Kellene az a maszk: durván több influenzás lehet idén Magyarországon

24.hu   
  Megosztom
Kellene az a maszk:  durván több influenzás lehet idén Magyarországon

Míg tavaly nem volt influenzajárvány, idén kifejezetten erős lehet. Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a lap megkeresésére arról beszélt, a járványügyi matematikusok előrejelzése szerint az eddig szokásosnál 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható az idei szezonban.

Egyetlen hét alatt megduplázódott az új covidos esetek száma, a hét végén már óránként halt meg egy beteg. Az influenza elleni oltásnál a fő kérdés, hogy lesz-e belőle elég. A kormány döntésének értelmében ahogyan a tavalyi rendkívüli helyzetben is történt, idén is mindenki számára ingyenesen biztosítják a vakcinát, arról viszont nem közöltek információ, hogy a szokottnál nagyobb kontingenst rendeltek volna - írja a Népszava.

A lap szerint a magyar kormány 24 éve rendre itthon legyártat 1,3 millió adag influenza elleni oltást, amit térítésmentesen tesz hozzáférhetővé a rizikócsoportokba tartozóknak a háziorvosoknál. Ennek jellemzően csak a fele szokott elfogyni, de tavaly a háziorvosoknak kiosztott 1,4 millió adagból 1,244 millió adag gazdára talált.

Csakhogy míg tavaly nem volt influenzajárvány, idén kifejezetten erős lehet. Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a lap megkeresésére arról beszélt,

Az okok közt említette a maszkhasználatot, hogy nincsenek a légúti cseppfertőzést akadályozó járványügyi intézkedések sem, és a szervezet természetes ráfertőződéséből is kimaradt egy év. Így várható, hogy a tavalyinál erősebb lehet az érdeklődés az influenza-elleni védőoltások iránt.

Ahhoz, hogy ne legyen influenza okozta többlethalálozás, legalább az összes idős és krónikus beteget be kellene oltani. A jó hír, teszik hozzá a cikkben, hogy az állam által biztosított 1,3 millió adagon felül ismét elérhető lesz október végétől a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája. Ebből a gyártó mintegy 200 000 adagot szállít a patikáknak.

Mindeközben Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az MTA tagja arról beszélt, ha nem teszik kötelezővé a maszk használatát, vagy nem sikerül gyorsan elérni még másfél millió ember beoltását, akkor súlyos problémák lesznek. Mint egy hete az Élet és Irodalomban megjelent írásában is jelezte,

Idézte a mesterséges intelligenciával operáló Institute for Health Mertrics and Evaluation (IHME) magyarországi adatait is, miszerint a jelenlegi 30567 haláleset kötelező maszkviselés mellett január elsejére 30937-re nőne. Ha viszont nem lesz kötelező maszkviselés úgy ez a szám 36429-re emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy néhány száz helyett több mint hatezer embert veszíthetnek el a magyar családok - foglalta össze az információkat a 24.hu.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

covid-19

influenza

antsz