Koronavírus-járvány: ez most a fertőzésben legkevésbé érintett megye

MTI   
  Megosztom
Koronavírus-járvány: ez most a fertőzésben legkevésbé érintett megye

Meghalt 116, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3870 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták:

 • 254 148-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.
 • Az elhunytaké 5984-re emelkedett,
 • a gyógyultak száma 74 283.
 • Az aktív fertőzöttek száma 173 881.
 • Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti.
 • Kórházban 7932 koronavírusos beteget ápolnak,
 • közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Hatósági házi karanténban 51 485-en vannak,
 • a mintavételek száma 1 963 148-ra emelkedett.

Közölték, hogy a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében. Összesen 181 506-an teszteltették magukat, 2,44 százalékuknak, 4436 embernek lett pozitív a mintája.

A teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett nagycsoportos tesztek eredményéhez. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés első körének 181 506 mintája is hozzáadódott a honlapon látható mintavételi adatokhoz.

Már megtörtént a tesztelés újabb köre, amelynek eredményeiről hamarosan beszámolnak

- tették hozzá.

Kiemelték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések.

Hétfőn várható döntés arról, milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket, milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre

- közölték.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és hamarosan indul a honlap, ahol lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rendben, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendben működnek.

Az operatív törzs jelenleg 257 óvodában egy-egy csoportot, 105 óvodában és 79 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, és 455 iskolában egy-két osztályt, 37 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig.

Hangsúlyozták: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma bővült.

Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért.

Az oldal térképe szerint eddig

 • Budapesten (52 416)
 • és Pest megyében (32 934) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.
 • Ezt követi Győr-Moson-Sopron (15 917),
 • Borsod-Abaúj-Zemplén (15 174),
 • Hajdú-Bihar (14 026)
 • és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (12 961).
 • A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (4323).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

fertőzés

szabályok

megbetegedés

statisztika