Ez az étrend a legtöbb vírustól megvéd: nesze neked COVID-19, influenza

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ez az étrend a legtöbb vírustól megvéd: nesze neked COVID-19, influenza

A Covid-karantén, a kijárási korlátozások okozta bezártság arra is ösztönöznek bennünket, hogy becsüljük meg jobban az élet mindennapi örömeit. Álomutazások helyett jó lehet egy kiadós erdei séta, a puccos éttermi vacsorát pedig családi körben eltöltött meghitt, gyertyafényes együttléttel is helyettesíthetjük.

A világjárvány okozta rendkívüli helyzet, a karantén és a kijárási korlátozások nemcsak politikai és gazdasági, hanem lelki kríziseket is okoznak, azonban ezekről beszélünk a legkevesebbet. A Covid-19 tavasz óta sok millió magyar magánéletét is felforgatta, a lelki problémák orvoslására azonban nem lesz vakcina, nekünk kell velük szembenézni.

Advent van, a várakozás, „az Úr eljövetelének” időszaka. Idén azonban talán mindannyian várunk egy másik, új csodára is, hogy búcsút inthessünk a világjárványnak és ismét a megszokott életünket élhessük. De hogyan lehet egy világméretű krízis közepén, sokkoló adatok árnyékában, lélekben is felkészülni a közelgő ünnepre? Hogyan maradjunk talpon, hogyan élvezzük, négy fal közé zárva, lekorlátozva az életünk? - Erre keresi a választ az amerikai karriertanácsadó, Marty Nemko is, aki a világjárvány kapcsán a Psychology Today-en megjelenő cikksorozatában ezúttal az étkezésről ír.

Mert az étkezés nemcsak szükséglet, hanem alapvető örömforrás is

A hónapok óta tartó bezártság, a stressz- és krízisállapotok miatt sokan az evéshez fordulnak vigaszért. Marty Nemko ezt nem veti senki szemére , nem tilt semmit, nem mondja meg, mit és hogyan együnk, sokkal inkább arról ír, hogyan próbáljuk átvészelni ezt a krízist, közben pedig megtalálni az örömöt abban, ami éppen megadatik.

Kezdjük el értékelni nem csak az életet, de az ételeinket is

Belegondoltunk egyszer is abba, hogy ételeinknek és élelmiszereinknek, míg az asztalunkra kerülnek, milyen sajátos és egyedi keletkezéstörténetük van?

Télvíz idején, állig maszkban, besétálunk a szupermarketbe, és a földkerekség egyik legfinomabb gyümölcse egy kéznyújtásnyira hever előttünk a pulton. Leemelünk egy doboz sárgán mosolygó őszibarackot. Roppant egészséges, még bűntudatunk sem kell, hogy legyen, ha rákívánunk. De tényleg, belegondoltunk egyszer is abba, hogy ez az őszibarack több ezer barackfajta keresztezéséből szültetett, és csak azért ilyen, hogy számunkra minél laktatóbb és ízletesebb legyen? Egy-egy életképes gyümölcsfajtát évtizedekig nemesítenek. Tudjuk, mennyi időbe kerül, amíg a facsemete termőre fordul, hogy aztán a fát trágyázni, öntözni és metszeni is kell? Majd jöhet a betakarítás, utána a kamionok, a forgalmazók és a kiskereskedők mind-mind azért dolgoznak, hogy a friss barack az asztalunkra kerülhessen.

Nem túl bonyolult: legyünk egy fokkal tudatosabbak!

Élvezzük ki, ami ebben a szorongató helyzetben, akár a karanténban is, itt és most kiélvezhető, például az étkezés valódi örömét. Éva is ezt tette a Paradicsomban, írja Marty Nemko, azzal az első almával… Lehet abban is valami, amit George Bernard Shaw állított: "Nincs ennél őszintébb szeretet, mint az étel szeretete” ... különösen, ha egy szeretett ember készíti el neked.

Az ételek iránti megbecsülésünket azzal is fokozhatjuk, ha hálásnak érezzük magunkat, hogy egyáltalán ehetünk. (Hiszen, miközben ezeket a sorokat írjuk, több ezer magyar COVID-19 beteg egyáltalán nem tud enni, nem érez sem ízeket, sem szagokat.)

Álljunk neki olyat főzni, amit különben soha se készítenénk el!

Ha egyike azoknak, akiknek több ideje van a COVID-19 közepette, talán ez a jó alkalom arra, hogy kipróbáljon olyan álomrecepteket, amelyek elkészítéséhez sok idő és türelem kell. Akkor itt az ideje nem csak a házi kenyérsütésnek, hanem például egy Grand Marnier szuflé elkészítésének is.

Sokunknak hiányoznak a pizzériák, a jó éttermek, velük azok a pillanatok, amikor nem nekünk kell gondoskodni a mindennapi betevőnkről, amikor csak lapozgatjuk az étlapot… Ezért is érdemes néha rúgni a hámból, és rendelni valami finomat!

Másrészt azt is látni kell, hogy a Covid-19 kitörésével járó társadalmi távolodás mellett a családok is több időt tölthetnek együtt, ami új lehetőségeket kínál például a közös otthoni étkezésekre, az egészségesebb ételek elkészítésére is. A nehéz időkben így lelkiekben is közelebb kerülhetünk egymáshoz.

Legfontosabb feladatunk, hogy feltegyük önmagunknak is a kérdést: mire van igazán szükségünk

Mert amennyire lehetséges, figyelembe kell vennünk saját szükségleteinket. De jó, ha tudjuk, a veszélyhelyzet idején, hogy egészségesek maradjunk, amennyire lehet, egészségesen is kell étkeznünk. Tudatosítani kell: nekünk is van szabadságunk, nekünk is van felelősségünk, igenis tehetünk magunkért!

Végezetül, voltaképpen mindegy is, mit fogyasztunk: advent előtti böjtöt tartva csak barackot majszolunk, vagy velős pirítóst kenünk a házi sütésű kenyerünkre, igazán az is számít, milyen tudatossággal, és lélekkel tesszük mindezt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

covid-19

étkezés

diéte