Rengeteget vásárolnak Kínából a magyarok: ezek most a leggyakrabban rendelt termékek

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rengeteget vásárolnak Kínából a magyarok: ezek most a leggyakrabban rendelt termékek

Karácsony előtt van mindig a legnagyobb dömping csomagokból a postán és a futárcégeknél, ilyenkor rengetegen rendelnek online. Sok magyar vásárló külföldi, unión kívüli országokból is bátran rendel - a járványtól függetlenül még mindig Kínából a legtöbben - számolt be róla a Pénzcentrum. Mint írják, most annak jártak utána, mi van a legtöbb csomagban, és kiderült: a külföldről rendelt étrend-kiegészítők száma 2020-ban a másfélszerese volt eddig a tavalyi számoknak. Csak Kínából 4-szer annyi ilyen terméket rendeltek a magyarok, mint tavaly.

Ahogy a portál írja, ha valaminek kedvezett a 2020-as év, az az online rendelés volt: a járvány első hulláma alatt felívelt az internetes vásárlások száma, és ez a felfutás később is tartósnak bizonyult. Az Ipsos felmérése szerint szeptember elején jelentősen a pandémia előtti időszak értékei felett alakult az online rendelés (+23 százalékpontot nőtt) és a házhozszállítás is (+17 százalékpont). Ugyanakkor a személyes vásárlás, a bevásárlóközpontba, üzletekbe járás, a személyes ügyintézés gyakorisága sem tért vissza a normál értékhez (-32 százalékpont a visszaesés).

Még mielőtt a koronavírus világjárvány megváltoztatta volna a globális vásárlási szokásokat, korábban is azt lehetett tapasztalni: évről évre nő az online vásárlások és a vásárlók száma Magyarországon is. A felnőtt lakosságból 3,3 millióan vásárolnak online és közülük több mint 2 millióan külföldről is, főleg Kínából rendeltek már terméket

- derült ki a GKI friss kutatásából.

Az internetes rendelésekkel kapcsolatban érdekes jelenségre lett figyelmes már tavaly is a Pénzcentrum: a külföldről érkező csomagok közül rengeteg tartalmaz étrend-kiegészítőt. 2018-ban 2160 küldeményt több mint 90 millió forint értékben, 2019-ben szeptember végéig pedig 2657 küldeményt, csaknem 88 millió forint értékben vámkezelt a NAV. Tehát csaknem 500 csomaggal több érkezett múlt év harmadik negyedévéig, mint 2018-ban egész évben.

Ez azonban még semmi: a NAV adatai szerint 2020. szeptember 30-ig vámmentes, de általánosforgalmiadó-köteles (22-150 EUR érték közötti) étrend-kiegészítőt tartalmazó küldemények vámkezelése 319 alkalommal, vám- és áfaköteles (150 EUR érték feletti) küldemények vámkezelése 3 684 esetben történt! Vagyis

2020-ban több mint 4 ezer étrend-kiegészítőt tartalmazó csomag érkezett külföldről, másfélszer annyi, mint tavaly ebben az időszakban.

Ráadásul a vám- és adómentes (22 EUR, 7800-7900 forint érték alatti) küldeményekről a NAV nem rendelkezik információval, mivel azok vámkezelése és kiszállítása vám-árunyilatkozat benyújtása nélkül történik, szóval ennél még jóval több étrendkiegészítőről lehet szó. A táplálékkiegészítők pedig 2020-ban eddig vezetik a külföldről postán érkező áruk listáját!

Ezek a leggyakrabban rendelt termékek

A NAV a Pénzcentrum kérdésére elárulta, melyek voltak eddig a legnépszerűbb termékek: a táplálék (étrend) kiegészítő utána a mobiltelefon és telefon tartozékok; elektronikai alkatrészek, ruhaneműk, játékok, digitális fényképezőgépek, szépség- és bőrápoló készítmények, a különféle műanyagból készült áruk (pl.: gomb, bútor fogantyú, dísztárgy), a szemfestékek, valamint lámpák és csillárok vámkezelését kérték leggyakrabban 2020-ban.

Ehhez képest egy évvel korábban a csomagok leggyakrabban mobiltelefont, tabletet, étrend-kiegészítőt, ruházati termékeket, kozmetikumot és elektronikai kiegészítőket, valamint LED lámpákat tartalmaztak. Az étrend-kiegészítők 2020-ban az élre ugrottak, a ruhaneműk hátrébbcsúsztak. Egy sorrend viszont nem változik: világjárvány ide vagy oda, a magyarok még mindig Kínából rendelik a legtöbb csomagot.

Tavaly szeptember 30-ig a külföldről érkező árut tartalmazó (kb. 58 ezer) küldemény leggyakoribb kiindulási pontja Kína volt, melyet az Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr, Japán, Malajzia, Dél-Korea és Hongkong követett. Idén szeptember végéig a vámeljárással érintett küldemények (59 217) jellemzően az alábbi EU-n kívüli országokból érkeztek a NAV közlése alapján: Kína (31 403 db), USA (17 440), Szingapúr (2 546), Japán (2 204) és az ötödik helyre feljött Ausztrália (1 074).

Viszont táplálék-kiegészítőkben még mindig az amerikai a favorit. Az alábbi táblázatból látható, hogy egyre több és több étrend-kiegészítőt rendelnek online a magyar vásárlók, toronymagasan az USA-ból a legtöbbet. Viszont idén a Kínából rendelt táplálék kiegészítőt tartalmazó csomagok száma szintén megnégyszereződött:

A magyar gyógyszerhatóság (OGYÉI) adatbázisában több mint 20000 bejelentett étrendkiegészítő található, immunerősítő cseppektől, a fehérjeporokon át a fogyasztó kapszulákig rengetegféle termék tartozik ide. A külföldről rendelt termékekkel kapcsolatban viszont nem árt az óvatosság: semmiképpen se szedjünk be olyan étrendkiegészítőt, amely ismeretlen forrásból származik, és az árusító webáruház is gyanús.

Ezzel sok magyar nincs tisztában

Egy 2020 júliusában készült felmérésből kiderült, hogy a fiataloknál az étrend-kiegészítő vásárlás leggyakoribb indoka (79,2 százalék), hogy az koncentrált formában tartalmazza a hatóanyagokat, továbbá fontos motivációjuk az egészség megőrzése is (66,4 százalék). A vizsgált fiatal felnőtt korosztály 72 százaléka azzal viszont tisztában van, hogy az étrend-kiegészítők a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, de közel negyedük (23,6 százalékuk) tévesen a gyógyszerek csoportjába sorolja ezeket a termékeket.

A kutatás egyik meglepő eredménye, hogy azok a fiatalok, akik a gyógyszerek egy csoportjának tartják az étrend-kiegészítőket, nagy arányban próbálják ki ezeket a szereket (62,7 százalék). A 18 és 30 év közötti korosztályban a válaszadók 66,2 százaléka szedett már valamilyen étrend-kiegészítőt, az elfogyasztott mennyiség pedig az életkor növekedésével emelkedik: a 18-22 éves korosztály 56,6 százaléka, a 23-26 év közöttiek 64,4 százaléka, míg a 27-30 éves korcsoport 74,4 százaléka szedett már ilyen készítményeket.

A válaszadók csupán 22,4 százaléka ismerte fel, hogy az étrend-kiegészítők nem csak természetes hatóanyagot tartalmaznak, több mint negyedük (28,6 százalék) pedig tévesen úgy gondolja, hogy ezek a készítmények betegséget megelőző vagy gyógyító hatással rendelkeznek

- nyilatkozta Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) elnöke.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet:

aggasztó, hogy a fiatalok egy része nem tesz különbséget az étrend-kiegészítők és a gyógyszerek között. Mivel az étrend-kiegészítők az uniós szabályozás következtében nem esnek át bevizsgáláson, így a fogyasztók nagyobb eséllyel találkozhatnak hamisított szerekkel, és az ezekhez fűződő rossz tapasztalatok pedig nem csak a jogszerűen forgalmazott étrend-kiegészítőkbe, de a gyógyszerekbe vetett bizalmat is megingathatják.

Az internetes vásárlás elterjedésével a hamisítványok is könnyebben juthatnak el a fogyasztókhoz, és ez a folyamat a hamisított étrend-kiegészítők esetében akár halálos kimenetelű is lehet.

Egészségünk megőrzése érdekében ezért különösen fontos, hogy ilyen típusú készítményeket kizárólag ellenőrzött forrásból: patikából, online gyógyszertárból vagy biztonságos forgalmazótól szerezzünk be

- javasolta Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a HENT elnökhelyettese, aki szerint bíztató, hogy egyre tudatosabbak a magyar fiatalok. Online étrend-kiegészítő vásárlása esetén például a kétharmaduk már csalásra gyanakszik, ha a kínált terméket csodás, gyógyító hatást ígérve kínálják.

A karácsonyi előtti időszak online vásárlásaihoz a következő tanácsokat adta a Magyar Posta:

  • A csomag szállítási idejét mindig a webáruház határozza meg (a logisztikai partnerrel, partnerekkel kötött szerződése alapján), ezért ezt érdemes figyelembe venni a rendeléskor.
  • A szállítási idő leginkább attól függ, honnan rendelik: a karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet, ezt az időtartamot tágíthatja az útvonalak járvány miatti akadályozottsága. Az EU-ból jellemzően 1-2 hét a szállítási idő.
  • Segíti a sikeres kézbesítést, ha pontos a szállítási cím: például, ha munkahelyre kérik a csomagot, akkor a megrendelő neve mellett a cég nevét is fel kell tüntetni. Javasolt továbbá, hogy a címzett adja meg telefonos és e-mailes elérhetőségét is, hogy akár a vámkezelés, akár a gyorsabb átvétel miatt értesíteni lehessen.
  • Ha egy küldemény az Európai Unión kívülről érkezik, azt vámkezelni kell. A csomagon szerepelnie kell az áru pontos megnevezésének és a megrendeléskor kifizetett összegnek.
  • A külföldi megrendelés esetén javasolt többletszolgáltatásként nyomkövetést is kérni, így az ügyfél naprakész tájékoztatást kap küldeménye várható érkezéséről. Ha megrendeléskor ingyenes szállítást választják, annak útját nem lehet nyomon követni, a csomag érkezése kevésbé kiszámítható.

A NAV arra hívja fel a figyelmet:

  • Az interneten cégtől (webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de áfakötelesek, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni.
  • Ha pedig EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euróig nem kell vámot és adót fizetni. 150 euróig vámmentes, de áfaköteles, 150 és 700 euró között 2,5 százalék vámot és áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot kell megfizetni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rendelés

csomag

csomagforgalom

csomagkézbesítés

kína

magyarok

magyar posta

nav

nemzeti adó- és vámhivatal

pénzcentrum