Koronavírus-járvány: ez most a fertőzésben legkevésbé érintett megye

MTI   
  Megosztom
Koronavírus-járvány: ez most a fertőzésben legkevésbé érintett megye

Meghalt 116, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3870 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták:

  • 254 148-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytaké 5984-re emelkedett,
  • a gyógyultak száma 74 283.
  • Az aktív fertőzöttek száma 173 881.
  • Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti.
  • Kórházban 7932 koronavírusos beteget ápolnak,
  • közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban 51 485-en vannak,
  • a mintavételek száma 1 963 148-ra emelkedett.

Közölték, hogy a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében. Összesen 181 506-an teszteltették magukat, 2,44 százalékuknak, 4436 embernek lett pozitív a mintája.

A teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett nagycsoportos tesztek eredményéhez. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés első körének 181 506 mintája is hozzáadódott a honlapon látható mintavételi adatokhoz.

Már megtörtént a tesztelés újabb köre, amelynek eredményeiről hamarosan beszámolnak

- tették hozzá.

Kiemelték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések.

Hétfőn várható döntés arról, milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket, milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre

- közölték.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és hamarosan indul a honlap, ahol lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rendben, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendben működnek.

Az operatív törzs jelenleg 257 óvodában egy-egy csoportot, 105 óvodában és 79 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, és 455 iskolában egy-két osztályt, 37 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig.

Hangsúlyozták: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma bővült.

Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért.

Az oldal térképe szerint eddig

  • Budapesten (52 416)
  • és Pest megyében (32 934) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.
  • Ezt követi Győr-Moson-Sopron (15 917),
  • Borsod-Abaúj-Zemplén (15 174),
  • Hajdú-Bihar (14 026)
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (12 961).
  • A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (4323).

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

fertőzés

szabályok

megbetegedés

statisztika