Tudtad? Egyre többen indulnak ilyen futóversenyeken Magyarországon

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Tudtad? Egyre többen indulnak ilyen futóversenyeken Magyarországon

A futás szerelmeseit megszólítva indult el hazánkban az a kezdeményezés, hogy jótékonysági futóversenyeken való teljesítményükkel különböző célok megvalósítását támogathatják. Járványmentes békeidőkben egyre többen állnak rajtvonalhoz, de sokukat a mostani helyzet sem tartja vissza attól, hogy virtuális futóversenyeken induljanak. Kíváncsiak voltunk, hogyan zajlanak a versenyek és milyen erőt, motivációt érez egy versenyző az indulásnál, ezért megkerestük a Tégy jót a fogyatékkal élőkért Alapítvány jótékonysági futóját Benyhe Nikolettet, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

HelloVidék: Mikor kezdtél el futni? Hogyan jutott eszedbe, hogy jótékonysági futóversenyeken vegyél részt?

Benyhe Nikolett: A futás iránti szenvedélyem 5-6 évvel ezelőtt kezdődött. Az első félmaratonomat 1 hónap után futottam le mindenféle felkészülés nélkül. Később egy barátnőm is csatlakozott hozzám és edzésterv alapján kezdtünk el futni. Mindig is arról álmodtam, hogy segíthessek beteg gyerekeknek, ezért kerestem a lehetőségeket, így találtam rá Ganyi Károly keresésére egy „Add a hajad” kampányhoz, melynek célja az volt, hogy rákos gyerekeknek a levágott hajakból parókát készítsenek. Jelentkeztem a felhívásra és levágattam a hajam. Korábban ismertem már Karcsit, de kicsit később elkezdett jótékonysági futókat keresni, így amint értesültem a lehetőségről, azonnal jelentkeztem. Ezzel teljesült egy álmom. Egyik alkalommal volt egy program, amikor egyszerre 270 gyereket mozgattunk meg egy speciális babakocsiért. Ózdon én csináltam először olyan programot, amikor óvodában a vezetővel karöltve Mikulás futást tartottunk és az esemény jótékonysági céllal valósult meg.

Mennyi erőt ad a futás a nehéz mindennapokhoz, önmagunk legyőzéséhez?

Bármilyen fáradt is vagyok, megyek futni, mert éltet. Számomra a legjobb érzés, ha van célja, hogy miért futok. Úgy gondolom, hogy lehet sportolni úgyis, ha csak önmagunkért, az egészségünkért tesszük, de erősíti a kitartást is, ha tudjuk, a sportolással támogatunk mást is. Futni elkezdeni elhatározás kérdése, de itt is van egy pont, mint minden sportnál, amikor úgy érezzük feladnánk, de tovább kell menni, kitartani.

Hogyan működik a jótékonysági futás? Hogyan lehet támogatni a versenyt?

Nagyon sok szervezet van, akik jótékonysági futóversenyeket szerveznek, hogy valamilyen célból támogassanak egy gyermeket, csoportot, vagy bármi olyan fontos dolgot, amit célként kitűztek. Többféle versenykiírás van, de a célkitűzés mindig azonos, hogy összefogással segítsenek. Ezek a szervezetek kiírják egy adománygyűjtő oldalra a célt, amelyhez adományozó magánszemélyeket vagy cégeket keresnek. A futást szervezők és adományozók meghatározzák, hogy mekkora távot, mennyi idő alatt kell lefutni és milyen összeggel támogatják a cél elérését. A megtett km-ek arányában emelkedik a támogatási összeg is. Van egy karóra, melyre egy applikáció van telepítve, amivel hitelesíteni tudjuk a megtett távolságot. Összefogással fantasztikus dolgokat lehet megvalósítani. Nemcsak egészségesebb lesz a futó, hanem jó érzéssel tölti el, hogy másokat a saját teljesítményével támogat.

Milyen célokért szoktak részt venni egy ilyen versenyen?

A legtöbbször beteg gyerekekért futottam. Leggyakrabban segédeszközökért, akadálymentesítésért, vagy egy drága műtéti kiadás összegyűjtéséért vettem fel a futócipőt. Természetesen vannak más jellegű célok, amelyekért futni szoktak, ez függ a jótékonysági szervezet kiírásától.

Hogyan tapasztaltad, a versenyeken a vidékiek vagy a fővárosiak indulnak többen?

Békeidőkben, amikor nincs járványhelyzet, akkor az ország több pontján, főleg nagyvárosokban vannak meghirdetve futóversenyek. Ózdról már utaztam el versenyezni Budapestre, Miskolcra, Kazincbarcikára, Kassára, de a Balatont is eddig háromszor-négyszer átfutottam csapatban. Én úgy tapasztaltam, hogy a fővárosból is utaznak vidékre, de a vidékiek is utaznak messzebbre akár, ha olyan célért „küzdenek”, ami számukra is fontos. Nem meglepő az sem, ha külföldiek is indulnak versenyeken.

A fővárosban vagy vidéken adakozóbbak jótékony célokért?

Magyarország főváros központú, országos kimutatásban is sokkal magasabbak a bérek Pesten, mint más városokban. Feltételezem, hogy emiatt több jótékony célt tudnak támogatni, azonban a vidéki nagyvárosokra, kisebb településekre is jellemző, hogy adakoznak.

A koronavírus járvány felülírta a futóversenyeket is. Ha elmaradnak a hagyományos versenyek, milyen formában futhattok?

A Covid miatt nagyon nehéz a helyzet a gyülekezési tilalom miatt. Nem tiltják szerencsére, hogy fussunk, sőt a korlátozó rendeletben is kitértek rá, hogy szabad az egyéni szabadidős sporttevékenység. Próbáltunk jótékonysági virtuális futóversenyeket is meghirdetni, de nagyon kevesen jelentkeztek. A virtuális futóversenyeknél is be kell nevezni, majd futás után az órán lévő applikációt lefotózva kell hitelesíteni a megtett távolságot. El kell küldeni ezt a képet a versenyt hirdetőnek, utána pedig oklevelet, érmét küldenek, attól függően, hogy a kiíró mit ajándékoz a résztvevőknek. Nem tudom, hogy mikor oldják fel teljesen a korlátozásokat, de azt gondolom azért is jelentkeztek kevesen, mert a csapatban való futás sokkal ösztönzőbb, mintha valaki egyénileg fut.

Milyen idényt terveztek 2021-ben? Nehezebb most adakozókat találni?

Minden attól függ, hogy mikor lehet újra csapatban futni. Az embereknek elege van a bezártságból, a társasági élet hiánya miatt alig várják, hogy újra társasággal futhassanak. Azt gondolom, ha vége lesz a korlátozásoknak, akkor még többen fognak részt venni futóversenyeken. Az adakozókra vonatkozó kérdés nehéz, mert 2020-ban nagyon sokan kerültek nehéz helyzetbe és mindenki jobban meggondolja a kiadásait.

Fotók: Bódogh Gabriella

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sport

rekreáció

futás

jótékonyság