Kellene az a maszk: durván több influenzás lehet idén Magyarországon

24.hu   
  Megosztom
Kellene az a maszk:  durván több influenzás lehet idén Magyarországon

Míg tavaly nem volt influenzajárvány, idén kifejezetten erős lehet. Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a lap megkeresésére arról beszélt, a járványügyi matematikusok előrejelzése szerint az eddig szokásosnál 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható az idei szezonban.

Egyetlen hét alatt megduplázódott az új covidos esetek száma, a hét végén már óránként halt meg egy beteg. Az influenza elleni oltásnál a fő kérdés, hogy lesz-e belőle elég. A kormány döntésének értelmében ahogyan a tavalyi rendkívüli helyzetben is történt, idén is mindenki számára ingyenesen biztosítják a vakcinát, arról viszont nem közöltek információ, hogy a szokottnál nagyobb kontingenst rendeltek volna - írja a Népszava.

A lap szerint a magyar kormány 24 éve rendre itthon legyártat 1,3 millió adag influenza elleni oltást, amit térítésmentesen tesz hozzáférhetővé a rizikócsoportokba tartozóknak a háziorvosoknál. Ennek jellemzően csak a fele szokott elfogyni, de tavaly a háziorvosoknak kiosztott 1,4 millió adagból 1,244 millió adag gazdára talált.

Csakhogy míg tavaly nem volt influenzajárvány, idén kifejezetten erős lehet. Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a lap megkeresésére arról beszélt,

Az okok közt említette a maszkhasználatot, hogy nincsenek a légúti cseppfertőzést akadályozó járványügyi intézkedések sem, és a szervezet természetes ráfertőződéséből is kimaradt egy év. Így várható, hogy a tavalyinál erősebb lehet az érdeklődés az influenza-elleni védőoltások iránt.

Ahhoz, hogy ne legyen influenza okozta többlethalálozás, legalább az összes idős és krónikus beteget be kellene oltani. A jó hír, teszik hozzá a cikkben, hogy az állam által biztosított 1,3 millió adagon felül ismét elérhető lesz október végétől a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája. Ebből a gyártó mintegy 200 000 adagot szállít a patikáknak.

Mindeközben Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az MTA tagja arról beszélt, ha nem teszik kötelezővé a maszk használatát, vagy nem sikerül gyorsan elérni még másfél millió ember beoltását, akkor súlyos problémák lesznek. Mint egy hete az Élet és Irodalomban megjelent írásában is jelezte,

Idézte a mesterséges intelligenciával operáló Institute for Health Mertrics and Evaluation (IHME) magyarországi adatait is, miszerint a jelenlegi 30567 haláleset kötelező maszkviselés mellett január elsejére 30937-re nőne. Ha viszont nem lesz kötelező maszkviselés úgy ez a szám 36429-re emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy néhány száz helyett több mint hatezer embert veszíthetnek el a magyar családok - foglalta össze az információkat a 24.hu.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

covid-19

influenza

antsz