban, Lidlben, Sparban, Tescóban, Auchanban. Azt találták, hogy a cikkeket 339-399 forintért lehetett beszerezni idén. Jól látszik tehát, hogy a dobozárak idei alja alig több mint 30 forinttal volt csak drágább, mint a 20 darabos Ceylon filteres teák átlagára 2017-ben. 3 év leforgása alatt ez egyáltalán nem számít soknak, a 2010-es évek számait nézve, gyakorlatilag átlagos évenkénti emelkedésnek mondható. (Fontos, hogy átlagárakat hasonlítottak össze egy bizonyos termék árával, a lényeg csupán a szemléltetés.)

Az idei év február-augusztus közötti boltokban előforduló Pickwick áraknak az egyszerűség kedvéért vettük az átlagát, ami 369 forintra jött ki.

A magyar diszkontokban egy hónap alatt tehát 33 százalékot emelkedett a márka filteres teáinak az ára, a Tescóban, Auchanban és a Sparban pedig 43 százalékkal (az idei feburár-máciusi átlagárhoz képest). A Pickwick teák ára tehát egyik hónapról a másikra nagyobb százalékkal emelkedett, mint Magyarországon a Ceylon 20 darabos filteres teák átlagára 2011-2017 között. Több mint egy hatéves átlagos drágulásnak megfelelő áremelkedés történt tehát egyik pillanatról a másikra. A brutális áremelkedésnek azonban megvannak az oka.

Az áremelkedést egyrészt a járvány miatt bevezetett óvintézkedések többletköltsége, másrészt a forint romlása és természetesen egyes alapanyagok megnövekedett beszerzési ára okozta - válaszolta vásárlói kérdésre a vállalat. A Pickwick azonban csak egy, a boltok által forgalmazott temérdek márka közül, éppen ezért kíváncsiak voltunk arra is, hogy a vásárlók tapasztalhatnak-e átfogó, az egész termékkategóriát érintő markáns drágulást az elkövetkezendőkben.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tea

filteres tea

drágulás

árdrágulás

áremelkedés