Mi az introvertált személyiség? Az introvertált jelentése, introvertált teszt, introvertált extrovertált különbség

HelloVidék   
  Megosztom
Mi az introvertált személyiség? Az introvertált jelentése, introvertált teszt, introvertált extrovertált különbség

Milyen az introvertált ember, mi az introvertált jelentése? Mi az az introvertált személyiség? Az introvertált teszt mutatja az introvertált extrovertált különbséget, vonásokat.

Az emberi személyiség elemzése és kategorizálása mindig is a pszichológia egyik alappillérét jelentette. Számos módon megkülönböztethetjük a különböző személyiségtípusokat attól függően, hogy milyen személyiségtesztet végzünk, ám a leggyakoribb tengely az introvertált extrovertált vonal, ami alapjában meghatározhatja egy ember világlátását, kommunikációját és szociális hálóját egyaránt. Cikkünkben az introvertált személyiség elemzésében mélyedünk el: eláruljuk, mi az az introvertált személyiség, mi az extrovertált és az introvertált jelentése és ki, melyik kategóriába tartozik! Azt is egyszerűen megtudhatod, hogy milyen az introvertált ember és hogyan ismerj fel egy ilyen személyiséget a környezetedben! Mi a helyzet, hogy ha gyermekünk introvertált személyiség és hogyan kezeljük őt?

Személyiségtípusok

A személyiségtípusok megállapítása a pszichológia egyik alappillére: a személyiségtípusoknak köszönhetően egyszerűbben megérthetjük az embereket, elemezhetjük a különböző típusokra jellemző hasonlóságokat és eltéréseket, az emberi viselkedést, a kommunikációt és a lelki eredetű betegségekre, devianciákra való hajlamot. Az extrovertált és introvertált személyiségtípusokon alapuló pszichológiai szemléletmód Carl Gustav Jung nevéhez köthető, aki az embereket alapvetően egy kifelé forduló (extrovertált) és egy befelé forduló (introvertált) kategóriába sorolta. Ezek az alap személyiségkategóriák szintén további altípusokra bonthatóak, ugyanis az emberi személyiség rendkívül sokszínű, bonyolult dolog, amelynek a megértése sokszor még a szakemberek számára is nehéz feladat lehet. Nézzük, mi az introvertált jelentése és milyen az introvertált ember!

Az introvertált személyiség jellemzői

Az introvertált, azaz befelé forduló személyiség jellemzői alapvetően a flegmatikus, melankolikus vérmérséklet. Az introvertált ember pszichikai aktivitása nem a külvilág előtt játszódik le, alapvető vonásai a meggondoltság, a bizalmatlanság és a félénkség. Az introvertált ember gyakran lassan cselekszik, elemzi környezetét és alkalmazkodik ahhoz, átgondolja cselekedetei lehetséges következményeit. A megfontolt introvertált személyiségtípus nem feltétlenül antiszociális alkat, ám szociális hálója szűkebb, inkább a kevesebb, mélyebb kapcsolat jellemzi, kevésbé kezdeményező, mint egy extrovertált személyiség. Az introvertált személyiség motivációit rendszerint belső tényezők irányítják, a külvilág benyomásai kevésbé jelentősek döntéshozatalnál.

Az extrovertált személyiség jellemzői

Az extrovertált személyiség az introvertált ellentétje: szangvinikus, kolerikus viselkedés jellemző rá. Kifelé forduló alkat, vagyis pszichikus aktivitását a külvilág felé fordítja, kitárulkozó, könnyedén kifejezi érzéseit és gondolatait mások irányában. Az extrovertált emberek szociális, kalandvágyó, kevésbé meggondolt személyiségek, akik szívesen vetik bele magukat az új dolgokba. Mivel kevésbé mérlegelő emberek, döntéseik, cselekedeteik is gyorsabban zajlanak le. Az extrovertált emberek mindemellett szeretnek sokat beszélni, nyüzsögni, szeretik a spontán – főleg társasági – programokat és mindig nyitottak az új kapcsolatok létesítésére.

Tehát: introvertált extrovertált különbség

Az alap különbség az extrovertált és az introvertált személyiség között a pszichikai folyamatok, gondolatok, érzelmek kifejezésének irányultságában áll. Az extrovertált kitárja gondolatait a világ felé, nyitott, szociális és kezdeményező személyiség, ellenben az introvertált személyiség inkább egy töprengő, csendesebb típus, aki elemzi környezetét, elmélyed gondolataiban, kevésbé kitárulkozó mások irányában.

Átmeneti személyiség: mi van az introvertált és az extrovertált között?

Fontos kiemelnünk, hogy a tipikus extrovertált és introvertált személyiség meghatározását úgy kell elképzelnünk, mint egy horizontális szakasz két végét – ez a személyiségleírás leginkább egy skálát takar, amelynek egyik szélsősége egy szorongó és félénk introvertált típus, a skála másik vége pedig ennek a tökéletes ellentétje, egy olyan szociális személy, aki mindenkinek mindent elmesél magáról, szinte nincsenek is titkai.

A skála közepén helyezkednek el az ambivertált, azaz tartózkodó személyiségek (mintegy harmadik kategóriaként), akik introvertált és extrovertált tulajdonságokkal is bírnak, emiatt nehéz vagy nem lehet őket bekategorizálnunk. Motivációjuk eredete is nehezen megállapítható: nem kristálytiszta, hogy belső tényezők vagy külső behatások befolyásolják őket döntéshozatalaikban.

Az introvertált személyiség altípusai

Az introvertált személyiségtípus nem egy homogén, egységes jellemvonásokkal bíró kategória: az introvertált személyiség alapvonásai mellett minden egyes emberre más-más tulajdonságok, egyedi vonások jellemzőek, ennek köszönhetően még az introvertált típust is további alkategóriákra oszthatjuk – szintén általános vonások szerint. Nézzük, Jonathan Cheek munkássága alapján milyen további kategóriákra osztható az introvertált személyiség!

Szociális introvertált személyiség

Ennél a személyiségtípusnál az introvertált vonások a szociális életben jelentkeznek: a szociális introvertált személyiségre gyakran jellemző a félénkség, szégyenlősség, így kerüli az olyan helyzeteket, amikor sok emberrel kell találkoznia – ez nem azt jelenti, hogy nincsenek barátai, ugyanis az introvertált személy inkább a kiscsoportos összejöveteleket, kevesebb, mélyebb kapcsolatot preferálja. Ez a személyiség szeret elvonulni (például otthon olvasgat, filmezik), kedveli az egyedüllétet és gyakran zavarja, ha túl sok szociális inger éri, ugyanis elfárad tőle.

Visszafogott introvertált személyiség

Ezesetben az introvertált vonások a lassú, megfontolt cselekedetekben rejlenek. Ez az introvertált személyiség tipikusan hosszan gondolkodó alkat: problémáit nem szívesen osztja meg a külvilággal, inkább egyedül elmélkedik azok megoldásán. A spontaneitás náluk szinte teljesen hiányzó jellemvonás, nagy valószínűséggel nem vesznek részt olyan programon, ami nincs jó előre megbeszélve, megtervezve.

Gondolkodó introvertált személyiség

A gondolkodó introvertált embertípus rengeteget törődik önismereti kérdésekkel, önmaguk és a környezetük megfigyelésével, fantáziavilágukban való kalandozásukkal – tipikus „elvarázsolt” emberek, akik rengeteget gondolkodnak és mérlegelnek. Erre az introvertált típusra gyakran jellemző a kreatív önkifejezés, a sokszínű gondolatvilág megjelenítése valamilyen művészeti ágban, legyen szó akár a zenéről, akár a festészetről.

Aggódó introvertált személyiség

Az aggódó introvertált típus a leginkább szorongó alkat, aki sokszor kifejezetten kellemetlenül érzi magát társaságban, főleg önbizalomhiánya, szociális készségeivel kapcsolatos elégedetlensége miatt - éppen ezért inkább magányra vágynak. A szorongásos állapotok nem csak a társasági életben kísérik ezt az introvertált embertípust, hanem a magányban is, ugyanis hajlamosak lehetnek állandóan megtörtént és még meg nem történt szituációkon aggodalmaskodni.

Introvertált teszt: introvertált személyiség vagyok?

Azt, hogy az introvertált vagy az extrovertált személyiség kategóriájába tartozunk, alapvetően is gyaníthatjuk, ha megvizsgáljuk kommunikációs és szociális szokásainkat, egyszerű hétköznapi időtöltésünket – azonban, ha biztosak szeretnénk benne lenni, érdemes valamilyen extrovertált introvertált teszt kitöltését megtennünk. A legtöbb személyiségteszt vizsgálja az introvertált extrovertált vonalat. A következő egyszerű személyiségteszteket ajánljuk azok számára, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat:

  • MBTI személyiségteszt (Meyers-Briggs típusindikátor)
  • MMPI személyiségteszt (Minnesota Többskálájú Személyiség Invertár)
  • Eysenck- féle személyiségteszt
  • DISC személyiségteszt

Milyen az introvertált ember, hogyan ismerjük fel?

Az introvertált és extrovertált emberek felismerése, megkülönböztetése nem olyan egyszerű feladat, mint azt a leírás alapján gondolnánk. Egy embert az első megjelenése, pillanatnyi érzelmi állapota, gondolatvilága alapján nem lehet bekategorizálni: egy jókedvű, felvillanyozott introvertált személy lehet velünk nyitott és barátságos, holott egy valamilyen okból kifolyólag szorongó, töprengő extrovertált ember éppen vissza is utasíthatja a közeledésünk. Élethelyzetünktől, az aktuális életeseményeinktől, hangulatunktól nagyon sok minden függ, tehát az introvertált extrovertált ténymegállapításunkat nem érdemes túl rövid ismeretségre alapoznunk.

Mindemellett néhány alapvető vonást bármelyik ismerősünkön megfigyelhetünk, ami alapján arra következtethetünk, hogy valószínűleg egy introvertált személyiséggel állunk szemben. Ha a következő tulajdonságok zöme igaz rád is, minden valószínűség szerint Te is az introvertált típusba tartozol! Ezek az introvertált tulajdonságok a következők:

  • Társaságban visszahúzódó viselkedés, nincsenek elemükben, ha szerepelniük kell.
  • Az introvertált személyek csendesebbek, kommunikációjuk lassabb, kevésbé energikus, nem törekszenek szándékosan a beszélgetés lendületességének fenntartására.
  • Megfigyelő alkatok: először gondolkodnak és utána beszélnek. Az introvertált emberek felmérik saját helyzetüket és a környezetüket, elemzik élethelyzetüket, hajlamosak sokat töprengeni.
  • Fárasztja őket a túl sok kommunikáció, a túl sok szociális inger – szívesebben vonulnának el saját gondolataikkal, hogy feltöltődjönek.
  • Vonzódnak a magányos kikapcsolódási lehetőségekhez: csapatjátékok és bulizás helyett megfelelőbb programot jelenthet számukra egy jó könyv vagy egy sorozat.
  • Nem a személyközi kommunikációban keresik az önkifejezést. Míg az extrovertált embereket egy hosszú, részletes beszélgetés elégít ki a barátok körében, az introvertált személy gyakran az internet irányába fordul.
  • Hatékonyabban tanulnak elemző-mérlegelő világlátásuknak köszönhetően, alaposabbak és átgondoltabbak extrovertált társaiknál, akik inkább a közösségi, beszédalapú tanulást szeretik.

Hogyan legyek introvertált? Változik a személyiség?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy habár tipikusan az egyik személyiségtípusba tartoznak, szeretnének mások lenni: introvertáltak helyett extrovertáltak vagy fordítva. Lehetséges a személyiség ilyen jelentőségteljes alappilléreit megváltoztatni? Számos kutatás erősítette meg, hogy az introvertált és extrovertált emberek alapvetően máshogy szemlélik a világot, sőt, agyuknak is különböző részét használják a gondolkodáshoz, tehát biológiai különbségek is megfigyelhetőek közöttük.

Alapvetően a két kategória eltérő magánéleti, társasági szokásokhoz és kommunikációs stratégiákhoz vonzódik, ám tudatosan elsajátíthatóak egymás jellemvonásai. Sok gyakorlással és odafigyeléssel egy introvertált ember is lehet jó előadó vagy egy társaság szociális értelemben vett dominánsabb tagja és egy extrovertált ember is megtalálhatja a nyugalmat a magányos tevékenységekben, megtanulhatja élethelyzete és lehetőségei alapos, megfontolt mérlegelését.

Introvertált gyerekek: hogyan bánjunk velük?

Már gyermekkorban bekategorizálható a személyiségünk az introvertált vagy az extrovertált skálán, éppen ezért érdemes odafigyelnünk a legkisebbek igényeire is. Nem kell aggódnunk, ha egy gyermek túlságosan introvertált, vagy túlzott módon extrovertált: a végleges személyiség csak fiatal felnőttkorban alakul ki. Megeshet, hogy egy csendes, visszahúzódó, szégyenlős kisgyermekből kifejezetten szociális felnőtt válik és fordítva is.

Akkor mondhatjuk azt, hogy egy gyerek introvertált, ha láthatóan kerüli a csoportos tevékenységeket, játékokat, feladatokat mert nagyon szégyenlős, zárkózott, vagy megterhelő számára a nagyobb csoport gyerek nyüzsgése. Az introvertált gyerekek hajlamosak belefeledkezni a játékba, elkalandozni fantáziavilágukban: például jobban élvezik az egyéni rajzot és játékot, mint az éneket, versmondást, ahol szerepelni kell. Ezek a gyerekek már kiskorukban is jó megfigyelők, akik folyamatosan vizsgálgatják környezetüket, elmerengenek ismerőseiken.

Nem kell aggódnunk, ha gyermekünk a fent leírt introvertált kategóriába tartozik, ám érdemes odafigyelnünk igényeire: ne erőltessük rá a nagycsoportos játékokat, a szereplést és a sok kommunikációt, ha a gyermek láthatóan nem élvezi azt! Érdemes kisebb csoportban elhelyeznünk, ahol a bizalmas, kevésbé ijesztő környezetben jobban kibontakozhat társai körében. Mindemellett tartsuk észben, hogy a visszahúzódás és a zárkózottság nem kiküszöbölendő jellemhibák, hanem természetes személyiségvonások!

Tévhitek az introvertált emberekről

A személyiség bonyolult dolog, gyakran eltévedhetünk a különböző típusok, jellemvonások és eltérő világszemléletű emberek között. Hogy ne értsük félre társainkat, az introvertált extrovertált személyiségkép kialakításához érdemes odafigyelnünk a következő tényekre:

  • Az, hogy valaki introvertált, nem jelenti azt, hogy fél az emberektől! Egy introvertált ember ugyanúgy kedvelheti a társaságot, mint bárki más, ám lehet, hogy kevesebb is elég neki belőle.
  • Az introvertált embereket nem zavarják extrovertált társaik: attól, hogy csendben vannak, ugyanúgy figyelnek és szerves részét alkotják egy közösségnek.
  • Az introvertált emberek nem kerülik társaik érzelmi életét, sőt, inkább támaszkodhatunk rájuk, mert alaposan átgondolják más emberek problémáit is.
  • Attól, hogy az introvertált személyiség csendben van, még nem érzi magát rosszul! Ha egy társaságban a szereplés helyett a megfigyelő szerepét veszi fel, maga az esemény ugyanolyan élvezetes program lehet neki is.

Kritika: ne általánosítsunk!

Akár saját személyiségvonásunkról, akár barátaink vagy ismerőseink karakteréről van szó, minden esetben ki kell emelnünk, hogy nem csak a szélsőséges introvertált vagy extrovertált kategóriák léteznek, hanem megannyi köztes állapot. Önmagunk és mások elemzése összetett feladat: viselkedésünket, kommunikációnkat megannyi tényező befolyásolja, köztük a pillanatnyi hangulatunk, a környezetünk, a nap eseményei vagy éppen egy-egy szorult élethelyzet, tehát egy-egy alkalom alapján még ne kategorizáljunk be senkit!

Introvertált társainkkal ne legyünk előítéletesek, ugyanis attól, hogy hajlamosabbak a magányos szórakozásra vagy a csendes megfigyelő szerepére, még ugyanolyan jól érezhetik magukat társaságunkban, mint bárki más. Legyünk érdeklődőek és nyitottak, kísérjük figyelemmel egymás igényeit és lelki világát – ez esetben mindegy, hogy extrovertált vagy introvertált személyiségek vagyunk, ugyanúgy köthetünk barátságokat.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

introvertált

extrovertált

személyiség

személyiségteszt

pszichológia

barátság

szociális élet

gyerekek