Ez a tó a hazai roncsbúvárok paradicsoma: itt készülnek a legdurvább bevetésekre

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a tó a hazai roncsbúvárok paradicsoma: itt készülnek a legdurvább bevetésekre

Éles helyzeteket, akár a roncsmerülést is gyakorolhatnak a búvárok azzal az eredetileg építőanyagok tárolására használt silóval, amelyet az Esztergom-Kertvárosban található Palatinus-tó mélyén helyeztek el a napokban. Környezetkárosításról azonban szerencsére szó sincs.

A Dorogi-medence legnagyobb tava nem csak a fürdőzők, a vízi sportok kedvelői és a horgászok, hanem a búvárok körében is egyre népszerűbb. Utóbbi csoportba tartozók egyik legkedveltebb merülőhelye a Pala, amely híres tiszta vizéről, valamint arról, hogy temérdek tárgy, köztük repülő, roncshajó, telefonfülke, különböző oktatóplatformok is fekszenek a meder alján - írja a kemma.hu.

A dorogi központú Baumit Kft. tájékoztatása szerint kreatív installációként került a mélybe egy „űrhajónak” átalakított siló is, melyet az Öbölbeach Búvár Center munkatársai még a nyári hónapokban építettek át.

A dorogi búvárok országszerte ismertek: az elmúlt években kiemelt feladatokat végeztek, hiszen biztosítottak már Duna-átúszást, vízimentési gyakorlatot, de valóságshow forgatásán is megfordultak. Rendszeresen segítséget kérnek tőlük vízbe esett tárgyak felkutatásakor, de hajók állapotfelmérésekor is lehet rájuk számítani. Ezen feladatok ellátásában nagy szerepet játszik a roncsbúvárok felkészítése, képzése, amit most a Baumit támogatásával, a Palatinus-tóban elhelyezett siló is szolgál.

A vállalat tájékoztatása szerint a búvároknak adományozott siló szállítás közben sérült meg, így ki kellett vonniuk a forgalomból, mivel többé nem tudta ellátni a feladatát. Ám ezzel nem ért véget a története, hiszen új funkcióval látták el, és a tó mélyén folytatja pályafutását. Az átalakított eszköz minden bizonnyal az állóvíz élővilágára is jó hatással lesz, a felületeken megtelepedhetnek majd az algák, a moszatok és a kagylók, az „űrhajó” belsejét pedig előszeretettel fedezhetik majd fel a halak is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

buvárkodás

extrém sport

katasztrófavédelem

palatinus-tó