A szakemberek előre figyelmeztetnek: brutális lesz az idei parlagfű szezon

MTI   
  Megosztom
A szakemberek előre figyelmeztetnek: brutális lesz az idei parlagfű szezon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) irányítása alá tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai alapján még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, azonban a szezonkezdet - előrejelzések alapján - a pollenszórás július utolsó napjaiban a parlagfűvel fertőzött területeken már tüneteket okozhat. Virágzó növényeket még csak elvétve találtak Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Az idei évben a parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban veszi kezdetét, ekkor már országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztus és szeptember hónapok időjárása. A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A tartósan meleg időjárás a homokos talajon lévő növények fejlődését károsítja. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat. A pollenhelyzet alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat. A térképes előrejelzés elérhető a polleninformaciok.nnk.gov.hu weboldalon. A környező országokra kiterjedő előrejelzést pedig itt követhetik nyomon.

A többi allergén virágzásáról az online pollennaptár követésével tájékozódhatnak itt.

A NNK weboldalán és közösségi oldalain tájékoztató anyagokkal hívja fel az allergiások figyelmét a tünetek mérséklésének lehetőségire, az allergiával kapcsolatos információkra, tévhitekre. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak, a naprakész információkért kövessék a Tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos Facebook oldalait.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nemzeti népegészségügyi központ

pollen

pollenszórás

pollenszezon

parlagfű

parlagfű allergia

parlagfű szezon