Igazi csodaszer terem a balatoni földeken: mutatjuk, mi mindenre jó a levendula

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Igazi csodaszer terem a balatoni földeken: mutatjuk, mi mindenre jó a levendula

A levendulát az elmúlt évszázadban gyógy-, dísz-, és fűszernövényként hasznosították illó és hatóanyag-tartalma miatt. Sokrétű felhasználási lehetőségeinek köszönhetően kozmetikai és gasztronómiai termékeket is gyártanak belőle. A HelloVidék kíváncsi volt, milyen vevőréteg érdeklődik a készítmények iránt és hogyan lehet versenybe szállni a nagyobb kozmetikai gyártó cégekkel, ezért megkerestük a Lavender Tihany Kft csapatánál Bittmann Eszter ügyvezetőt, hogy válaszoljon pár kérdésünkre.

HelloVidék: Mióta foglalkoznak kozmetikai és gasztronómiai termékek előállításával, forgalmazásával?

Bittmann Eszter: Édesanyánk 1991 óta foglalkozik szuvenír, gasztronómiai és kozmetikai termékek forgalmazásával. A következő generáció, fia Bittman Szilárd 8 éve nyitotta meg első levendulás üzletét a Lavender Shopot, ahol a levendulás kozmetikumok és gasztronómiai termékek kerültek a főszerepbe, azonban tihanyi, helyi termékek híján, amit a turisták joggal kerestek, fogalmazódott meg az ötlet, hogy valóban Tihanyban előállításra kerülő termékek készítésébe fogjunk. A natúrkozmetikai laborunk 2019. júniusában került átadásra azzal a céllal, hogy helyi, magas minőségű termékeket állítsunk elő a Tihanyba érkezőknek és ezek a termékek minél szélesebb körben elérhetőek legyenek, támogatva ezzel a hosszútávon fentartható turizmust.

Milyen gyógyító hatása van a levendulának, amiért érdemes volt kozmetikumot gyártani belőle?

A levendula az egyik legsokoldalúbb gyógynövény. Kozmetikumainkban kizárólag 100% tisztaságú, gyógyszerkönyvi minőségű lavandula angustifólia (orvosi levendula) illóolajat használunk. A levendula megnyugtatja kipirosodott, gyulladásos, napégette bőrt. Az arckrémben a levendulaolaj összehúzza a pólusokat, nyugtatja az arcbőrt, csakúgy, mint a testápoló és a kézkrém a bőrünket. A samponban a levendulaolaj serkenti a hajhagymák működését, így dúsabb hajkoronát érhetünk el. A levendulás masszázsolaj csökkenti az izomfájdalmat, izomlázat, lazítja az izmokat. A levendulás fürdősó nyugtatja testünket és lelkünket, csökkenti a napi stresszt, segít a kiegyensúlyozottabb alvás kialakításában. A lavandula angustifólia féle levendulaolaj fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkezik, így a jelenlegi helyzetben kellemes illatán kívül a hatása is fontossá vált a szappanok, kéztisztítók terén.

A gasztronómiai termékekben a levendula elsősorban a gyomorban fejti ki hatását. Egy finom csésze levendulás tea csökkenti a gyomorgörcsöket és panaszokat. A levendulás csokoládé, keksz, lekvár, kávé és szörp azon kívül, hogy mind nagyon finom, csökkenti a napi stresszt, segít a relaxációban.

A Covid hogyan befolyásolta a gyártási folyamatot és az alapanyagok beszerzését?

A gyártásunkat a hirtelen jött karantén ideje alatt, villámgyorsan átállítottuk a levendulás kéztisztítók készítésére, ami 2020-ban nagyon gyorsan a TOP termékünkké nőtte ki magát. Az alapanyagok közül a kézfertőtlenítőhöz használt tiszta szesz beszerzése volt nehézkes és drága, valamint a kézfertőtlenítő tégelyekhez szükséges szórófej, valamint a pumpás fej beszerzése tűnt lehetetlen feladatnak.

Az ágazatnak milyen nehézségekkel kell megküzdenie?

A gyors változással és a bizonytalansággal kellett/ kell küzdeni. Nehéz tervezni, illetve állandóan tervezni, áttervezni kell volt, hogy napi/ heti szinten alkalmazkodni kell/ kellett az éppen kialakult helyzethez. A fő célpiacunk a turisztikai terület, ami 2020 első negyed-félévében hirtelen, bizonytalan időre bezárta kapuit. Ekkor a hosszútávú tervünk, extra rövidtávúra változott és a magas minőségű termékeinknek köszönhetően az egészségipar felé nyitottunk, ahol éppen szép sikereket kezdtünk elérni, mikor pár napon belül a Balaton, de legalábbis a Tihanyi-felsziget a karanténból kiszabaduló magyar vendégek kedvenc nyaralóhelyévé vált. Szerencsére!! Ekkor a gyártáskapacitásunk legnagyobb részét a tihanyi viszonteladóink, üzleteink, vásárlóink kiszolgálására helyeztük.

Mekkora kereslet van a gasztronómiai termékek iránt?

Nagyon szeretik a vendégeink, vásárlóink a levendulás gasztronómiai termékeket. Évről -évre új levendulás kedvencet fejlesztünk és vezetünk be a piacra, ezzel biztosítva a változatosságot, illetve eleget téve a több esetben vendégeink részéről felmerült igényekre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a júniusban forgalomba helyezett kézműves Lavender Tihany GIN még ugyanabban az évben Magyarország kézműves ginei közül (megközelítőleg 50 féle) bekerült a TOP 10 gin közé, Tihanyban pedig abszolút a 2020-as nyár itala lett.

Mennyire lehet versenybe szállni a nagyobb kozmetikai gyártócégekkel?

Napjainkban egyre nagyobb igény van a kézzel készített, natúr, természetbarát termékekre. Ezeket a kritériumokat a nagy kozmetikai gyártócégek általában nem vagy csak ritkán tudják biztosítani, így azok a vásárlók, akiknek ez fontos szempont kisebb cégektől, kézzel készített, hazai kozmetikumokat vásárolnak.

Milyen vásárlórétegnek van igénye a natúr kozmetikai termékekre?

Fiatalok, fiatal családok, az egészségtudatos és környezetbarát vásárlók, valamint akik számára fontos, hogy hazai és megbízható terméket használjon és elsősorban nem csak ár alapján dönt. A natúrkozmetikumok jelenleg népszerűek, virágkorukat érik és szerencsére egyre több és több vásárló tartja fontosnak a megbízható forrásból származó, természetes alapanyagok, összetevők használatát, amit bőrük hosszú távon többszörösen meghálál.

Változott-re a Covid miatt az emberek egészség és környezettudatossága?

Tapasztalatunk szerint igen, egyre többen olvassák el a kozmetikumok összetevőjét, egyre több kérdést tesznek fel az alapanyagokról, előállításukról, csomagolásukról. Fontos lett az emberek számára az egészségük megőrzése, aminek jelentős része a szépségápolás, így a természetes alapanyagokból készülő kozmetikumok is még népszerűek lettek.

Címlapkép: Bódogh Gabriella

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

levendula

tihany

kozmetikum