Ez a tó a hazai roncsbúvárok paradicsoma: itt készülnek a legdurvább bevetésekre

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a tó a hazai roncsbúvárok paradicsoma: itt készülnek a legdurvább bevetésekre

Éles helyzeteket, akár a roncsmerülést is gyakorolhatnak a búvárok azzal az eredetileg építőanyagok tárolására használt silóval, amelyet az Esztergom-Kertvárosban található Palatinus-tó mélyén helyeztek el a napokban. Környezetkárosításról azonban szerencsére szó sincs.

A Dorogi-medence legnagyobb tava nem csak a fürdőzők, a vízi sportok kedvelői és a horgászok, hanem a búvárok körében is egyre népszerűbb. Utóbbi csoportba tartozók egyik legkedveltebb merülőhelye a Pala, amely híres tiszta vizéről, valamint arról, hogy temérdek tárgy, köztük repülő, roncshajó, telefonfülke, különböző oktatóplatformok is fekszenek a meder alján - írja a kemma.hu.

A dorogi központú Baumit Kft. tájékoztatása szerint kreatív installációként került a mélybe egy „űrhajónak” átalakított siló is, melyet az Öbölbeach Búvár Center munkatársai még a nyári hónapokban építettek át.

A dorogi búvárok országszerte ismertek: az elmúlt években kiemelt feladatokat végeztek, hiszen biztosítottak már Duna-átúszást, vízimentési gyakorlatot, de valóságshow forgatásán is megfordultak. Rendszeresen segítséget kérnek tőlük vízbe esett tárgyak felkutatásakor, de hajók állapotfelmérésekor is lehet rájuk számítani. Ezen feladatok ellátásában nagy szerepet játszik a roncsbúvárok felkészítése, képzése, amit most a Baumit támogatásával, a Palatinus-tóban elhelyezett siló is szolgál.

A vállalat tájékoztatása szerint a búvároknak adományozott siló szállítás közben sérült meg, így ki kellett vonniuk a forgalomból, mivel többé nem tudta ellátni a feladatát. Ám ezzel nem ért véget a története, hiszen új funkcióval látták el, és a tó mélyén folytatja pályafutását. Az átalakított eszköz minden bizonnyal az állóvíz élővilágára is jó hatással lesz, a felületeken megtelepedhetnek majd az algák, a moszatok és a kagylók, az „űrhajó” belsejét pedig előszeretettel fedezhetik majd fel a halak is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

buvárkodás

extrém sport

katasztrófavédelem

palatinus-tó