Inkább ezeket rakd a kávéba, teába cukor helyett: 6 alternatív megoldás édesítésre

HelloVidék   
  Megosztom
Inkább ezeket rakd a kávéba, teába cukor helyett: 6 alternatív megoldás édesítésre

A többség az egyszerű fehér cukrot használja, ha a kávé, tea ízesítéséről van szó, bár kedvenc forró italaink édesítésére bőven akadnak más módszerek is. Mutatjuk, mik ezek, és mennyibe kerülnek.

Leggyakrabban tejjel, tejszínnel és különféle édesítőszerekkel dobjuk fel a kávénkat, teánkat. A többség az egyszerű fehér cukrot használja, bár kedvenc forró italaink édesítésére bőven akadnak más módszerek is. Ugyanakkor a kevesebb néha több örök igazságát az édesítésre is alkalmazhatjuk: ha azt vesszük észre magunkon, hogy a nagy adag édesítőszer elválaszthatatlan része a reggeli kávénknak, teánknak, olyannyira, hogy valójában az határozza meg magát az italt, ne habozzunk változtatni! Legjobban tesszük, ha kávé- vagy teafajtát váltunk (ha lehet, jobb minőségűre), és csökkentjük a hozzáadott édesítő mennyiségét - javasolja a The Spruce cikke.

Cukor

A forró italok legnépszerűbb édesítője. A különféle cukortípusoknak különböző ízprofiljuk van, amit vásárláskor, használatkor nem árt figyelembe venni: a barna nádcukor például mélyebb, gazdagabb ízű, mint a finomított fajta. A fehér cukor nem más, mint a cukorrépa levéből nyert édes, tisztított és kristályosított, egynemű szemcsés szacharóz. A barna cukor hasonló a finomított fehér cukorhoz, abban különbözik, hogy a gyártás során melasz szirupot kevernek hozzá, majd újból kiszárítják. A barna nádcukor finomítatlan termék, előállításánál az a cél, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát. A melasznak köszönhető a nádcukor különleges aromája és íze is.

Árakat tekintve a cukor a legjobb áron elérhető édesítőszer. Márkától függően a kristálycukor kilója 220-270 forint körül van, a barna nádcukoré pedig átlagosan 700 forint körül alakul - utóbbinak persze vannak bio változatai is, akár 2900 forintos kilóáron.

Melasz

Merész, mély ízű, folyékony édesítőszer, ami többek között brazil és a kolumbiai kávék ízesítésére kiváló. A sűrű cukorszirup a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. Kevésbé édes, mint a cukor, cserébe komplex, már-már füstös íze van. A cukorral ellentétben nem kapni minden sarki kisboltban, és érthető módon az ára is jóval magasabb, mint a cukoré. 300 grammos kiszerelésben 1200-1400 forint körül juthatunk hozzá, de hétkilós kiszerelésben is találhatunk ilyen terméket 15 ezer forint körüli áron.

Méz

A mézet teákhoz, kávékhoz egyaránt használhatjuk. Csakúgy, mint a cukor esetében, a különféle mézeknek más az ízprofilja.

Magyarországon ezek a legnépszerűbb fajták:

  • Vegyes virágméz: ha a mézben egyik növényfaj virágpora sincs túlsúlyban, akkor a méz vegyes virágméz. Színe, íze az összetevőktől függ.
  • Repceméz: gyorsan kristályosodik, színe fehér vagy elefántcsontszín. Íze karakteres.
  • Akácméz: világos-aranysárga, sokáig folyékony marad. Íze enyhe, kellemes.
  • Napraforgóméz: világossárga-narancssárga, gyorsan kristályosodó. Íze erőteljes, jellegzetes.
  • Hársméz: világoszöld, néha sárga. Nagyon édes, gyümölcsös, enyhén mentás. Lázcsillapításra, meghűlésre, nyugtatásra alkalmas.
  • Szelídgesztenyeméz: vörösesbarna, hónapokig folyékony. Íze erőteljes. Jó hatású a szív- és érrendszerre.

Vannak, akik azért választják a mézet édesítőszerként, mert egészségügyi előnyei közismertek. Ha emiatt preferáljuk, kávé vagy tea elkészítésekor semmiképp ne forraljuk fel, mert így csökkenthetjük a pozitív hatásait!

A nagy üzletláncokban igencsak borsos áron juthatunk magyar mézhez: virágmézet 2300-2800 forintos kilóáron kapunk, az akácméznél nem kiugró a 4-5 ezer forintos kilóár. Ha piacra megyünk, akácmézet 2600-3200 forintos kilóáron találunk, a vegyes méz ennél jóval olcsóbb, már 1600-2000 forint körül elérhető.

Juharszirup

Nagyon értékes természetes édesítőszer, sok aminosavat, vitaminokat valamint ásványi anyagokat tartalmaz. Íze és állaga a mézéhez hasonló. Abban is hasonlítanak, hogy számos fontos élettani hatással bíró anyagot tartalmaznak. Elsősorban az Észak-Amerika keleti részén honos cukorjuhar fa nedvéből állítják elő. Kiló- és literárban egyaránt mérik. A piacon fellelhető 11600 forintos literáron is, de a 6000, sőt 9600 forintos kilóár sem ritka.

Sztívia

Az egyik legnépszerűbb, természetes eredetű édesítő. A kivonat a stevia rebaudiana (magyarul említik jázminpakócaként is) nevű, Dél-Amerikában őshonos növény leveléből származik. A növény levele olyan édes vegyületeket tartalmaz, amik a cukornál százszor édesebbek. A boltban legtöbbször sztívia tartalmú asztali édesítőszer címszó alatt találkozhatunk ilyen termékekkel, folyékony és por, esetleg tablettaformában is. A folyékony édesítőszer literára 4600-4800 forint körül mozog. A tablettás kiszerelések között keresve első ránézésre meghökkentőnek hathat a 74800 forintos kilóár, de ne feledjük: egy aprócska tabletta egy mokkacukor édesítő hatásával ér fel. Porként találkozhatunk 24 ezer forintos kilóárral is.

Házilag ízesített szirupok

A különféle cukorszirupok lényegében vízben felfőzött cukoroldatok. Az egyszerű szirup semleges ízű, jól működik a legtöbb kávéval és teával, és ha ilyen formában használjuk, előnye, hogy a cukor feloldódása sem jelenthet problémát. Könnyen lehet ízesíteni őket olyan összetevőkkel, mint gyümölcsök, gyógy- és fűszernövények – ezt legjobb, ha forralás során tesszük meg.

Gyümölcsök

Függetlenül attól, hogy levet, nektárt készítünk-e belőlük, esetleg pürésített formában használjuk fel, a gyümölcs ízletes és természetes módja lehet főként a tea édesítésének.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

édesítő

édesítőszer

méz

cukor

kávé

tea