Rengeteg magyar keresi ezeket a gyógynövényes termékeket: mi a titkuk?

Dömötör Nikolett   
  Megosztom
Rengeteg magyar keresi ezeket a gyógynövényes termékeket: mi a titkuk?

Lopes-Szabó Zsuzsát, a bükki füvesember lányát kérdeztük arról, hogy megugrott-e a gyógynövényes termékek iránti kereslet a pandémia hatására, illetve mik azok a gyógynövények, amiket érdemes ebben a nehéz időszakban fogyasztanunk.

Nem túlzás azt mondani, hogy a gyógynövényes termékek reneszánszukat élik a magyar fogyasztók körében, a koronavírus-járvány pedig talán még keresettebbé tette a természet patikájából származó teákat, kivonatokat, illóolajokat, kifejezetten azokat a fajtákat, amiknek immunerősítő hatása is ismert. Ennek kapcsán kérdeztük Lopes-Szabó Zsuzsát, a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lányát arról, hogy tapasztalatuk szerint növekedett-e az érdeklődés a termékeik iránt a pandémiának köszönhetően a korábbiakhoz képest.

A magunk példájából kiindulva mondom, hogy érdekes hullámvasútnak vagyunk szemtanúi az utóbbi hónapokban. Amikor tavaly jött az első hullám, nem volt könnyű követni a hirtelen megugró igényeket: sokan jöttek, és hosszú időre vásároltak be. Nagyjából ugyanannyit adtunk el egyébként a termékekből, de egyszerre sokat. A mostani szigorítások előtt is hasonló jelenséget tapasztaltunk az üzleteinkben. A korlátozások bevezetésével erősen megcsappant a mi forgalmunk is, ugyanakkor már nyolcadik éve van egy nagyon jól működő webáruházunk. Úgy gondoljuk, hogy sokan azok közül, akik korábban az üzleteinkben vették meg a termékeinket, most áttértek az online vásárlásra, hogy ne kelljen a szükségesnél többet kimozdulni otthonról, csak amennyit nagyon muszáj. Így ezen a csatornán jelentősen megnőtt a forgalom

- mondta el a HelloVidék megkeresésére. Nem nagy meglepetés, hogy legtöbben immunerősítéssel kapcsolatos termékeket kerestek, ez már tavaly tavasszal is jellemző volt. „Mi már a pandémia elején leszögeztük, hogy nem tudunk olyan gyógynövényt ajánlani, ami a vírusokra jó lenne. Azt tanácsoltuk az embereknek, hogy azokat a gyógynövényeket használják, amiket egyébként a népgyógyászat használ vírusos fertőzésekre nagyon régóta. Ilyen például az orbáncfű, a diólevél, a citromfű, a kakukkfű. Immunerősítésre pedig az előbbi klasszikusok mellett a csipkebogyót szoktuk javasolni. A stressz miatt rengetegen keresték a nyugtató hatású teakeverékeinket is”, tudtuk meg Zsuzsától.

Teljesen érthető, hogy e termékek iránt is megnőtt a kereslet, hiszen a járványhelyzet és minden velejárója mindenkit megvisel mentálistan, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az olyan nyugtató hatású növények, mint a komló, a levendula, a kamilla, az akácvirág, a galagonya, sokat segíthetnek, a belőlük készült teákat nap közben is bátran lehet fogyasztani. A macskagyökér is ide tartozik, annak erősebb a hatása. Zsuzsa legjobb szívvel a citromfüvet ajánlja, mert azt korlátozás nélkül bármikor ihatja bármely korosztály. „Az idegek megnyugtatására ugyanakkor remekül alkalmas egy séta a parkban, vagy egy békés, közös családi program. A testnek is jót tesz, ha az embernek kiegyensúlyozott a lelke”, tette hozzá. Szerinte egyébként

Ilyen például a már említett akácvirág és a diólevél, és szintén ide tartozik a szeder, a zsálya, ezeket nagyon jól lehet együtt is inni.

Azt is megtudtuk, hogy Gyuri bácsi már nagyon várja a tavaszt.

Sok diófát, szederbokrokat ültetett néhány évvel ezelőtt, és van egy hatalmas mentaültetvénye is. Most a szurokfűre koncentrál, és cickafarkat is akar. A járvány miatt kicsit el is tűnt a szemek elől, nem tudott előadásokat, tanácsadást sem tartani. Nagyon vigyázott is magára, alig mozdult ki a házból. Most, hogy már mindkét oltást megkapta, talán kicsit nyugodtabbak lehetünk a védettségével kapcsolatban. Leginkább már a termesztésre, a természetre szeretne jobban koncentrálni, hatalmas tervei vannak a jövőre nézve. A közszerepléstől mindenesetre valószínűleg visszavonul – így 93 évesen már fontolgatja a nyugdíjba menés gondolatát. Ettől függetlenül a munkáját ugyanúgy végzi, mint azelőtt

- árulta el lánya, Zsuzsa.

Ezek a legfelkapottabb gyógynövények Magyarországon

Az egyik legfontosabb hazai gyógynövény a kamilla, amelynek vadon termő fajtája egyben hungarikum is, és külföldön is keresett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a nyers kamillavirágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyűjtik Magyarországon, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon, de kamilla termesztésével manapság már csaknem az ország egész területén foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben, illetve az Észak-Alföldi régióban. Termesztőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult, alapvetően növekvő tendenciát mutat. A 2020-as év a szakértők szerint jónak mutatkozott, a vízhiány hatására a zöldtömeg bizonyos területeken kisebb lett, de az állományok, egységesek, sűrűk voltak, és kártevők, kórokozók károsítása sem jelentkezett.

ezek gyűjtése és termesztése a munkaerőhiány miatt azonban komoly veszélybe került. Hidegebb, meghűléses időszakban, a koronavírustól függetlenül hagyományosan keresettek az immunerősítő hatású, influenza és megfázás megelőzésére használatos bíbor kasvirág és magas C-vitamin-tartalmánál fogva a homoktövis készítmények. A homoktövis termesztése egyébként mondhatni reneszánszát éli, termőterülete 2019-ben elérte a 400 hektárt, de évről évre nő a hagyományosan gyűjtött gyógynövénynek tekinthető csipkebogyó (556 hektár), a cickafark (198 hektár) és a bodza (6436 hektár) termőterülete is. A gyűjtés időjárás- és munkaerőhiány-kiszolgáltatottságának csökkentésére a klasszikusan gyűjtött gyógynövények termesztésbe vonása jelenthetni a megoldást, ami bizonyos fajoknál már elkezdődött.

A magyar gyógynövénydrogok exportértékesítése mellett jelentős belföldi piacot biztosít a termékek számára a szárítottfűszer- és gyógyteapiac. A gyógyteapiac meghatározó magyar szereplői mellett a piacon jelen van számtalan kisebb, helyi termékbázisra épülő lokális kézműves cég. A rengeteg sajátmárkás és import gyógytea térhódítása miatt a gyógyteapiac igencsak túltelített, a belső piaci verseny nagy, ami gyakran minőségi nem megfelelőségeket, termékvisszahívásokat is eredményez.

A termékek tekintetében óriási választékkal találkozhatunk a boltok polcain és a webáruházak kínálatában is, a vásárlásnál azonban mindig érdemes körültekintőnek lenni, így elengedhetetlen, hogy megbízható forrásból megfelelő minőséget vegyünk. Akár gyógyszertárban, gyógynövényboltban vagy interneten vásárolunk, elsősorban a jól ismert, megbízható gyártók és forgalmazók termékeit válasszuk.

Támogatásra szorul az ágazat

A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények, például étrend-kiegészítők vagy fitokozmetikumok összforgalma éves szinten 40-50 milliárd forint körül mozog, a gyógynövény-feldolgozás másodlagos élelmiszeripari és gyógyászati célú piacán mintegy 50-100 vállalkozás működik. A begyűjtött vadon termő gyógynövény mennyisége azonban folyamatosan csökken, a tendencia pedig több okra vezethető vissza. Egyrészt a gyógynövénygyűjtők létszámában visszaesés következett be: míg korábban szezonálisan akár százezer ember is részt vett a gyűjtésben, ez mára pár tízezer főre redukálódott. Az aktuális a felvásárlási árak befolyásolják a legjobban a gyűjtési kedvet, ezek az árak azonban nem rugaszkodhatnak el a mindenkori világpiaci áraktól. A piac érzékeny, gyakran ciklikus és kiszámíthatatlan. Másrészt

valamint demográfiai tényezők is negatívan befolyásolják a gyűjtői létszámot. A gyógynövények termesztése és azok további feldolgozása is jelentős kézimunkaerő-igénnyel jár, a munkaerő hiánya pedig, a többi ágazathoz hasonlóan, mára a termesztésben is komoly gondokat okoz. Míg korábban a gyógynövényipar az elmaradott régiók munkanélküli lakosságának jelenthetett kitörési pontot, mára ez a helyzet alapvetően megváltozott.

A megfelelő biológiai potenciállal rendelkező vadon termő fajták termesztésbe vonása elengedhetetlen, a termesztésben szintén fontos a fajtaválasztás és fajtahasználat. A korszerű, speciális és hatékony technológia alkalmazása nélkül mára a gyógynövény iparág aligha lehet versenyképes a NAK álláspontja szerint.

Az Agrárminisztérium – a tavaly novemberben bejelentett eredeti szándéka szerint - még idén április 20-án megjelenteti a Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívását 15 milliárd forintos keretösszeggel. Ennek alapján - sikeres pályázat esetén - a nyertesek már az idei őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

gyógynövény

gyógytea

bükki füvesember

karantén

immunerősítés