Ez a tó a hazai roncsbúvárok paradicsoma: itt készülnek a legdurvább bevetésekre

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a tó a hazai roncsbúvárok paradicsoma: itt készülnek a legdurvább bevetésekre

Éles helyzeteket, akár a roncsmerülést is gyakorolhatnak a búvárok azzal az eredetileg építőanyagok tárolására használt silóval, amelyet az Esztergom-Kertvárosban található Palatinus-tó mélyén helyeztek el a napokban. Környezetkárosításról azonban szerencsére szó sincs.

A Dorogi-medence legnagyobb tava nem csak a fürdőzők, a vízi sportok kedvelői és a horgászok, hanem a búvárok körében is egyre népszerűbb. Utóbbi csoportba tartozók egyik legkedveltebb merülőhelye a Pala, amely híres tiszta vizéről, valamint arról, hogy temérdek tárgy, köztük repülő, roncshajó, telefonfülke, különböző oktatóplatformok is fekszenek a meder alján - írja a kemma.hu.

A dorogi központú Baumit Kft. tájékoztatása szerint kreatív installációként került a mélybe egy „űrhajónak” átalakított siló is, melyet az Öbölbeach Búvár Center munkatársai még a nyári hónapokban építettek át.

A dorogi búvárok országszerte ismertek: az elmúlt években kiemelt feladatokat végeztek, hiszen biztosítottak már Duna-átúszást, vízimentési gyakorlatot, de valóságshow forgatásán is megfordultak. Rendszeresen segítséget kérnek tőlük vízbe esett tárgyak felkutatásakor, de hajók állapotfelmérésekor is lehet rájuk számítani. Ezen feladatok ellátásában nagy szerepet játszik a roncsbúvárok felkészítése, képzése, amit most a Baumit támogatásával, a Palatinus-tóban elhelyezett siló is szolgál.

A vállalat tájékoztatása szerint a búvároknak adományozott siló szállítás közben sérült meg, így ki kellett vonniuk a forgalomból, mivel többé nem tudta ellátni a feladatát. Ám ezzel nem ért véget a története, hiszen új funkcióval látták el, és a tó mélyén folytatja pályafutását. Az átalakított eszköz minden bizonnyal az állóvíz élővilágára is jó hatással lesz, a felületeken megtelepedhetnek majd az algák, a moszatok és a kagylók, az „űrhajó” belsejét pedig előszeretettel fedezhetik majd fel a halak is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

buvárkodás

extrém sport

katasztrófavédelem

palatinus-tó