Koronavírus: ezekben a városokban csökkenhet a fertőzöttek száma a szennyvízminták alapján

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: ezekben a városokban csökkenhet a fertőzöttek száma a szennyvízminták alapján

Valamennyi oltóponton elérhető a szombaton Magyarországra érkezett Sinopharm-vakcina - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette, a 600 ezer adag oltóanyagot "hatalmas erőfeszítés árán" sikerült megvizsgálni és így az alkalmazását engedélyezni, és már vasárnap sok oltópontra kiszállították. A vakcinát a kórházi oltópontok mellett a háziorvosoknak is rendelkezésre is bocsátják, rövid időn belül minden helyszínen ott lesz.

Megismételte, a Sinopharm-oltóanyag elölt, teljes vírust tartalmazó inaktivált vakcina, ezért erős immunválaszt képes kiváltani a vírus többféle fehérjéje ellen. Mint mondta, ezért is bizakodnak abban, hogy ez az oltóanyag hatásos lesz a különböző vírusvariánsokkal szemben, bár ezek a vizsgálatok még tartanak. Müller Cecília közölte: éppen ezért a magyar vakcina elállításához is ezt a technológiát választották. A szakember elmondta azt is, hogy Magyarországon eddig 3 603 901-en kapták meg az első védőoltást, és 1 665 067 embernek már beadták a második adagot is.

A magyar lakosság átoltottsága 37 százalékos, míg az uniós átlag 21 százalék. Ezzel továbbra is - Málta után - a második helyen van az uniós rangsorban az ország

- tette hozzá.

A tisztifőorvos elmondta, a járványügyi adatok kedvező tendenciát mutatnak, az aktív fertőzöttek száma - bár még magas -, de 258 218-ra csökkent, és a legtöbb városban szintén csökken a vírus szennyvízben kimutatható örökítőanyagának mennyisége.

  • Nagyobb mértékű csökkenést mértek Kecskeméten, Veszprémben, Nyíregyházán és Miskolcon,
  • míg kisebbet Budapesten, Győrben és Kaposváron.
  • Debrecenben stagnál az érték az elmúlt hetekben mért adatokhoz képest.

Az országos tisztifőorvos szerint az emberek kedvezően fogadták az oltásra jelentkezés online időpontfoglalási lehetőségét, hiszen így már nem kell a háziorvos hívására várni. Emlékeztetett, hogy minden regisztrált jelentkezhet közvetlenül az oltásra a TAJ-szám és a születési dátum magadásával az eeszt.gov.hu oldalon.

Beszélt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezen a héten kezdődő idei immunizációs világhetének is központi témája a koronavírus elleni védőoltás. Kiemelte, hatékonyan védenek a vakcinák, de továbbra is mindenki felelősséggel tartozik saját és mások egészségéért.

Müller Cecília elmondta, a honvédség oltóbuszai is folyamatosan járják az ország kistelepüléseit. Eddig hét megye 62 településére jutottak el, és több mint tízezer embert oltottak be. Jelenleg Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dolgoznak az oltóbuszok.

A szakember hangsúlyozta, a járvány nem ért véget, a koronavírus továbbra is "itt van köztünk". Az elmúlt napon 1936 új fertőzöttet regisztráltak és 176-an haltak bele a fertőzés valamilyen szövődményébe. Kórházban 6443 embert kezelnek, közülük 782-en vannak lélegeztetőgépen.

A vírus indiai mutációjáról elmondta, ez a variáns két különböző vírusváltozatból alakult ki, és ez okozza most a legnagyobb járványt Indiában. Az indiai variáns Európában is megjelent, Svájcban azonosították. Azonban "jó hír", hogy a Magyarországon használt ötféle oltóanyag továbbra is védelmet nyújt a mutánsok ellen.

Magyarországon az indiai vírusváltozatot még nem azonosították, és még nincs elég tapasztalat arra vonatkozóan, hogy ez a variáns okoz-e további járványügyi problémákat. Müller Cecília úgy fogalmazott, "örül a felszabadult baráti találkozásoknak", azonban a védelmi és járványügyi intézkedéseket - maszkhasználat, kézfertőtlenítés - továbbra is be kell tartani, ezek továbbra is rendkívül fontosak.

Az oltásra motiválhat, hogy négymillió beoltottnál további szórakozási lehetőségek, szolgálgatások nyílnak meg, de ezeket csak vakcinaigazolvánnyal lehet igénybe venni

- jegyezte meg az országos tisztifőorvos.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oltás

időpont

időpont foglalás

müller cecília

debrecen

nyíregyháza

kecskemét

veszprém

miskolc

győr

kaposvár